Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smoła na Gorąco - Stosuje jeszcze ktoś ??

Mateusz.C

Recommended Posts

Żebyście widzieli czym smarują betony w budownictwie np. mostów!

Większość betonów zakopywanych w ziemi najpierw solidnie traktuje się bituminami.

Bzdurka i pierdółka, jak to jest 10m2 ale jak masz tak zabezpieczyć 300km szlaku?

Każdy grosz się wtedy liczy.

Adam M.

Adamie ja własnie jestem mostowcem, a bitumy, które się stosuje do izolacji fundamentów, przyczółków czy wszelkich elementów od strony zasypki to są bitumy na bazie asfaltu, nie ma w obrocie lepików ani mazideł na bazie smoły, bo nie wolno ich produkować...

........ bo lepik na gorąco przez wielu nazywany smołą jest w dalszym ciągu w sprzedaży jego aplikacja tak jak już pisałem jest upierdliwa i baaardzo czasochłonna.......

Ten lepik jest na bazie asfaltu, nie ma w sprzedaży oficjalnej lepików na bazie smoły powęglowej!

Bitumy -moga być na bazie asfaltu i na bazie smoły , na bazie smoły oficjalnie się nie produkuje !!!! Wszelkiego rodzaju bitumy obecnie są na bazie asfaltu!!

....Kolego przedewszystkim ma być dobrze. Przekonaj mnie do tych zdrowych produktów, pokaż mi po tylu latach, coś co dalej będzie spełniać swoją funkcję jak ten lepik/papa ....

Najgorsze jest, że w dzisiejszych czasach nie wszystko co drogie jest dobre...

Niestety.

Coś sobie ubzdurałeś i nie dajesz sobie wytłumaczyć, są izolacje asfaltowe na bazie rozpuszczalników i wcale do zdrowych się nie zaliczają, przede wszystkim mają szkodliwe rozpuszczalniki, a są takie izolacje asflatowe które swoją trwałością , szczelnością biją tą Twoją smołe na głowe!!

Edytowane przez jacentyy

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest takie przysłowie nie rób komuś dobrze nie będzie Ci źle, tu w tym wątku sprawdza się najlepiej. Zrobisz jak będzie ci lepiej mnie to tak naprawdę powiewa co zastosujesz, tylko jestem pewien ze ty sam nawet nie będziesz wiedział co kupisz bo w tych beczkach może być wszystko, takie beczki to bomby ekologiczne no ale Adam dał ci gwarancję choć sam nawet nie wie co ty tak naprawdę kupisz.

^^

Dokłądnie

W obrocie oficjalnym nie ma smoły do celów izolacyjnych w budownictwie.

Pokaż zdjęcia, pokaż co to, ile z danego produktu można zrobić m2. Raczej nie będzie to problemem, wkoncu to twoja branża.

Zdjecia czego ?

Polski producent izohan, izolbet, adw, abizole i inni , zagraniczni ultrament, botament, mapei, deitermann, cceresit nawet ma

na mostach często stosuje sie deitermana bo można po wilgotnym malowac ...

Edytowane przez jacentyy

Jak się chce dobrze - to od tego jest masa KMB - lub szlam mineralny, a nie lepik na gorąco - tudzież smoła.. to tylko pozornie wygląda ok.

Typowy lepik/ smoła kruszenie na mrozie. to że małe zacieki trzymają się, nie oznacza, że po wykonaniu powierzchniowym będzie tak samo.

Przecież wim dobrze jak się "robiło" kocioł na smołę - ognisko i polewanie kociołkiem..

jacentyy,

Budujecie mosty , zapewne remontujecie. Zdjęcie jakiejś izolacji która leży od wielu lat... ja osobiście nie mam możliwości podpatrzenia nigdzie ,,,

bladyy78

No tu masz rację bo z tego co zauważyłem wielu ludzi nazywa jak popadnie smoła, lepik i ciężko cokolwiek wywnioskować ...

adam_mk

Jest jakaś szansa by zwykły zjadacz chleba odróżnił jakoś smołe od lepiku ??

Nie jest przypadkiem tak, że smoła jest jak szkło a lepik jest poprostu miękki ??

Mam wiaderko takiego czegoś kumpel mi z Niemców ;) przywiózł

https://www.google.pl/search?q=frankosil&espv=2&biw=1366&bih=662&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjTmZ-7sv7RAhWjFJoKHYGyDjoQ_AUIBygC#tbm=isch&q=frankosil+1k&imgrc=_

Ale niestety tylko jeedno ...

Edytowane przez Mateusz.C

Asfalt znasz z ulic.

Nie musi być miękki.

Zwykle takie czarne w beczce - to smoła.

Bez analizy nie powiesz - jaka.

Dodasz benzyny - maże się.

Benzyna odparuje - robi się twarde.

Dodasz tłuszczu - maże się.

Ale tłuszcze nie odparowują łatwo.

Pocieszyliście mnie, ze smoły węglowej w handlu nie ma.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Smo%C5%82a_pogazowa

Adam M.

jacentyy,

Budujecie mosty , zapewne remontujecie. Zdjęcie jakiejś izolacji która leży od wielu lat... ja osobiście nie mam możliwości podpatrzenia nigdzie ,,,

Akurat remontów nie robiłem nigdy, budowałem tylko nowe obiekty, izolacje na obiektach mostowych - elementy stykajace z gruntem zabezpiecza się tylko izolacjami typu emulsje bitumiczne które mają szczelność do np 3 barów czyli izolacjami przeciwodnymi typu lekkiego.

Tylko w niektórych sytuacjach jak np ściany w tunelu dla pieszych zabezpiecza się bardziej szczelnymi systemami .

Ale nie ma znaczenia co sie uzyje jeżeli zrobi sie to niezgodnie z technologią, nawet jak sie smołą zrobi to i tak moze ciec.

Przy izolacjach naprawde bardzo wazna jest staranność.

Tak więc kup jakąś izolacje przeciwodną typu lekkiego , starannie przygotuj podłoże, czyli wyrównaj , przeszpachluj i bedziesz mial mniej pier...lenia niz z ta nieszczesną smołą

Edytowane przez jacentyy

miałem identyczną beczkę tego czegoś płynnego ojciec na to mówił ze to "ter" nie wiem co to było dokładnie śmierdziało strasznie. Sąsiad tym malował siatkę ogrodzeniową kilkanaście lat temu, a ojciec impregnował tym deski na szopce, ja jednak tego nie używałem do izolacji bo nie wiedziałem dokładnie co to jest i w tamtym roku wywiozłem prawie pełna beczkę tego na wysypisko. Gdybym wiedział ze są jeszcze na takie cuda amatorzy to bym to wystawił na olx., ostatnio znalazłem jeszcze 30kg lepiku na gorąco miałem to wyrzucić, ale skoro są na takie cuda jeszcze chętni to pewnie to wystawie :)