Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Chciałbym poradzić się większej ilości osób co do ogrzewania gazowego. A dokładnie to jaki piec kupić? Moje mieszkanie to 50m2, na początku myślałem o dwufunkcyjnym ale odradzono mi to w PGNiG z powodu iż przy każdym odkręceniu wody będzie załączać się piec, doradzono mi zakup jednofunkcyjnego z zewnętrznym zasobnikiem 120L. Co o tym myślicie? jest to lepsze rozwiązanie?
https://forum.murator.pl/topic/226476-piec-gazowy-jakijednofunkcyjny-z-zasobnikiem-a-mo%C5%BCe-dwufunkcyjny/

Miejsca za dużo w łazience nie mam ale wolałbym właśnie jednofunkcyjny z c.w.u, a czy ten zasobnik można postawić ok 3 metry nad piecem? wtedy idealnie by by pasowało ale czy może być u góry.

Teoretycznie nie ma przeciwwskazań, tyle że zbiornik 100 litrów będzie ważył ok. 130 kg oraz jak chcesz poprowadzić rury zasilające zasobnik /wyprowadzenia z dołu kotła/.

Prościej zainstalować kocioł z zasobnikiem wewnętrznym 25 - 30 litrów.

Witam,

Kocioł dwufunkcyjny jest dobrym rozwiązaniem w mieszkaniach, gdzie nie ma wystarczająco miejsca do instalacji kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem c.w.u. Niektóre kotły dwufunkcyjne posiadają wbudowany zasobnik ciepłej wody użytkowej, który jest ładowany warstwowo.

Dla przykładu takim rozwiązaniem jest kocioł Cerapur Acu z wbudowanym zasobnikiem o pojemności 42l, gwarantujący przepływ CWU do 21 l/min (delta T = 30K wg. normy EN 625). Kocioł ładuje zbiorniki warstwowo za pomocą pompy, która może być wykorzystywana również jako pompą cyrkulacyjną. Niewątpliwą zaletą jest sposób przygotowania CWU - ładowanie warstwowe, które pozwala na szybsze podgrzewanie wody, niższe straty postojowe oraz pozwala na wykorzystanie zasobnika o mniejszej pojemności w porównaniu do tradycyjnego zasobnika. Dodatkowo zasobnik wykonany jest ze stali nierdzewnej.

Więcej informacji o tym produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-acu.html.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Teoretycznie nie ma przeciwwskazań, tyle że zbiornik 100 litrów będzie ważył ok. 130 kg oraz jak chcesz poprowadzić rury zasilające zasobnik /wyprowadzenia z dołu kotła/.

Prościej zainstalować kocioł z zasobnikiem wewnętrznym 25 - 30 litrów.

A jeśli bym te rury wyprowadził z kotła i bezpośrednio puścił w górę? będzie to działać?

Zaczynam się zastanawiać znowu nad kotłem dwufunkcyjnym. Szkoda mi miejsca na zasobnik.

Ale pytanie czy kocioł dwufunkcyjny nada się też to cyrkulacji ciepłej wody użytkowej. Czy to tylko w jednofunkcyjnym z zasobnikiem jest taka możliwość.

Ogranicza mnie też moc do 21 KW, ponieważ ma być wyrzut spalin przez ścianę. Nie wiem czy znajdę taki piec dwufunkcyjny, a do tego jeszcze żeby miał modulację do jak najmniejszej mocy.

Zaczynam się zastanawiać znowu nad kotłem dwufunkcyjnym. Szkoda mi miejsca na zasobnik.

Ale pytanie czy kocioł dwufunkcyjny nada się też to cyrkulacji ciepłej wody użytkowej. Czy to tylko w jednofunkcyjnym z zasobnikiem jest taka możliwość.

Ogranicza mnie też moc do 21 KW, ponieważ ma być wyrzut spalin przez ścianę. Nie wiem czy znajdę taki piec dwufunkcyjny, a do tego jeszcze żeby miał modulację do jak najmniejszej mocy.

Z tego co wiem przy kotle 2 funkcyjnym cyrkulacja nie wchodzi w grę. Nie masz przecież cały czas ciepłej wody w układzie.

potrzebny taki z wbudowanym zasobnikiem, jest tez funkcja komfort utrzymujaca wymiennik w podwyzszonej temp, zeby szybciej poszla ciepla woda

potrzebny taki z wbudowanym zasobnikiem, jest tez funkcja komfort utrzymujaca wymiennik w podwyzszonej temp, zeby szybciej poszla ciepla woda

Z tego co widzę są takie z zasobnikami warstwowymi. Tylko czy 42 l w takim zasobniku zintegrowanym z piecem to to samo co zasobnik 150l z piecem jednofunkcyjnym. Przynajmniej tak się reklamuje jeden z producentów.

Z tego co widzę są takie z zasobnikami warstwowymi. Tylko czy 42 l w takim zasobniku zintegrowanym z piecem to to samo co zasobnik 150l z piecem jednofunkcyjnym. Przynajmniej tak się reklamuje jeden z producentów.

jak kocioł ma 20kW to więcej niż przeciętny podgrzewacz przepływowy i na jeden kran wystarczy, 42 litry zapewnia ciepły start albo obciążenie drugim kranem

Działać będzie.

Pozostaje estetyka, to będą 4 rury.

Z estetyka sobie akurat poradzę ponieważ w budynku są robione nowe ściany z karton-gipsu wiec zawsze można puścić za.

Ja bym wziął Junkersa patrząc tylko na markę, dodatkowo większa modulacja, należy do Boscha więc części od Buderusa też pasują i przy okazji łatwiej o serwis
  • 4 weeks później...

Darkat,

Kotły gazowe o wyższej mocy niż 21kW nie mogą mieć wyrzutni przez ścianę budynku, więc w Pana przypadku zalecam zastosować kocioł o niższej mocy jak Cerapur Smart ZSB 14-3CE współpracujący z zasobnikiem ciepła.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o kotle Cerapur zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-smart-3ce.html.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Ja mam ten kocioł, przy rozruchu ciągnie 80 m3/na 4 doby aby ogrzać dom z 8 *C do 15*c.

Nigdy nie udało się, aby pobierał mniej niż 10 m3/dobę.

To była najgłupsza decyzja z wyborem takiego kotła.

Darkat,

Kotły gazowe o wyższej mocy niż 21kW nie mogą mieć wyrzutni przez ścianę budynku, więc w Pana przypadku zalecam zastosować kocioł o niższej mocy jak Cerapur Smart ZSB 14-3CE współpracujący z zasobnikiem ciepła.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o kotle Cerapur zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-smart-3ce.html.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Nigdy nie udało się, aby pobierał mniej niż 10 m3/dobę.

To była najgłupsza decyzja z wyborem takiego kotła.

Ale to już nie wina kotła tylko domu który albo jest duży, albo nie wygrzany albo średnio dokładnie zaizolowany