Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wianek -WIECHA ? kto i z czego ? Jestem pe?na rado?ci ;-)

osowa

Recommended Posts

:p Witajcie kochani !

Jako , że chyba szczęście zaczyna w końcu się i do mnie uśmiechać... :D mam takie nietypowe pytanko ;

Kto robi wiechę - czyli wieniec : cieśle czy sam inwestor?

Bo nie mam zielonego pojęcia a nie chciałabym plamy dać :wink:

Jeśli to należy do mnie- szczerze mnie to uraduje bo lubię takie wyzwania ...jednak zapytuję czy jest jakaś reguła jak to wygląda ? ma jakiś określony kształt mieć? wielkość ?z jakiego materiału się robi? :roll:

widziałam w sumie różne gdzieś po drodze ; jak miotełki wciśniete w komin , wieńce jak na pogrzeb :wink: a raz nawet coś zbitego na kształ samolotu z drewna :roll: :o ?

może to już :p za dwa dni...

Samą wiechę, czyli wianek lub bukiet zrobią Ci cieśle. Kształt zależny jest od regionu i fantazji oraz zdolności cieśli, ale to oznacza, że musisz postawić im coś, co się nie przewróciło :)

Wydelegować do tej imprezy możesz męża. U mnie była wiecha parę tygodni temu. Pięciu chłopa + ja. Była kiełbasa na gorąco, sledzik i połówka. Cieśle abstynentami nie byli, ale wystarczyło. Pozdrawiam.

A u mnie, czyli obok Tomka1950 wiecha byla dwa tygodnie pozniej. Murarze zrobili bukiet z polnych kwiatow i zatkneli na szczyt. Majster wypowiedzial toast za inwestorow, potem rozpilismy buteleczke, a potem jeszcze na ognisku upieklismy kielbaski. Robilm zdjecia, ale ze to byl aparat starego typu, okazalo sie, ze film sie skonczyl duzo wczesniej...

Witam,

Proponuje zrobic wieche utkana z promykow radosci, usmiechow, przypruszona okruchami szczescia i przeplatana podmuchami zefirka :D . Aha wieche robia ciesle, tylko nie wiem czy uda im sie zrobic takowa jak powyzej :wink:

Pozdrowienia

Jejku :p to prawie poemat ! Jak to ślicznie ująłeś ...już sobie wyobrażam ten wianuszek :wink:

Wiecha oznacza że wyżej już nie bedzie konstrukcja kładzona i pewien etap jest zakączony .

Umnie były dwie wiechy jedna jak piwnica była wymurowana i płyty położone i budynek czekał na zime a nastepna wiecha to jak wieźba była położona i wtedy była imprezka gril i coś mocniejszego wszystkie wiechy robili pracownicy czyli fachowcy to jest symbol że trzeba coś postwić fachowcom i jak wczesniej napisałem o gabarytach budynku TAK MI SIE ZDAJE czy mam racje ???

Pozdrawiam ARi :)

Udanej imprezy i pogody