Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Wprawdzie jeszcze zima, ale planuję prace na wiosnę.

Muszę wymurować dwa słupki ogrodzeniowe z cegły klinkierowej, wysokości około 2m, będzie na nich wisiała brama z kutej stali. Słupki będą stały na starym fundamencie, muszę więc wypuścić z niego pręty zbrojeniowe.

Myślałem wywiercić 4 otwory i osadzić w nich pręty na kotwie chemicznej. Kilka pytań:

1. Jakiej średnicy pręty zazwyczaj w takim przypadku się stosuje?

2. Jakiej średnicy trzeba w takim razie zrobić pod nie otwory?

3. Jaką kotwę chemiczną polecacie do takich zastosowań? Trzeba jeszcze dokupić jakąś siatkę którą się wkłada do otworu tak?

Pozdrawiam!

https://forum.murator.pl/topic/226447-zbrojenie-s%C5%82upk%C3%B3w-murowanych-z-ceg%C5%82y-klinkierowej/

Gość grend
Przy kotwach chemicznych teoria otwór o 2 wiecej czyli jezeli fi12 to fi14. Ja robie 12 przy 12 i tez trzyma. Otwór dobrze czyszczę wiertlem. Kotwa obojetnie jaka, będzie trzymac. Siatka - raczej koszyczek stosuje sie np w cegle dziurawce, przy betonie nie trzeba. Jeżeli nie masz wrót tylko brame to standardowo 4 druty fi 12 i gesto strzemion. Jeżeli coś więcej to dajesz np 6 drutów. Problem stanowi mocowanie samej bramy

Dzięki! Brama raczej z tych standardowych - dwuskrzydłowa, pewnie ok. 2m każde skrzydło, nie mam pojęcia ile mogą ważyć - jest z kutej stali - nie sprawdzałem. Słupki standardowej wielkości - 4 cegły klinkierowe 'naokoło' zbrojenia ;)

Jak głęboko trzeba wpuścić te pręty w stary fundament? Myślałem jeszcze o opcji przyspawania ich do rury która została wcześniej obcięta na równo z fundamentem - przedtem stanowiła słupek. Ale to chyba trudniejsza opcja, trzeba by mocno rozkuć fundament żeby to dospawać - a tak tylko wywiercę 4 otwory młotowiertarką.

Edytowane przez gandw

4 cegły dookoła to będziesz miał w środku słupek 14cm x 14cm. 4 pręty 16 lub 2x 3 fi 12 (po 3 pręty na bokach zginanych).

Brama 2 x 2m to dosyć duża jest.

Wklejaj na chemię Hilti, Fischer lub podobne.

Głębokość 15 x 1,6cm = ~25cm lub dla fi 12 - 15 x 1,2 = ~20cm.

Należy tez pamiętać o poprawnym kotwieniu bramy do słupka - lepiej do części żelbetowej niż do samej cegły.

Gość grend
Dzięki! Brama raczej z tych standardowych - dwuskrzydłowa, pewnie ok. 2m każde skrzydło, nie mam pojęcia ile mogą ważyć - jest z kutej stali - nie sprawdzałem. Słupki standardowej wielkości - 4 cegły klinkierowe 'naokoło' zbrojenia ;)

Jak głęboko trzeba wpuścić te pręty w stary fundament? Myślałem jeszcze o opcji przyspawania ich do rury która została wcześniej obcięta na równo z fundamentem - przedtem stanowiła słupek. Ale to chyba trudniejsza opcja, trzeba by mocno rozkuć fundament żeby to dospawać - a tak tylko wywiercę 4 otwory młotowiertarką.

Nie kombinuj z dospawaniem bo nie ma sensu. Tutaj masz siłę prostopadłą .... Ja stosuje 15 cm i siła wyrywania od 0,5 - 1 tony i pędzej wyrwie pół muru niż kotwa puści. W twoim przypadku bym robił tak głęboko aby drut wszedł w zbrojenie fundamentu - wiadomo im głebiej tym lepiej. Kazda kotwa trzymanie - nie przepłacaj. Np Hilti to abstrakcja cenowa na jeden raz....