art_composites 04.02.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Witam.Jakiś czas temu miałem wstawiane drzwi KMT Plus.Drzwi zamontowane kołkami i na piankę. Drzwi strasznie przemarzały, woda strumieniami, okazały się krzywe, wielkie szpary.Dodam że z zewnątrz nie były obrobione, zostawione były kliny i szpary przy klinach, nic nie robiłem do wymiany drzwi.Skrzydło zostało wymienione + uszczelki.Po wymianie postanowiłem obrobić drzwi, wyciągnąłem kliny, oskrobałem piankę. W miejsce wyskrobanej pianki dałem nową Tytan Energy 2020,na dole pod progiem dałem piankę i po narożach małe klocki z bloczka ytonga, następnie to wszystko zapiankowałem, mam nadzieje że szczelnie, wiadomo, nadmiar pianki zciełem, ew dziury uzupełniłem ponownie pianką i całość zatynkowałem. Fak drzwi od środka już tak nie płyną wodą, ale na dole po rogach jest wilgotno.I teraz nie wiem w czym jest problem ? W tym że w domu jest zbyt wilgotno ? Czy tym że wcześniej przemarzało i ściana jest wilgotna ? Na oknach standardowo skrapla się woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Temperatura tych "cudnych" drzwi powoduje że wydusza z stykającego się z nimi powietrza.. parę wodną... A że w narożnikach.. bo tam jest wymiana 2d stąd ciepło jeszcze szybciej ucieka w takich miejscach.. bo to nie jest żadne przymarazanie.. to uciekające ciepło nie gości ni chwili na drzwiach.. tylko zasuwa out.. to jak woda z wanny.. jak jest malutka szczelina schodzi wolniej.. . Może być że jest zbyt wilgotno..może -ale bez higrogrometru nie dowiesz się dokładnie ile % przy jakiej temp. małe klocki z bloczka ytonga a one co mają robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 04.02.2017 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Np po otwarciu drzwi jest większe obciążenie na stronę z zawiasami, i to taka podpora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 04.02.2017 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 I czemu piszesz "cudnych" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Piszę cudne.. bo cuda się dzieją..wody odchodzą a to salowe.. zobaczyłem tera.. każde przejście z wewnątrz na zewnątrz = mostek termiczny... znajdę przekrój przez drzwi to sobie zrobię symulację.. i wyjdzie się wcale nie dziwę takim problemom.. .średnio jest Ud 1,1 W/m2K.. ale średnio ... a lokalnie 5,9 W/m2K.. i o ile skrzydło wydaje się zabezpieczone przed takimi cudami, to futryna nie jest.. - to kawałek stali.. nie widzę w katalogu aby miała ta stal przekładkę.. Edytowane 4 Lutego 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 04.02.2017 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Futryna KMT Energy 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 04.02.2017 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Czyli łopatologicznie, co teraz ? Czy to możliwe prze dużą wigotność w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.02.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Trzeba było kupić chińskie za 1000 zł bo to wszystko jedno guwno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.02.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Witam. Jakiś czas temu miałem wstawiane drzwi KMT Plus. Drzwi zamontowane kołkami i na piankę. Drzwi strasznie przemarzały, woda strumieniami, okazały się krzywe, wielkie szpary. Dodam że z zewnątrz nie były obrobione, zostawione były kliny i szpary przy klinach, nic nie robiłem do wymiany drzwi. Skrzydło zostało wymienione + uszczelki. Po wymianie postanowiłem obrobić drzwi, wyciągnąłem kliny, oskrobałem piankę. W miejsce wyskrobanej pianki dałem nową Tytan Energy 2020, na dole pod progiem dałem piankę i po narożach małe klocki z bloczka ytonga, następnie to wszystko zapiankowałem, mam nadzieje że szczelnie, wiadomo, nadmiar pianki zciełem, ew dziury uzupełniłem ponownie pianką i całość zatynkowałem. Fak drzwi od środka już tak nie płyną wodą, ale na dole po rogach jest wilgotno. I teraz nie wiem w czym jest problem ? W tym że w domu jest zbyt wilgotno ? Czy tym że wcześniej przemarzało i ściana jest wilgotna ? Na oknach standardowo skrapla się woda. Standardowo to woda nie skrapla się na oknach ( przynajmniej przy działającej wentylacji nie powinna ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 04.02.2017 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Wiem że się nie powinna skraplać, mam problem z wentylacją, dlatego się pytam czy to może być powód z skraplaniem się na drzwiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Tak, problemy z wentylacją mogą być przyczyną skraplania się na nich wody + dodatkowo niedokładności przy drzwiach (np. docięcie uszczelek). No i ościeżnica mimo iż z ciepłego alu nie musi być lepsza niż ich stalowa, z przekładką termiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 05.02.2017 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Nosz kurde drzwi sa mokre :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.02.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Chwila, chwila.. jak temp powierzchni wynosi +10 st.. i się skrapla = wina wilgotności wewnątrz domu.Wszystko poniżej już wskazuje na wadliwe rozwiązania. Bo kto chce się suszyć w domu ? przy 30% i mniej ?Stalowa futryna jest tu wystarczającym powodem. Wyszukam podrys CAD to zrobię symulację i wyjdzie jasno;)Kiedy winna jest wentylacja ? przy ścianach.. i narożnikach.. ale tu stawiam na kiepski detal.. Pianka do środka futryny i po sprawie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 05.02.2017 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Też pomyślałem o piance do środka, tam gdzie są owory na rygle itp to nie ma problemu. Dobrze by było wlać piankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.02.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Co się przyjmujesz wiertarka i siup a w otwory ładne zaślepki - po sprawie. Mam CAD'a jako takiego - wygląda że futryna jest alu z przekładką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 05.02.2017 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Mam CAD'a jako takiego - wygląda że futryna jest alu z przekładką. Iiii ? Co to oznacza ? Skusić się na wlanie pianki w środek futryny ? Edytowane 5 Lutego 2017 przez art_composites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 05.02.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Ja z musu kupiłem drzwi z castoramy chińskie z przeceny 1400/800 zł i w mrozy -20 nie było żadnej wilgoci ,przemarzania czy czegoś podobnego , moim zdaniem skopana wentylacja , u mnie jest 40-50% wilgotności bez rekupatorów i innych wynalazków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.02.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 u mnie jest 40-50% wilgotności bez rekupatorów i innych wynalazków a opowiadasz.. mylisz zupełnie różne bajki .. i później z dumą rozpartą oświadcza - że rekupertator to wynalazek.. no tak lepiej wywalać ciepłe powietrze z budynku, niż podgrzać tym powietrzem, świeże powietrze wchodzące do budynku.. po co .. lepiej arbitralnie stwierdzić że to wynalazek.. i wręcz głupota.. jeśli chodzi o wentylowanie.. to i tak kiepsko.. 20-30% wilgotności na wentylacji "grawitacyjnej".. ale nie o wydajność chodzi.. a o unikanie strat.. kolejna sprawa, szczelny budynke = mniejsze straty.. ale przyjdzie oby szybko smutny koniec.. grzania węglem.. oby szybko..to wtedy ukarze się ile prostych błędów w budowaniu się robiło.. Rekuperator.. to urządzenie proste niczym cep. dwa wiatraczki i wymiennik ciepła.. ot cały rekuperator.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.02.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 To nie duma tylko brak mozliwosci zainstalowania w starej chalupie. Niestety Wszystki okupione jest znacznymi oplatami za ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.02.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 I komu jak komu ale mi nie mozna zarzucic ze WM i reku uwazam za wyglupGrawitacyjnej wrecz powinni zakazac w nowo powstajacych budynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts