Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smoła na Gorąco - Stosuje jeszcze ktoś ??

Mateusz.C

Recommended Posts

Witam

Pamiętam jeszcze jak byłem małym chłopcem tata budował dom. Paliło się ogień pod taką kolebą i mazali fundamenty właśnie smołą ( niestety tylko poziome izolacje) . Nie powiem bo na fundamencie z betonu tam gdzie się zlało (fundament niczym nie przykryty wystaje nad ziemie do tej pory ) już jakieś 15 lat za jasną cholere nie da się go oderwać od tego fundamentu, pomimo działania słońca, mrozów itd ..

Ma ktoś jakkieś doświadczenie jak by to wyglądało w przypadku pomazania pustaków szałunkowych i zasypaniu tego ziemią ?? będzie działać na to jakaś biodegradacja ?? Są jakieś przeciwskazania ?? Nie wiem dlaczego ale nie mam zaufania jakoś do tych "EKO" produktów za grubą kasę które na pewno nie wstrzymały by tego co zwykła smoła ...

A może się jednak myle ??

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapodaj zdjęcia tej smoły na fundamencie, sam jestem ciekaw jak to się trzyma na słońcu i mrozie :)

Będe w weekend w rodzinnym domu to porobie fotki.

Tak nawiasem mówiąc jak kiedyś to chciałem zdrapać, tylko majzlik ale szybko odpuściłem bo tak trzymało...

Chodzi mi o to, że w mojej piwnicy ma być garaż, kotłownia miejsce na trzymanie gratów, miejsce na bufor. dołem poleci woda, kanaliza itd ...

Nie chce tam wody. Nie chce wydawać też na te pieprzone "Eko" produkty fortuny. Jak dobrze poszukać to 100kg smoły można kupić za 100zł biorąc jeszcze pod uwagę że ma się sprawdzić to byłbym mega szczęśliwy . Wiem aplikacja tego masakra ale jak ma działać i być tanie... powoli wszystko co się robi jest do du..... Takie czasy niestety :(

Ta smoła sprawdziła się na fundamencie na powietrzu... tylko jak się sprawdzi w ziemi ?? i to nie na betonie tylko na pustaku ??

I jeszcze jedno. Czy taka smoła traci jakoś swoje właściwości ??

http://allegro.pl/smola-dachowa-beczka-smoly-i6701710612.html

Edytowane przez Mateusz.C

Nie musisz używać smoły - szlam mineralny -

Jak mogę to Ci naprawdę odradzam wykonanie piwnicy z pustaków, aby to dobrze zrobić potrzeba później to wytynkować, nanieść szlam mineralny, wykonać fasety itp.. jeśli chcesz mieć sucho i ciepło to jeszcze izolacja termiczna, a i bez płyty fundamentowej raczej się w ziemię nie zapuszczaj, chyba że chcesz później łatać wycieki.. wiem kiedyś się robiło - na jakoś to będzie.. poczytać o tym jak wykonuje się białą wannę -

http://www.e-izolacje.pl/zdjecia-izolacji/izolacje-i-hydroizolacje-7602/izolacja-fundamentu-38924.html

http://ladnydom.pl/budowa/1,107895,15152974,Sucha_piwnica_wykonana_z_wodoszczelnego_betonu_w_technologii.html

http://nowoscibudowlane.pl/fundamenty-i-piwnice/podstawowe-bledy-inwestora-podczas-wykonywania-izolacji-fundamentow/

Widzisz.. w DB u mnie może nie tak dobrze - ale jest beton jeszcze z przed wojny,

nie było zbrojenia i popękał.. przez "oszczędność" wszystkie pęknięcia to skutek

włożenia sporych kamieni.. lepiej było je skruszyć.. no ale- właśnie to był efekt widzi mi się..skąd mój dziadek przed wojną mógł wiedzieć że tak się nie robi?

To i tak ewenement że fundament jest betonowy... a i też płyta nad ganeczkiem jest zbrojona.. to też ciekawostka.. no ale chcąc zrobić piwnice.. dobrą.. to nie pomoże nic.. zwłaszcza że woda jest pod powierzchnią.. biała wanna czeka ;)

Edytowane przez מרכבה

Tak. Traci ale nabiera też nowych...

Traci rozpuszczalniki, frakcje lotne i staje się gęściejsza. Przestaje się mazać, spływać.

Jako hydroizolacja stosowana była od ponad 2500 lat i zawsze dobrze się sprawdzała.

Nic się nie zmieniło, jak mi wiadomo, w tej sprawie.

Porzucono ją jak wymyślili styropian.

Styropian to piana. Styrenowa.

A piany czasem gasną. Styropian gaśnie od rozpuszczalników w tej smole.

Aplikacja upierdliwa, ale efekty dobre.

Adam M.

Odpuść sobie smołę naprawdę dobrze Ci radzę kiedyś nie było innych preparatów tylko smoła wiec robiło się tym co było. Sam popełniłem 10 lat temu taki błąd i kupiłem smołę bo byłem zielony klołem później jak szewc. Taką smołę musisz w czymś rozpuścić na ognisku ( smród na całą okolicę teraz za to można dostać mandat) i gotować ja cały czas bo szybko zastyga, trzeba bardzo uważać bo o wypadek przy smole nie trudno, ja mimo ostrożności poparzyłem sobie nadgarstek, trzeba mieć jeszcze szczotki do malowania ja używałem szczotek do malowania które chwila moment nadawały się do wywalenia na szczęście miałem masę szczotek, które kiedyś za grosze Ojciec kupił od panów zza wschodniej granicy. Po dwóch latach smoła popękała w lecie się rozpuszczała na słońcu i pływała w zimie kurczyła i pękała. Po dwóch latach miałem później podwójną robotę na początku był problem żeby ja usunąć bo miejscami trzymała jak cholera a wodę przepuszczała jak sito. Jak chcesz sobie narobić problemów to smołuj ale smoła nie nadaje się do naszego klimatu. Po drugie smoła jest mało wydajna ze względu na to że nie da się nałożyć cienkiej warstwy, w odróżnieniu od gotowych mas do tego przeznaczonych.

Nie musisz używać smoły - szlam mineralny -

Jak mogę to Ci naprawdę odradzam wykonanie piwnicy z pustaków, aby to dobrze zrobić potrzeba później to wytynkować, nanieść szlam mineralny, wykonać fasety itp..

Pustaki szałunkowe już kupione. Plan zrobiony pod fundamenty. Szałowanie wszystkiego pod beton wodoszczelny i wylanie tego... mega drogo

Tak. Przestaje się mazać, spływać.

Adam M.

W sensie że takiej starej nie nałożę ?? czy tylko będzie trudniej ??

Zakładając że moja piwnica nie będzie ocieplana chciał bym dać na to jakiś metr poniżej stropu styropian . Tylko czym wmiarę na całej powierzchni go przykleić, żeby mimo naporu ziemi nie zetknął się z tą smołą. Bo po co go dawać jakby to miało nastąpić ... Wiadomo papier na instrukcjach/opakowaniach klejących wszystko przyjmie i kupienie czegoś na pałę mija z celem. Może byś mógł coś doradzić co nie zareaguje ze smołą,co nie wywoła jakiegoś skurczu albo czegoś podobnego żeby się nie pozrywało/pościągało . Wiem, że biegły jesteś w tych sprawach :cool: Ja niestety nie ;/

a teraz przy budowie na każdym kroku potrzebne :(

Edytowane przez Mateusz.C

Nałożysz. Na gorąco.

Ona z czasem twardnieje, co sam sprawdziłeś.

Beton to sito (dla wody).

Jak w oczka tego sita wlezie smoła - jest szczelny jak blacha. O to zawsze chodziło.

Nabiłeś się na stary problem budowlańca - jak połączyć smołę ze styro.

Rozważałeś co się stanie latem, jak gorące i wilgotne powietrze w tej piwnicy spotka się z bardzo zimną ścianą?

Może otynkować ją od wewnątrz GRUBO tynkiem robionym z perlitu? Tak na jakieś 5cm.

Rozwiążesz kilka problemów naraz...

Adam M.

Nałożysz. Na gorąco. Adam M.

Czyli uważasz, że to dobry wybór ?? bo widzę nie odganiasz mnie od tego :)

Beton to sito (dla wody).

Jak w oczka tego sita wlezie smoła - jest szczelny jak blacha.

Adam M.

To tylko z grubsza podrównać jak coś będzie wystawać i tyle ?? resztę poprostu mazać ??

Nabiłeś się na stary problem budowlańca - jak połączyć smołę ze styro.Adam M.

no właśnie da się to w ogóle dobrze zrobić ??

Rozważałeś co się stanie latem, jak gorące i wilgotne powietrze w tej piwnicy spotka się z bardzo zimną ścianą?

Może otynkować ją od wewnątrz GRUBO tynkiem robionym z perlitu? Tak na jakieś 5cm.

Rozwiążesz kilka problemów naraz...Adam M.

Dałeś mi coś do zrozumienia. A chciałem wogóle tych ścian tam na dłuższy okres nie ruszać. Mogę sobie to tylko wyobrazić, że ściany poprostu będą płakać ??

A co tych kilku problemów ?? oprócz spłakanych ścian ??

Ocieplenie, a raczej SPOWOLNIENIE ucieczki ciepła.

Ścianami.

Dostawę ciepła w okolicy +10stC masz poprzez podłogę. Realnie - w największe mrozy około +5.

Jak planujesz PIWNICĘ na ziemniaki - jej nie tynkuj! Powinna mieć plus kilka stopni i blisko 90% wilgotności względnej.

Kotłownia tam będzie...

Jej straty to zyski tego przyziemia, jakie planujesz.

Autko nie lubi +20stC. Woda, sól itp.

Ale te +5 do +10 to sama przyjemność dla niego.

Adam M.

Dopiszę...

Piwnicą chcesz rozprowadzać wodę i CO?

Niektórym ludziom w piwnicach rury zamarzają... czasem...

:lol:

A.M.

Akurat przy tym jak robili mi projekt myślałem troche nad rozmieszczeniem tego wszystkiego, nie wiem czy słusznie. Rura spustowa z kibla leciała by mi zaraz obok ściany przy tym woda pewnie w dwóch otulinach cieplnych. Do kuchni kran będzie metr od bufora.. Lepiej to pchać na strop i gimnastykować się później przy ociepleniu ??

Reczynie smoły nigdy szczelnie nie nałożysz najlepszy by był natrysk, tak jak robią to drogowcy. Jak kładziesz smolę aby ona dobrze przylegała należny zagruntować najpierw powierzchnię inaczej będzie odłaziła. Izolacja musi być ciągła i elastyczna. A smoła w niskich temperaturach jest twarda i krucha. Grubość warstwy to nie zaleta w tym wypadku to wada jedna gruba warstwa jest gorsza od dwóch cieńszych. Życzę powodzenia w smołowaniu urobisz się tylko nic więcej. Ja Cie nie przekonam tylko uważaj podczas tej pracy na siebie abyś się nie poparzył.

Prawda, ze upierdliwe i uważać trzeba, aby sobie krzywdy nie zrobić.

Są lepiki na zimno. To samo tylko benzyny więcej dodali, to na zimno się mażą.

Można też natryskiwać, a rozpuszczalniki wyparują.

Bituminy - tak!

Ale czy od razu smoła grzana na ognisku?

No, chyba że już masz kilka beczek...

Wyrzucić - nie bardzo.

Spalić?

Z trzeciego powiatu by przylecieli Cię powiesić...

Zastosować...

?

Adam M.

Ze smoły na gorąco robisz smołę na zimno jak benzyny dolejesz.

Sam robisz.

Dolewasz, poczekasz, od czasu do czasu zamieszasz - i jest.

Wiadro, trochę benzyny i wrzucasz kawałki siekierą w beczce wyłupane...

Tylko wtedy, przy natrysku, to palaczy trzymaj gdzieś na horyzoncie!!!

A natrysnąć (włazi w każdą szczelinkę!) możesz nawet i pięć razy, jak chcesz i lubisz...

A.M.

Edytowane przez adam_mk

Żeby nie było niejasności!

Ja nie zalecam kategorycznie smoły na gorąco!!!

Również - nie odradzam!

Dobrze zastosowana naprawdę robi dobrą robotę.

Ma zalety. Duże.

Ma wady. Też niemałe. (upierdliwe, siłowe, niebezpieczne dla gapowatych w stosowaniu).

Wybiera inwestor.

Jak zawsze!

Pamiętajcie, że droga "na łatwiznę", szybko, szybko i gotowiec z marketu - to NIE ZAWSZE jest najlepsza droga do DOBRZE zbudowanego domu.

Adam M.

Ludzie się tak rozleniwili i pogłupieli, ze po każdą duperelę do marketu latają.

Zapomnieli, ze jeszcze niedawno wiele materiałów potrzebnych na budowie to się po prostu... ROBIŁO!

Robiło z tego, co pod nogami leży (i zwykle zawadza :lol: ).

Kity, pasty, kleje, lepiki, szpachle, farby nawet i impregnaty...

Lepsze były jak te marketowe.

No, fakt!

UNIJNE nie były...

WODOROZCIEŃCZALNE nie były...

DOBRE BYŁY!!!

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Nie mam smoly . Pytam czy to dobra opcja. Na własne oczy widziałem że trzyma długo. Chcę w rozsądnych pieniądzach zrobić to najlepiej jak się da. Dlatego was pytam :) młody jestem, zaczynam się uczyć jak dobrze wybudować raczej 1 i ostatni dom :) Średniej klasy wiaderko bitumu to koszt 200 zł. Pewnie by trzeba było z 20 szt.. Trudno jak będzie trzeba kupię. Ale szukam pytam :) całe życie człowiek się uczy :)

Linkowałeś beczkę za 180zł.

Dodasz kanister benzyny i całą wieś oczernisz!

Może sąsiednią też?

I, jak na beton dasz, to będzie szczelne dla wody!

Czytaj, myśl i... decyduj.

A ja radzę - czasem zrób sobie jakiś mały eksperyment sprawdzający.

Adam M.