Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykop pod ławę fundamentową

remx

Technologia wykopów pod ławę  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. Technologia wykopów pod ławę

Recommended Posts

• 1 year później...
U mnie mechanicznie, ale w związku z tym, ze budynek ma dośc skomplikowany obrys bylo duzo pracy i poprawiania ręcznie. Gdybym dziś miała decydować od razu zleciłabym kopanie ręczne, bo wyszła mi za wszystko astronomiczna kwota. Choc może faktycznie bez koparki byłoby bardzo trudno, bo kopalismy w glinie w srodku suszy lipcowej.

Recznie sie kopalo kiedys teraz to jest juz nie oplacalne. Koparka mozna lawy wykopac w pare godzin, a jak ktos zamówi jeszcze beton z gruszki to w jeden dzioen mozna miec problem z lawami w gruncie z glowy.

A ręcznie nie da się wykonać? Wbrew pozorom w Polsce niewykwalifikowana siłą robocza jest ciągle bardzo tania. Jesli ktoś chce wylewać fundament w wykopie to nic nie zastąpi ręcznego kopania.

Recznie sie kopalo kiedys teraz to jest juz nie oplacalne. Koparka mozna lawy wykopac w pare godzin...

Hehe, ciekawe :) Koparka może wykonać w parę godzin, razy ok.70-80zł za godzinę = powiedzmy 300-400zł. Mój wykop kosztował 0zł (no licząc wszystkie koszty, to obiad i kolacja dla dwóch osób przez dwa dni = powiedzmy 70-80zł). Swojego obiadu i kolacji nie liczę bo i tak bym zjadł :D Czyli jednak jest opłacalne. Do tego teść, brat, szwagier i ja nabawiliśmy się pięknej opalenizny - odchodzi solarium :D :D

Pozdrawiam

Brzuzens

zawsze nalezy samemu ocenic jak bedzie lepiej taniej

u mnei np same sciagniecie humusu na powierzchni okolo 150 m2 i srednij glebokosci okolo 40 cm zajeloby z 2 tygodnie ;)

a wykop pod lawy?- no coz jak jest piasek to mozna sie bawic- jesli glina lub glina + kamienie to odradzam szczerze

i tak po wykopaniu przez koparke mialem z ojcem i zona tydzien roboty aby wykop wyrownac i miejscami podszalowac