Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja piwnicy pod biuro (wylewka + styropian?)

afioso

Recommended Posts

Piwnica dość niska, a chcę zrobić wylewkę i położyć płytki (teraz jest tu beton).

Myślałem o takim wykonaniu:

1. Folia budowlana 0,3

2. Styropian 2cm Yetico Alfa

3. Folia budowlana 0,3

4. Wylewka samopoziomująca Diall 2cm

5. Płytki.

Co o tym sądzicie, czy styropian 2cm ma tu sens?

Będę wdzięczny za opinie.

2cm wylewki na styropianie? odpuść.

Może warto zainteresować wylewką z betonu lekkiego? wszystko zależy jakiej wytrzymałości potrzebujesz.

Dzięki za odpowiedź marcinollosso.

Szczerze mówiąc nie znałem wylewek z betonu lekkiego, ale chyba to trochę bardziej skomplikowane niż ta zwykła DIALL'u z Castoramy,

którą zainteresowałem się głównie ze względu na pozytywne opinię (łatwość rozlania).

Wytrzymałość - ma wyrównać podłogę, aby położyć płytki, na których będą biurko, szafka itp.

Styropian miał nieco podnieść termoizolację, ale te 2cm, tak jak podejrzewałem, to przerost formy nad treścią.

dla mnie to coś nie jest jasne,adaptacja piwnicy pod biuro? ale nie piszesz ,czy to w nowym budynku,starym?macie dziwne odpowiedzi.Jestem już na swoich izolacjach przeciwwilgociowych,którymi zajmuję się już prawie 25lat,dzisiaj jak przeczytaem o problemie takim jak ktoś opisuje,że jak wilgoć podchodzi od dołu po ścianie,ewidentne podciąganie kapilarne,a porady są tego rodzaju,cytuję odkopać ścianę, ocieplić i wilgoci nie będzie.Dla mnie to jest pojęcie chore,ludzie zastanawiacie się nad tym co radzicie lub firmy, takie robicie fuszerki!bo jak to nazwać inaczej,a fm.o wilgoci mało pisze pzdr.wszystkich co umią myśleć,podczas podejmowania odpowiednich decyzji przy remontach,ja zawsze mówię tak,aby na głowę się nie lało,ani od dołu wilgoci ne podciągało,a potem sobie można spokojnie dalsze remonty wykonać.

Wylewki izolacje to jakby wtórna sprawa jak to ma być biuro to będą osoby tam pracujące jak do 4 to prawo pisze ile wysokości ma to mieć, jak więcej niż 4 osoby to też wysokość jest określona minimalna,i żadna z tych wysokości nie jest " niska". Ja bym polecał projekt zgodny z obowiązującymi przepisami tzw uzgodniony w sanepidzie i może straży.

Wylewki izolacje to jakby wtórna sprawa jak to ma być biuro to będą osoby tam pracujące jak do 4 to prawo pisze ile wysokości ma to mieć, jak więcej niż 4 osoby to też wysokość jest określona minimalna,i żadna z tych wysokości nie jest " niska". Ja bym polecał projekt zgodny z obowiązującymi przepisami tzw uzgodniony w sanepidzie i może straży.

Dzięki za odpowiedzi,

podaję trochę więcej szczegółów:

1. Dom jednorodzinny, rocznik 2000, piwnica ~ 1m poniżej poziomu gruntu, ogrzewana CO, wys. 215 cm, podłoga beton.

2. Biuro - zbyt poważnie zabrzmiało :) Chcę zrobić pomieszczenie, w którym żona będzie mogła robić swoje "artystyczne prace".

3. Położyłem już gładź i teraz czas na podłogę, stąd moje pytanie, co by tu najlepiej zrobić. Czy zwykła wylewka samopoziomująca + płytki wystarczy, czy może potrzeba coś więcej. Ze względu na wysokość, nie mam zbyt dużego pola manewru..

Ostatnio coś gadaliśmy z moim KB o piwnicy.

No i okazało się że minimalna wysokość to 2,5m dla mieszkania.

Zadzwoń do odpowiedniego działu w urzędzie miasta/starostwa, będziesz mieć pewność.

Dzięki za odp., ale nie bardzo rozumiem. Po co mam dzwonić do urzędu miasta?

Remontuję pomieszczenie w piwnicy, pytałem czy warto prócz wylewki samopoziomującej coś położyć, aby mniej chłodziło od gruntu.