Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zbieram oferty okien...

wybieram na ta chwile oknoplast vetrex i avante (mam u rodzicow w kamienicy od lat i sa bdb)

w oknoplast jest opcja 4 szybowa z duzo lepszymi parametrami Uw

czy ktos sie moze w ogole wypowiedziec na temat tego systemu?ma ktos takie okna?

jak szukam w google to nawet nei wsykakuja odpowiedzi na 4 szyby.

dodam ze oferta na 3 szyby i 4 szyby to max 1,5 tys roznicy. moge doplacic tylko czy warto?

A możesz coś więcej o tej o ofercie na 4 szyby? Bo nie wiem czy mówisz o pakiecie trzykomorowym (wtedy nie ma opinii, bo to standard który się jeszcze nie przyjął na rynku ze względu na niski poziom "opłacalności"), czy też myślisz o szybie 4X glass?

Zbieram oferty okien...

wybieram na ta chwile oknoplast vetrex i avante (mam u rodzicow w kamienicy od lat i sa bdb)

w oknoplast jest opcja 4 szybowa z duzo lepszymi parametrami Uw

czy ktos sie moze w ogole wypowiedziec na temat tego systemu?ma ktos takie okna?

jak szukam w google to nawet nei wsykakuja odpowiedzi na 4 szyby.

dodam ze oferta na 3 szyby i 4 szyby to max 1,5 tys roznicy. moge doplacic tylko czy warto?

Abstrachując od tego czy owy cztero szybowy pakiet jest dostępny na rynku (w co wątpię), proponowałbym nie skupiać swojej uwagi sztywno na współczynniku przenikania ciepła Uw. Może okazać się, że sam montaź okien, jego koszt może postawić całą inwestycję pod znakiem zapytania. Waga takich okien może przerosnąć możliwości niektórych firm, a wynajęcie odpowiedniego sprzętu podosi cały koszt inwestycji.

Abstrachując od tego czy owy cztero szybowy pakiet jest dostępny na rynku (w co wątpię), proponowałbym nie skupiać swojej uwagi sztywno na współczynniku przenikania ciepła Uw. Może okazać się, że sam montaź okien, jego koszt może postawić całą inwestycję pod znakiem zapytania. Waga takich okien może przerosnąć możliwości niektórych firm, a wynajęcie odpowiedniego sprzętu podosi cały koszt inwestycji.

Tomasz, no co Ty? Pakiet 4-szybowy oferowany jest w oknach Winergetic Premium Passive z Oknoplastu.

Tomasz, no co Ty? Pakiet 4-szybowy oferowany jest w oknach Winergetic Premium Passive z Oknoplastu.

"Oferowany" nie oznacza od razu stosowany. Już nie pamiętam ile lat temu Jezierski wprowadził okno "Elita Ultra" z takim pakietem i to w na prawdę dobrej cenie, ale szybko nastąpiła korekta, bo Ug nie było jakieś kosmiczne a w tym pakiecie środkowe szyby się przegrzewały i pękały powodując konieczne zmiany i zastosowanie hartownia, a to podniosło koszty i zmniejszyło opłacalność.

Tak przynajmniej głosi "legenda" a jak były na prawdę.. tego nie wiem - nie doświadczyłem na własnej skórze.

"Oferowany" nie oznacza od razu stosowany. Już nie pamiętam ile lat temu Jezierski wprowadził okno "Elita Ultra" z takim pakietem i to w na prawdę dobrej cenie, ale szybko nastąpiła korekta, bo Ug nie było jakieś kosmiczne a w tym pakiecie środkowe szyby się przegrzewały i pękały powodując konieczne zmiany i zastosowanie hartownia, a to podniosło koszty i zmniejszyło opłacalność.

Tak przynajmniej głosi "legenda" a jak były na prawdę.. tego nie wiem - nie doświadczyłem na własnej skórze.

Bynajmniej na chwilę obecną krakowski producent w swej ofercie owe okna proponuje. Nie sądzę, żeby były oferowane i nie dostępne.

koszt inwestycji w moim przypadku w porownaniu do 3 szybowego z ciepla ramka itp to ok 1500zl. to nie jest dramat jak ma byc na lata.

tak sa szyby hartowane w kilku miejscach. niestety szyby sa wklejane niektore- nie pamietam czy wszystkie, przez to jakby peklo cos w przyszlosci to trzeba wyrywac ramki. podobno

minusem jest koniecznosc wprowadzenia slupka i zmniejszenia okna z 2400 do 2200 i wtedy mam jednen slupek a w 3 szybowym brak slupka.

montowac bede cieply parapet i cieply montaz. nie wystawiam w ocieplenie - szkody gornicze bardzo wysokie eliminuja ta opcje

paramety z oferty:

3szyby/4 szyby

dla tarasu

Uw=0,77/0,62

RW 30(-1;-6) / 30(-1, -5) cokolwiek to znaczy

wiatr c2

wodoszczelnosc 9a/5a

ot co... nic tu wiecej za bardzo nie ma. jeszcze jest opis szyb jak trzeba to wrzuce

Edytowane przez indiii
dopisalem co nieco

Dowiadywałeś się o koszt montażu tak sporych okien?
problemu nie ma zadnego. jedno mam takie 2400/2100 jako samo przeszklenie nieotwierane

drugie mam takie jako wyjscie na taras i to sie da zrobic pol na pol - mozna obie strony otwierac lub jedna- przy jednej druga szyba musi byc hartowana i jest drozej o pare stowek.

musi byc jednak wymiar 2200 szerokosci - tyle puscil system.

rozpatruje tego vetrexa v90+ bo praktycznie te same pieniadze, ale nie podoba mi sie to, ze wiecej chca za kolor jednostronnie. prawie 2,5 raza wiecej.

Jareko...widzisz nie zna sie czlowiek to bzdury wygaduje. ten system klejenia jest gorszy w jakis sposob?