Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

zastanawiam się czy zamieniając tradycyjną więźbę w projekcie gotowym, na konstrukcję z wiązarów można zrezygnować z wewnętrznych ścian nośnych i fundamentów pod nimi?

konkretnie chodzi mi o ewentualne zmiany w projekcie: https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3093/projekt-domu-lupo-nf40

z góry dzięki za odpdowiedzi :-)

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/226480-rezygnacja-z-wewn%C4%99trznych-%C5%9Bcia%C5%84-no%C5%9Bnych/

Takie pytanie to raczej do konstruktora. Wątpię żeby ktoś po rzutach określił czy się da. Swoją drogą ciekawy projekt, dwustanowiskowy garaż w NF40 przeca to się kłóci na pierwszy rzut oka :).
Takie pytanie to raczej do konstruktora. Wątpię żeby ktoś po rzutach określił czy się da. .

jeśli chodzi o konstrukcję wiązarów to niby się da, bo już dostałem wstępny projekt z wyceną na wiązary właśnie. chodzi mi tylko o konstrukcję ścian,,, czy te fundamanety i wewnętrzne ściany nośne są i tak niezbędne jeśli zastosujemy więźbę z wiązarów? na chłopski rozum wydaje się, że nie,,, ale nie wiem,,, pytam

Swoją drogą ciekawy projekt, dwustanowiskowy garaż w NF40 przeca to się kłóci na pierwszy rzut oka :).

nie wiem,,, jak tak zaprojektowali to może nie ściemniają? ale to mniejsza z tym bo jakbym wprowadził zmiany o których wspominam wyżej to i tak by się pewnie to pozmieniało,,, tylko pytanie, czy rezygnacja z tych wewnętrznych ścian nośnych i fundamentu pod nimi jest możliwa?

Edytowane przez 5y1w3k
U mnie w projekcie jest dodatkowa ława mniej wiecej w połowie domu bez przewidzianej ściany fundamentowej. Kierownik budowy tłumaczył mi, że tak sie czasem robi - dom jest parterowy i przez to dość długi więc konstruktor przewidział ławę spinającą fundamenty ścian zewnetrznych. Rezygnując ze ścian nośnych wewnątrz budynku być moze i u Ciebie należy pozostawic tergo typu rozwiązania.
witam,

zastanawiam się czy zamieniając tradycyjną więźbę w projekcie gotowym, na konstrukcję z wiązarów można zrezygnować z wewnętrznych ścian nośnych i fundamentów pod nimi?

konkretnie chodzi mi o ewentualne zmiany w projekcie: https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3093/projekt-domu-lupo-nf40

z góry dzięki za odpdowiedzi :-)

pozdrawiam

... a wiązary to niby nie przenoszą żadnych sił na ściany i dalej do fundamentów. ( ??? ). Zmiany są ewidentnie konstrukcyjne, tak więc i projektant konstrukcji powinien odpowiednio przeliczyć i wiązary oraz inne elementy konstrukcyjne przy takiej zmianie.

... a wiązary to niby nie przenoszą żadnych sił na ściany i dalej do fundamentów. ( ??? ).

Nie, no oczywiście, że przenoszą. Tyle że można je oprzeć tylko na ścianach zewnętrznych.

Patrz rysunek: Screenshot_2017-02-03-00-55-02.jpg

- to że można oprzeć je tylko na ścianach zewnętrznych - nie jest ( wg mnie ) jednoznaczne z likwidacją podparć wewnętrznych.

Przykładowo "prosta" kratownica również "przeskoczy" np. 25m, ale inaczej będzie wyglądać ( lub inne będą możliwe przekroje elementów kratownicy i ich "zagęszczenie" ) jeśli będzie miała 2 podparcia, 3, 4, ... itd ... ale że konstruktorem nie jestem, to polecam projektanta konstrukcji, który na podstawie obliczeń odpowie na pytanie : JAK likwidacja wewnętrznych podparć ( ścian / elementów nośnych ) wpłynie na samą konstrukcję dachu i "pracę" całości budynku, co jest kluczowe dla podjęcia decyzji o której piszesz.

Krata przeskoczy i więcej jak 25 m ale jak ma odpowiednią wysokość a tą w kopercie strasznie trudno. Środkowe dźwigary dadzą radę , ale im bliżej okapu tym gorzej. Kolejna sprawa to sztywność poprzeczna ścian. Nie wykreśla się od tak ścian konstrukcyjnych, trzba to przemyśleć, trzeba czasem poszerzyć ławy. dozbroić wieńce. Czasem wprowadzić rdzenie w ścianie.