gandw 01.02.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Witam! Wprawdzie jeszcze zima, ale planuję prace na wiosnę. Muszę wymurować dwa słupki ogrodzeniowe z cegły klinkierowej, wysokości około 2m, będzie na nich wisiała brama z kutej stali. Słupki będą stały na starym fundamencie, muszę więc wypuścić z niego pręty zbrojeniowe. Myślałem wywiercić 4 otwory i osadzić w nich pręty na kotwie chemicznej. Kilka pytań: 1. Jakiej średnicy pręty zazwyczaj w takim przypadku się stosuje?2. Jakiej średnicy trzeba w takim razie zrobić pod nie otwory?3. Jaką kotwę chemiczną polecacie do takich zastosowań? Trzeba jeszcze dokupić jakąś siatkę którą się wkłada do otworu tak? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.02.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Duża będzie ta brama? Długość wysokość i ciężar.Jakie wymiary mają mieć te słupki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 01.02.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Przy kotwach chemicznych teoria otwór o 2 wiecej czyli jezeli fi12 to fi14. Ja robie 12 przy 12 i tez trzyma. Otwór dobrze czyszczę wiertlem. Kotwa obojetnie jaka, będzie trzymac. Siatka - raczej koszyczek stosuje sie np w cegle dziurawce, przy betonie nie trzeba. Jeżeli nie masz wrót tylko brame to standardowo 4 druty fi 12 i gesto strzemion. Jeżeli coś więcej to dajesz np 6 drutów. Problem stanowi mocowanie samej bramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 02.02.2017 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Dzięki! Brama raczej z tych standardowych - dwuskrzydłowa, pewnie ok. 2m każde skrzydło, nie mam pojęcia ile mogą ważyć - jest z kutej stali - nie sprawdzałem. Słupki standardowej wielkości - 4 cegły klinkierowe 'naokoło' zbrojenia Jak głęboko trzeba wpuścić te pręty w stary fundament? Myślałem jeszcze o opcji przyspawania ich do rury która została wcześniej obcięta na równo z fundamentem - przedtem stanowiła słupek. Ale to chyba trudniejsza opcja, trzeba by mocno rozkuć fundament żeby to dospawać - a tak tylko wywiercę 4 otwory młotowiertarką. Edytowane 2 Lutego 2017 przez gandw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.02.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 4 cegły dookoła to będziesz miał w środku słupek 14cm x 14cm. 4 pręty 16 lub 2x 3 fi 12 (po 3 pręty na bokach zginanych).Brama 2 x 2m to dosyć duża jest.Wklejaj na chemię Hilti, Fischer lub podobne. Głębokość 15 x 1,6cm = ~25cm lub dla fi 12 - 15 x 1,2 = ~20cm.Należy tez pamiętać o poprawnym kotwieniu bramy do słupka - lepiej do części żelbetowej niż do samej cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 02.02.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Dzięki! Brama raczej z tych standardowych - dwuskrzydłowa, pewnie ok. 2m każde skrzydło, nie mam pojęcia ile mogą ważyć - jest z kutej stali - nie sprawdzałem. Słupki standardowej wielkości - 4 cegły klinkierowe 'naokoło' zbrojenia Jak głęboko trzeba wpuścić te pręty w stary fundament? Myślałem jeszcze o opcji przyspawania ich do rury która została wcześniej obcięta na równo z fundamentem - przedtem stanowiła słupek. Ale to chyba trudniejsza opcja, trzeba by mocno rozkuć fundament żeby to dospawać - a tak tylko wywiercę 4 otwory młotowiertarką. Nie kombinuj z dospawaniem bo nie ma sensu. Tutaj masz siłę prostopadłą .... Ja stosuje 15 cm i siła wyrywania od 0,5 - 1 tony i pędzej wyrwie pół muru niż kotwa puści. W twoim przypadku bym robił tak głęboko aby drut wszedł w zbrojenie fundamentu - wiadomo im głebiej tym lepiej. Kazda kotwa trzymanie - nie przepłacaj. Np Hilti to abstrakcja cenowa na jeden raz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts