Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie więźby po położeniu dachówki

edenbarr

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie kończenia stanu surowego, tj. firma kończy układać dachówkę. Niestety, obawiam się że drzewo użyte do budowy więźby jest słabej jakości. Pochodzi z własnego lasu i nie zostało zaimpregnowane. W wielu miejscach zsiniało, w niektórych pojawił się na powierzchni biały nalot. Tóż przed położeniem membrany usunąłem niewielkie pozostałości kory i w kilku miejscach znalazłem ślady po (wydaje mi się) obecności kornika.

Firma uspokaja mnie, mówiąc że nie jest źle, ale ja obawiam się o jakość tego materiału. Co powinienem zrobić, by możliwie najlepiej zabezpieczyć więźbę na tym etapie? I co sądzicie o stanie użytego materiału?

IMG_4943.jpg

IMG_4978.jpg

IMG_4980.jpg

x_IMG_4982.jpg

y_IMG_4989.jpg

IMG_4995.jpg

IMG_5109.jpg

firma kończy układać dachówkę.

czyli już pozamiatane

Pochodzi z własnego lasu i nie zostało zaimpregnowane.

no to oszczędziłeś ze 4 tys.

Tóż przed położeniem membrany usunąłem niewielkie pozostałości kory

niewielkie pozostałości kory hmmm. Teraz jak dla mnie to albo wzywasz kierownika budowy i akceptujesz to co powie albo przykrywasz karton gipsem od wewnątrz i zapominasz. Impregnacja juz sobie możesz odpuścić

Czy kierownik budowy widział to drewno? Co powiedział? Rozważ rozbiórkę, żeby nie brnąć w koszty i mieć spokojny sen.

Kierownika budowy zapewnia Firma. Tak jak wspomniałem, ich zdaniem materiał*"nie jest zły". Nie ja jestem głównym Inwestorem, więc decyzja o rozbiórce nie wchodzi w grę.

Nie rozumiem do końca zjawiska sinizny drewna i nie potrafię*ocenić, na ile może zaszkodzić ono przyszłości konstrukcji. Czy biały nalot to grzyb, który może przedostać się do wełny mineralnej lub uwidocznić się na g-k? Będzie to poddasze użytkowe (wełna mineralna + g-k).

hej moim zdaniem teraz szybko załatw rzeczoznawcę on pewnie to ładnie opisze i list do firmy a jak nie to sąd a firma powinna się znać na drewnie a nie wciskać badziewia (mi to wygląda na stare drewno i jeszcze źle przechowywane) i wtedy powinny pokryć koszty zdjęcia dachówki i wymiany więźby, nie ma się na co oglądać

Tu nie można być delikatnym! Tu trzeba być stanowczym. Oczywiście sinizna nie jest wadą konstrukcyjną tylko estetyczną ale sposób składowania i aktualny stan tego drewna je dyskwalifikuje. Drewno nie jest certyfikowane więc nie może być użyte na elementy konstrukcyjne. Można by to jeszcze przeboleć ale część więźby nie spełnia wymogów wytrzymałościowych (przekroje nie wymiarowe). Jaką klasę drewna zalecił projektant? Pozostawienie nawet szczątkowych resztek kory jest karygodne. Mam poważne obawy czy drewno nie jest już zasiedlone przez szkodniki. Kto załatwiał drewno? Tak się kończą sprawy gdy nie mamy kierownika budowy, który reprezentuje interesy inwestora. W tej sytuacji musisz sprawdzić czy kierownik budowy reprezentujący firmę dopóscił to drewno do wykonania więźby i czy odebrał więźbę dokonując stosownego wpisu do dziennika budowy? Czy zezwolił na kontynuację prac i dokonanie krycia? Wstrzymaj wszelkie płatności. Odbierz dziennik budowy (dziennik jest twoją własnością). Zleć niezależnemu rzeczoznawcy opinię. Skontaktuj się z prawnikiem. Czy masz umowę z firmą? W mojej ocenie masz 100% pewności wygranej. Wszystkie koszty związane z rozebraniem całości i ponownym montażem w tym koszty zniszczonych materiałów obciążą firmę albo kierownika budowy. Ta firma nie ma już co szukać na Twojej budowie. Pozdrawiam.