Gargi12 03.02.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Witam wszystkich chciał bym rozwiać moje wątpliwości z kanałem nawiewnym w kotłowni,otóż mam w projekcie napisane kanał nawiewny typu Z 200 na 200mm z wlotem okoo 2m nad terenem i wylotem 0,3m nad posadzką dwustronnie siatkowany.I tu niebardzo rozumie z tego co mysle to musi być jakiś kanał zrobiony w scianie zeby te wymiary sie zgadzały bo góra posadzki bedzie 50 cm nad ziemią a wlot ma być na 2 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 https://www.google.pl/search?q=zetka+w+kot%C5%82owni+na+paliwo+sta%C5%82e&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=gcWUWMCUMsXi8AeW_J6wBg Obejrzyj obrazki i poczytaj. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 03.02.2017 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 https://www.google.pl/search?q=zetka+w+kot%C5%82owni+na+paliwo+sta%C5%82e&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=gcWUWMCUMsXi8AeW_J6wBg Obejrzyj obrazki i poczytaj. Adam M. Już wiem o co chodzi tylko teraz powiedzmy kupię taki kanał 200/200 nawet plastikowy (o ile plastik może być)i czy tym kanalem nie bedzie zimne powietrze wpadało do kotłowni myślę nawet żeby ten kanał nawet ekranem zagrzejnikowym ocieplić tylko żeby później jakiś różnic tam nie było i sie skracać woda może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.02.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Ja do kotłowni mam taką zetkę 15x15 schowaną w ociepleniu budynku. Zimne pwoietrze i tak będzie wlatywac bo pobierasz je prosto z dworu Co do przekroju to przez 15x15 wiało zimą jak dibli wywaliłem kratkę i wkleiłem na piankę anemostat fi125 strumień powietrza wtedy jest bardziej rozproszony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 03.02.2017 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Ja do kotłowni mam taką zetkę 15x15 schowaną w ociepleniu budynku. Zimne pwoietrze i tak będzie wlatywac bo pobierasz je prosto z dworu Co do przekroju to przez 15x15 wiało zimą jak dibli wywaliłem kratkę i wkleiłem na piankę anemostat fi125 strumień powietrza wtedy jest bardziej rozproszony Gdzieś na forum wyczytalem że odchodzi się od stosowania tych Z chyba że kotlownia znajduje się w domu podpiwniczonym i można zastosować normalnie poziomy kanał a nie kombinować ale do wiosny jeszcze pomyślę nad najlepszą opcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Można...Ale... kurwa! TA wiedza ma parę tysięcy lat!CO NOWEGO wymyślisz?Zrozum istotę zjawiska i postępuj zgodnie ze sztuką!A kanał zrób sobie nawet z wafelka do lodów...jak lubisz...Byle... DOBRZE!To tylko kwestia trwałości. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 03.02.2017 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Można... Ale... kurwa! TA wiedza ma parę tysięcy lat! CO NOWEGO wymyślisz? Zrozum istotę zjawiska i postępuj zgodnie ze sztuką! A kanał zrób sobie nawet z wafelka do lodów...jak lubisz... Byle... DOBRZE! To tylko kwestia trwałości. Adam M. Spokojnie bez nerwów faktycznie moglem sobie wyguglowac i było by wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Ja od ogrzewania i wentylacji (ostatnio, bo nie tylko od tego) jestem.Tak mi smutno jak kolejny raz czytam, ze gdzieś znowu jakiegoś niekumatego nogami naprzód wynieśli, bo nie zrozumiał...Czad jest bezwzględny!I bardzo podstępny... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 03.02.2017 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Ja od ogrzewania i wentylacji (ostatnio, bo nie tylko od tego) jestem. Tak mi smutno jak kolejny raz czytam, ze gdzieś znowu jakiegoś niekumatego nogami naprzód wynieśli, bo nie zrozumiał... Czad jest bezwzględny! I bardzo podstępny... Adam M. Do wiosny sie wszystko ogarnie dodatkowo jakiś czujnik tez można sobie założyć chociaż nigdy niemialem z tym doczynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Zacznij mieć!To dobra rada... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2017 03:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Z tym nie kumatym to do mnie że założyłem anemostat o średncy mniejszej niż przepisowa?? @Gargi12Co do czujnika warto mieć ja mam dwa kidde 5dco i są ok. Edytowane 4 Lutego 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 04.02.2017 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Zdaje sobie sprawę z faktu że z czadem niema żartu i już mam to na uwadze chociaż dopiero podmuruwka zrobione,również zastanawiam się nad zmianą wentylacji z grawitacyjnej na mechaniczną ,bedzie to domek parterowy i czytałem że różnie może być z tą grawitacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 W kotłowni zgodnie z przepisami musisz mieć wentylację grawitacyjną. Jakie masz mieć ogrzewanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 04.02.2017 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 W kotłowni zgodnie z przepisami musisz mieć wentylację grawitacyjną. Jakie masz mieć ogrzewanie?? Ogrzewanie bedzie na paliwo stałe(wegiel i drzewo)oczywiście kotłowni bedzie kratka wentylacyjna tylko czytałem że domy parterowe są niskie i że ta wentylacja grawitacyjna może różnie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 W domu - różnie.W kotłowni działa jak jest potrzebna.A potrzebna jest jak w kotle napalisz.Wentylacja to jedno a powietrze do spalania (ta zetka) to drugie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 04.02.2017 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 W domu - różnie. W kotłowni działa jak jest potrzebna. A potrzebna jest jak w kotle napalisz. Wentylacja to jedno a powietrze do spalania (ta zetka) to drugie. Adam M. Wentylacja i zetka będą zrobione i kupię dodatkowo czujnik dla bezpieczeństwa,a najwyżej w reszcie pomieszczeń zrobię wentylacje mechaniczną bo tylko dwie kratki grawitacyjnej mam w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Czego oczekujesz?? przy paliwe stałym nie masz zbytnio wyboru zetka i komin wentylacyjny. Zimą będzie działać latem powinno też a jak będą problemy to okno uchylisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 04.02.2017 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Czego oczekujesz?? przy paliwe stałym nie masz zbytnio wyboru zetka i komin wentylacyjny. Zimą będzie działać latem powinno też a jak będą problemy to okno uchylisz. Z kotłownią już wszystko mam opanowne dziękuję za rady,teraz studiuję wszystko na temat wentylacji mechanicznej ponieważ w kominie są tylko dwa kanały wentylacyjne jeden do kotłowni drugi do salonu z kuchnią a pozostaje jeszcze trzy pokoje i łazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 04.02.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Eee a piec z bezpośrednim doprowadzeniem powietrza do spalania . W końcu wszystkie piece już potrzebują prąd to wentylator nawiewny jeden więcej czy mniej ..... To jak piec powietrze będzie ciągnąc z zewnątrz to i z kratki tak nie będzie ciągnąc i wyziębiać kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts