westen 03.02.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Witam, czy ktoś stosował u siebie w domu tynki gipsowe utwardzone Dolina Nidy plus Alfa?Takim tynkiem działa ekipa u której się zdecyduje na tynki. Zapytałem początkowo czy Nie Knauf to powiedzieli że nidą się łatwiej robi i knauf jest ostatecznie mniej gładki. To prawda? proszę o opinie tynku dolina nidy plus alfa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 03.02.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 a czy to przypadkiem nie jest tynk LEKKI ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 03.02.2017 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 jest lekki. Ma to jakieś znaczenie w stosunku do mojego pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 03.02.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) Utwardzony i lekki to się wyklucza! Dolina Nidy utwardzony ma Zetę i ten tynk mogę polecić. Z tym że pamiętaj że on zamiast 22zł za m2 będzie kosztował ok 25-27 zł za m2 ( ze względu na większe zużycie). Na rynku chyba są tylko dwa Diamant i Zeta ( przynajmniej ogólnodostępne) Dolina Nidy Alfa to jest prawie to samo co Dolina Nidy Beta czy Knauf MP75L, Kreisel 651L i tym podobne. Wszystkie to gipsy "zwykłe" nie utwardzone Edytowane 3 Lutego 2017 przez ag2a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 03.02.2017 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 dziękuję za odpowiedź, jednak ja tu mówię o dolina nidy alfa plus (po rozmowie z panem od tynków dowiedziałem się że jest on trwalszy od dolina nidy alfa)Ogólnie polecacie te tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 03.02.2017 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 No bo do tytułu wątku to on nie pasuje. Tynk jak tynk każdy inny tego typu, bardziej zależne jest jego wykonanie. Czy jest twardszy od Bety, nie sądzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 03.02.2017 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 tytuł jest taki bo zostałem wprowadzony w błąd. Byliśmy umówieni na tynki gipsowe utwardzone, gość zawiózł mnie na budowe gdzie robił tynki (skoro rozmawialiśmy o utwardzonych to byłem przekonany że na budowe z takowymi mnie prowadzi). Przeszedłem się i uznałem że jest ok (jak przejeżdżałem dłonią po ścianie to raz było szkło a raz czuć było delikatnie coś na wzór bardzo maleńkich ziarenek piasku. Ponoć nie da się zrobić całkowitego szkła a który tynkarz tak mówi mówi nieprawdę. Dzisiaj postanowiłem dowiedzieć się jaki tynk stosuje do tych utwardzonych tynków a on mi podaje tą nazwę (dolina nidy alfa plus). I dopiero po Waszych odpowiedziach dowiedziałem się że to nie są tynki utwardzone. Oddzwoniłem do gościa i mówie o tym a on do mnie "to pan chce te całkiem utwardzone? to możemy zrobić, np. tym diamondem knaufa ale po nich nie będzie takiej gładkiej powierzchni jak po nidzie. Ponadto jak z nim rozmawiałem w dniu w którym pierwszy raz do niego podjechałem aby zobaczyć jego wykonane tynki i umawialiśmy się co do ceny 26zł za m2 to ja mu na to że "ale ta cena tynków utwardzonych? bo ja chce utwardzone" a on do mnie "26zł to cena za normalne tynki ale możemy zrobić za tą cene utwardzone". Wychodzi na to że gość świadomie wprowadzał mnie w błąd. Bo dlaczego miałby robić inaczej skoro inwestor się nie zna... Nie wiem co teraz. Chcę mieć naprawdę gładką powierzchnie ale jednocześnie wytrzymałe a z tego co mi ten pan od tynków wytłumaczył to to że utwardzone będą troche mniej gładkie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 03.02.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Bo tynk to nie szkło i zawsze znajdzie się jakaś inna faktura. Jak poświecisz halogenem bo prawie zawsze widać fale ( pod odpowiednim katem) a przyłożysz poziomice i max karta papieru wchodzi. Standardowe ceny za zwykły gipsowy 21-24 , utwardzone 24-27 , cem - wap 23-27 przy normalnych budynkach i normalnych ścianach. Może poszukaj innego wykonawcy, skoro praca tego Ci nie odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montysp 09.02.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) WitamJestem wykonawca tynków maszynowych.Jesli chodzi o tynki tzw.twarde to Dolina Nidy ZETA i Knauf Diamant sa porównywalne ,gładkosc tynku to w wiekszosci wykonczenie go przez wykonawce i tutaj pisanie ze Diamant jest mniej gładki nie jest prawdą.Prawda jest taka ze knauf trzyma naprawde b.dobra jakosc tynku a Dolina Nidy to ATLAS i niestety niekiedy te tynki odbiegaja od tego co jest w karcie technicznej .Tynk łatwiejszy dla wykonawcy to Nida .Ale Naprawde lepszym tynkiem jest Diamant.Pozdrawiam Edytowane 9 Lutego 2017 przez montysp* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 09.02.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Ale Naprawde lepszym tynkiem jest Diamant. A co niby w nim jest lepszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montysp 09.02.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Sprawdzic karte techniczna jednego i drugiego.Diamant ma dłuzszy czas otwarty na kazdym etapie co daje wykonawcy lepsze mozliwsci dopracowania.Zeta jest bardziej porowata.Przerobiłem tony tego i tego tynku i na diamanta daje 5 lat gwarancji a na Zete bym nie dał i tyle.Diamant jest takze bardziej wydajny.Porównajcie sobie opakowania tynku.Diamant jest zbity a Zeta ma wiekszy i pulchny worek to swiadczy o czyms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 09.02.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Mówisz o przestudiowaniu kart technicznych i że wydajność jest mniejsza Zety. Czytałeś te karty? Obróbka akurat tych tynków zależy tylko i wyłącznie od wykonawcy. Każdy z nich można zrobić gładko bez porów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 20.02.2017 01:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Szanowni Państwo,do wykończenia „na gładko” wytynkowanych wcześniej ścian można wykorzystać gotową do użycia gładź szpachlową ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Wytynkowane powierzchnie często wydają się już na pierwszy rzut oka gładkie, jednak pod oświetleniem z ostrego kąta nierówności mogą być widoczne nierówności. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts