Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Jakiś czas temu miałem wstawiane drzwi KMT Plus.

Drzwi zamontowane kołkami i na piankę.

Drzwi strasznie przemarzały, woda strumieniami, okazały się krzywe, wielkie szpary.

Dodam że z zewnątrz nie były obrobione, zostawione były kliny i szpary przy klinach, nic nie robiłem do wymiany drzwi.

Skrzydło zostało wymienione + uszczelki.

Po wymianie postanowiłem obrobić drzwi, wyciągnąłem kliny, oskrobałem piankę. W miejsce wyskrobanej pianki dałem nową Tytan Energy 2020,

na dole pod progiem dałem piankę i po narożach małe klocki z bloczka ytonga, następnie to wszystko zapiankowałem, mam nadzieje że szczelnie, wiadomo, nadmiar pianki zciełem, ew dziury uzupełniłem ponownie pianką i całość zatynkowałem.

Fak drzwi od środka już tak nie płyną wodą, ale na dole po rogach jest wilgotno.

I teraz nie wiem w czym jest problem ? W tym że w domu jest zbyt wilgotno ? Czy tym że wcześniej przemarzało i ściana jest wilgotna ? Na oknach standardowo skrapla się woda.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temperatura tych "cudnych" drzwi powoduje że wydusza z stykającego się z nimi powietrza.. parę wodną...

A że w narożnikach.. bo tam jest wymiana 2d stąd ciepło jeszcze szybciej ucieka w takich miejscach..

bo to nie jest żadne przymarazanie.. to uciekające ciepło nie gości ni chwili na drzwiach..

tylko zasuwa out.. to jak woda z wanny.. jak jest malutka szczelina schodzi wolniej.. .

Może być że jest zbyt wilgotno..może -ale bez higrogrometru nie dowiesz się dokładnie ile % przy jakiej temp.

małe klocki z bloczka ytonga
a one co mają robić ?

Piszę cudne.. bo cuda się dzieją..wody odchodzą :( a to salowe.. zobaczyłem tera..

każde przejście z wewnątrz na zewnątrz = mostek termiczny... znajdę przekrój przez drzwi to sobie zrobię symulację.. i wyjdzie

się wcale nie dziwę takim problemom.. .średnio jest Ud 1,1 W/m2K.. ale średnio ... a lokalnie 5,9 W/m2K.. i o ile skrzydło wydaje się zabezpieczone przed takimi cudami, to

futryna nie jest.. - to kawałek stali.. nie widzę w katalogu aby miała ta stal przekładkę..

Edytowane przez מרכבה

Witam.

Jakiś czas temu miałem wstawiane drzwi KMT Plus.

Drzwi zamontowane kołkami i na piankę.

Drzwi strasznie przemarzały, woda strumieniami, okazały się krzywe, wielkie szpary.

Dodam że z zewnątrz nie były obrobione, zostawione były kliny i szpary przy klinach, nic nie robiłem do wymiany drzwi.

Skrzydło zostało wymienione + uszczelki.

Po wymianie postanowiłem obrobić drzwi, wyciągnąłem kliny, oskrobałem piankę. W miejsce wyskrobanej pianki dałem nową Tytan Energy 2020,

na dole pod progiem dałem piankę i po narożach małe klocki z bloczka ytonga, następnie to wszystko zapiankowałem, mam nadzieje że szczelnie, wiadomo, nadmiar pianki zciełem, ew dziury uzupełniłem ponownie pianką i całość zatynkowałem.

Fak drzwi od środka już tak nie płyną wodą, ale na dole po rogach jest wilgotno.

I teraz nie wiem w czym jest problem ? W tym że w domu jest zbyt wilgotno ? Czy tym że wcześniej przemarzało i ściana jest wilgotna ? Na oknach standardowo skrapla się woda.

Standardowo to woda nie skrapla się na oknach ( przynajmniej przy działającej wentylacji nie powinna ).

Tak, problemy z wentylacją mogą być przyczyną skraplania się na nich wody + dodatkowo niedokładności przy drzwiach (np. docięcie uszczelek). No i ościeżnica mimo iż z ciepłego alu nie musi być lepsza niż ich stalowa, z przekładką termiczną.

Chwila, chwila.. jak temp powierzchni wynosi +10 st.. i się skrapla = wina wilgotności wewnątrz domu.

Wszystko poniżej już wskazuje na wadliwe rozwiązania. Bo kto chce się suszyć w domu ? przy 30% i mniej ?

Stalowa futryna jest tu wystarczającym powodem. Wyszukam podrys CAD to zrobię symulację i wyjdzie jasno;)

Kiedy winna jest wentylacja ? przy ścianach.. i narożnikach.. ale tu stawiam na kiepski detal..

Pianka do środka futryny i po sprawie..

Gość Konto usunięte_1*
Ja z musu kupiłem drzwi z castoramy chińskie z przeceny 1400/800 zł i w mrozy -20 nie było żadnej wilgoci ,przemarzania czy czegoś podobnego , moim zdaniem skopana wentylacja , u mnie jest 40-50% wilgotności bez rekupatorów i innych wynalazków

u mnie jest 40-50% wilgotności bez rekupatorów i innych wynalazków
a opowiadasz.. mylisz zupełnie różne bajki .. i później z dumą rozpartą oświadcza - że rekupertator to wynalazek.. no tak lepiej wywalać ciepłe powietrze z budynku, niż podgrzać tym powietrzem, świeże powietrze wchodzące do budynku.. po co .. lepiej arbitralnie stwierdzić że to wynalazek.. i wręcz głupota..

jeśli chodzi o wentylowanie.. to i tak kiepsko.. 20-30% wilgotności na wentylacji "grawitacyjnej".. ale nie o wydajność chodzi.. a o unikanie strat..

kolejna sprawa, szczelny budynke = mniejsze straty.. ale przyjdzie oby szybko smutny koniec.. grzania węglem.. oby szybko..to wtedy ukarze się ile prostych błędów w budowaniu się robiło..

Rekuperator.. to urządzenie proste niczym cep. dwa wiatraczki i wymiennik ciepła.. ot cały rekuperator..