zielona11 04.02.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Witam! To mój pierwszy post tutaj. Nie znam się zupełnie na temacie, który poruszam, wiec nie wiem czy będę dobrze zrozumiana, ale prosiłabym o pomoc. W 2002r. zostało zgłoszone w gminie zakończenie budowy domku letniskowego na działce kategorii Ł. Przyszedł geodeta, pomierzył i zmienił kategorię działki na B. Automatycznie wzrósł drastycznie podatek. Problem polega na tym, że na terenie, na którym położona jest działka jest kilkadziesiąt identycznych domków sąsiadujących działkami. Zakończenie budowy tych domków były zgłaszane w podobnym czasie. Mniej więcej od 2002 do 2007r. Domki są identyczne lub prawie identyczne, ale działki różnej wielkości. Doszło do takich absurdów, że domki położone na działkach nawet dwa lub trzy razy większych są obciążone podatkiem dużo mniejszym niż np. mój dom położony na dużo mniejszej działce. Zaznaczam, że na każdej z działek zabudowa to tylko domek letniskowy, żadna inna. Cały teren osiedla domków to były łąki kategorii V czyli Ł V. Jak możliwe są takie rozbieżności w podatkach? Czy nie dotyczy wszystkich to samo prawo i przepisy? Co mogę zrobić by zmniejszyć podatek? Albo jak cofnąć kategorię działki na Ł tak jak było do czasu zgłoszenia zakończenia budowy? Proszę o pomoc i wskazówki, Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 23.02.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Prawdopodobnie złożyłaś wniosek o wyłączenie z produkcji rolnej całej działki, natomiast sąsiedzi wyłączyli z produkcji minimum, dzięki temu płacą niewielki podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts