Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja starego domu z lat 60 tych

Recommended Posts

Witam.

Na początku chodzi mi o tak prozaiczną rzecz, jaką jest wentylacja strychu, do tego nieużytkowanego. Pomijając dziury i szpary, są tam cztery okienka strychowe, które wentylują idealnie, ale niestety nadają sie do wymiany. Z resztą jedno już zostało wyrzucone gdyż się rozleciało. Inna sprawa to to, iż w związku z tym, że w tym roku zamierzam otynkować chałupinę chcę zrobić z nimi porządek a przy okazji założyć parapeciki.

Jako że okienka są małe 32x70 cm, na początku myślałam o samych ramach z szybami, ale których jednak nie dało by sie ani otworzyć ani uchylić. Potem nawet pomyslałam o zamurowaniu otworów, ale wiązało by sie to z wybijaniem nawiewów w szczycie i to w jednym, gdyż do drugiego w miedzy przylega drugi dom. Także w takiej sytuacji pomyślałam o wstawieniu plastikowych okienek uchylnych, które dało by się rozszczelnić i tak pozostawić. Jedynym szkopułem może być to , że szybka w takim okienku będzie miała jakieś 6/8cm. Chociaż i to może nie stanowić zbytniego problemu, gdyż po zakończeniu wszelkich prac mokrych pójdzie ocieplenie na strop od strony strychu i duza część tych okienek będzie nim zasłonięta od dołu. Ale też zastanawiam się czy na plastiku na styku z ociepleniem nie będzie się później wykraplała para i moczyła wełnę, którą planuję tam dać. Co prawda przy takich okienkach patrząc z zewnątrz może być zbyt biało, ale to i tak lepsze niż 'czarne dziury' jakie są obecnie.

Ponadto na gzymsie (tak to się chyba nazywa) mam dziury po starych rynnach. Początkowo planowałam je zatkać wyciętymi i przyklejonymi kostkami styropianu. Ale na obecny czas pomyślałam o ich pozostawieniu do wspomagania wentylacji z plastików. Tyle, że wloty zabezpieczyć jakąś siatką.

No i teraz nie wiem co zrobić, które rozwiązanie przyjąć, zeby było najlepsze. Okienka muszę wymienić a nie chcę tez zakłócić wentylacji czy tez mieć potem problemy z zamoczonym ociepleniem.

Doradzi ktoś coś?

Nie do wiary. Tyle odwiedzin, a nikt nie chce pomóc w podjęciu decyzji odnośnie najlepszego rozwiązania.

A tak pięknie witają na forum. każą czytać i pytać, ale jak tu pytać, skoro nikt nie chce odpowiedzieć.

Bom kobieta? Bo nie o reku i rekuperator pytam, to nie ma sobie co głowy zawracać?

Może i chce pomóc, ale do pisania na klawiaturze łapy potrzebne a wielu... opadły.

Nie miej żalu...

ALBO trzymaj się "garów" bo na tym na pewno się znasz...

ALBO poszukaj wiedzy o problemie z jakim się mierzysz!

Zadaj sobie pytanie - PO CO tam te okienka ktoś wstawił?

Estetykę - pomiń!

POTEM żadna pomoc nie potrzebna, bo już wiesz co i jak...

Pomogłem?

Adam M.

Gość Konto usunięte_1*
ja też miałem na stychu 8 małych okienek i wszystko wypierdoliłem zamurowałem , wszystko styropian przykrył i jest ładnie , a kiedyś wstawi się okna dachowe i będzie gitara