Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

awaria drzwi balkonowych

Recommended Posts

Witam

Mam mały albo i nawet całkiem spory problem, zerwało mi zawias gdy próbowałem otworzyć drzwi balkonowe i teraz nie mam pojęcia co zrobić bo w ramie zostały resztki wkrętów...w zasadzie to całe skrzydło 3 szyby + folia antywłamaniowa wisi tylko na tym zawiasie jakieś 80 kg- okna mają około 10 miesięcy Czy ktoś ma pomysł jak to ogarnąć ?

moje pomysły to jakoś wydobyć resztki i dać większe wkręty albo przenieśc zawias wyżej ale czy da się to zrobić samodzielnie...?

Czy zerwanie tych śrub jest możliwe przez złe ustawienie ? czy to wada materiału ?

urwane sruby.jpg

Edytowane przez Frankowski

Gówniane wkręty i tyle. Będzie problem żeby ten sam zawias osadzić, wkrętów które zostały w profilu nie usuniesz nie rozwalając otworów. Wyjścia są dwa, albo przesunąć zawias w bok o jakieś 3 mm , najpierw ocenić po przesunięciu w którą stronę będzie łatwiej poprawnie wyregulować skrzydło albo opcja druga; wymienić zawias (kompletny, rama i skrzydło) na pochodzący z innego okucia z innym rozmieszczeniem wkrętów.

Oczywiście wykorzystać gwarancję....jednak jeśli to jest wina tego, że w domu było wilgotno, dodatkowo widać korozję chemiczną czyli prócz wilgoci jakiś agresywny odczyn zapraw tynkarskich? może gruntu? do gruntowania ścian chociaż to powinno być alkaliczne może być z gwarancją ciężko.Na pewno będą wiedzieć jak to naprawić dobrze jest również przesłać im dokumentację fotograficzną i zwrócić się z pytaniem dlaczego, co i jak jeśli ma się gwarancję chcieliby to naprawić.

Wg mnie jest to ewidentny brak powłoki ochronnej krętów do profili.

Tutaj mam mały problem bo okna kupiłem w Polsce a mieszkam razem z oknami :) w Irlandii montaż robiłem sam no i właśnie tego się obawiam że obwinią mnie :( gwarancja na okna jest ale na miejscu w Polsce

A to już inna sprawa......musisz wymienić te wkręty najlepiej na te złote :)

Ale jak je wyjąć z profili....przesunąć zawias w górę razem z okuciem stałym o 1/2 odległości pomiędzy dwoma otworami.

kurcze tylko gdzie kupić dobre wkręty by nie było powtórki ? a czy aby 4 wkręty tej wielkości wystarczą na utrzymanie tego skrzydła to około 80kg ! a może zna ktoś długość tych wkrętów i średnice ? bo nie chcę by się wyrwały z ramy profil mam chyba 80

Kupisz w każdej firmie która montuje okna - skoro nie jesteś u Nas to poszukaj np polskiej na miejscu jest ich sporo. Na te wkręty działa siła ścinająca więc wytrzymają ale muszą być 4 to ich optymalny eksploatacyjny przekrój. Pamiętaj, że aby je wkręcić trzeba nawiercić otwory wiertłem w oknie i w futrynie jest stalowe wzmocnienie.

w moich oknach mam chyba maco. znalazłem takie wkręty tylko musze jeszcze znależć do pcv :) http://www.ejot.pl/index.php?go=Super_JOTMW może będą lepsze... chyba zmienie też w drugim skrzydle bo pewnie też długo nie pociągną . Dzięki panowie za porady kupuje wkręty na wszelki wypadek nowe okucie i zabieram się do roboty

ps. zobaczę co odpowie firma O... jak się wyprą i zwalą na montaż to podam jaka to firma :)

Edytowane przez Frankowski

no racja myślę nad tymi https://metal-wkret.sklep.pl/pl/p/WPCV-B-4%2C0X35-Wkret-do-PCV-500szt.-/1386 wkręt met Klimas albo te tylko czy wejdzie ma większą średnice pewnie będzie mocniejszy... http://okucia24.com/wkret-naprawczy-do-okuc-4-8-x-op-1000-szt,id1504.html Edytowane przez Frankowski

Tutaj mam mały problem bo okna kupiłem w Polsce a mieszkam razem z oknami :) w Irlandii montaż robiłem sam no i właśnie tego się obawiam że obwinią mnie :( gwarancja na okna jest ale na miejscu w Polsce

Irlandia nie należy do UE? No chyba, że chciałeś zaoszczędzić i podałeś adres nabywcy w PL. A może jeszcze na VAT 8% to poszło?

PS.

Wg mnie to wina "przehartowanych" wkrętów.

Edytowane przez bwojtek

jest w UE płaciłem z vat 22% no ale adres niestety w pl poszło.wezmę do roboty postaram się sprawdzić twardość ale trochę małe te główki do testu :( ktoś może wie jaka powinna być twardość tych wkrętów ?

To albo nie było to 10 miesięcy temu albo ktoś jednak kogoś oszukał :D

bwojtek sorki ale nie mam pojęcia o co ci chodzi jesteś z urzędu skarbowego ? chcesz może skan faktury ? wszystko mam a to że kupowałem w Polsce to chyba jeszcze lepiej dla tego kraju nie sądzisz ? oszukała to mnie ta firma okienna że mają super jakość... Napisałem dzisij do nich maila czekam na odpowiedź zobaczymy