Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie klimatyzacja kanałowa

Vampir90

Recommended Posts

Witam!

zastanawia mnie poprawność moich wyliczeń - gdyby ktoś mógł mnie skorygować, byłbym bardzo wdzięczny.

A teraz trochę danych:

mieszkanie w starej kamienicy postawionej przed II wojną - 60m2 - drugie piętro

Z dwóch stron sąsiaduję ze światem zewnętrznym. Nade mną nieocieplony strych / pode mną zimne mieszkanie (ok. 15stopni).

Zamierzam ocieplić podłogę na strychu jeszcze przed kolejnym sezonem oraz zainwestować w rekuperację.

Posiadam całą instalację C.O. na wodę - tj. stary piec na miał (palony od góry) w piwnicy (2 piętra niżej) oraz grzejniki stalowe.

Posługując się mądrością forumową obliczyłem wraz ze współczynnika K = 1 dla nieocieplonego budownictwa zapotrzebowanie na poziomie 7.200 kWh na rok (ogrzewanie). 60m2 * 1K * różnica 22 stopni * 24h * 230 dni grzewczych = 7.200 kWh. Generalnie zakładając 100kWh na m2 w sezonie by się mniej więcej zgadzało.

Do mieszkania mógłbym dociągnąć gaz - jest w budynku. Lub zamontować klimatyzację kanałową.

Dla gazu założyłem 1 kWh - 0,23 gr, czyli sezon grzewczy 1 675,59 zł

Dla prądu założyłem 1 kWh - 0,42 zł, czyli sezon grzewczy 3 060,29 zł

Generalnie założyłem, że ciągle zużywam 1kWh przez 7 dni w taryfie G12w ENERGA.

tj. licząc poszczególne tanie godziny:

50h * 0,25 zł + 70h * 0,60 zł + (weekend) 24h * 0,25 zł / 144 godzin (tydzień)

I tutaj pojawia mi się pytanie odnośnie pracy klimatyzacji.

Biorąc chociażby dla klimatyzacji podczas mrozów średni COP 2,5 wychodzi taniej niż gazem.

Tj. cena z klimy za 1 kWh - 0,17 zł czyli cena dla całości 1 224,12 zł

Czy ktoś mógłby mnie sprostować? Czy jest sens instalowania klimatyzacji - fakt, latem również się przyda, ale chodzi mi głównie o względy ogrzewania. Przy klimatyzacji pozostawienie pieca CO w razie mrozów lub po prostu ogrzewanie podłogowe elektryczne / grzejniki konwekcyjne elektryczne.

Dziękuję za wszelkie opinie.

Edytowane przez Vampir90

Dziękuję za odpowiedzi.

Jedna ściana aktualnie jest ocieplona styropianem niewiadomej grubości.

Zastanawia mnie poprawność zaizolowania, bo tylko jedna długość ściany od wewnątrz i dodatkowo styropian jest położony między drewnianymi deskami, które pełnią rolę stelaża na płyty GK - powinna być chyba ciągłość izolacji + druga ściana również ocieplona?

Jeszcze mam pytanie odnośnie gazu, bo mam aktualnie grzejniki stalowe - co za tym idzie pewnie będę musiał wyższą temperaturę co na piecu ustawić. Wtedy sprawność pieca spadnie do ok. 90%? Do kosztów ogrzewania wziąłem sprawność pieca 100% oraz nie wliczałem kosztów pracy (prądu). Gdzieś wyczytałem, ze im wyższa temperatura tym niższa sprawność. Dodam, że grzejniki nie wydają się przewymiarowane, żeby zasilać niższymi temperaturami. Podłogowe ogrzewanie raczej nie wchodzi w grę, ocieplenie + wylewka w zabytkowej kamienicy może stanowić wyzwanie dla stropu ;)