Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach na drewnie BSH + deskowanie

justcav

Recommended Posts

Witam,

właśnie zastanawiam się na zakupem drewna BSH, + deski suche frezowane (na zakładkę). Zdecydowałem się na deskowanie + papa (SBS?)

Zacząłem drążyć temat wentylacji i otrzymałem info od sprzedającego.

Powiedział, że deski + papa, a od strony domu przed wełną folia paroizolacyjna, mówił, że żadne szczeliny nie są potrzebne, przy takim wykonaniu...

- bo są szczeliny wentylacyjne w dachówkach, gąsiorach, a pary i tak nie będzie bo zostanie... w domu...

Nie jest to tani zakup, i zacząłem czytać.

Chyba najlepiej byłoby zastosować pod deskami, listwa 3-4 cm jako dystans, MWK, i wełna, a na koniec od części mieszkalne folia paroizolacyjna.

Tak?

Tyle, że przez to zmniejszy mi się grubość ocieplenia poddasza, zmiana wysokości krokwi przy BSH, to jakiś kosmos.

Słyszałem też o szczelinach na szczycie dachu, czy to potrzebne? Jeżeli tak to jak wykonać aby było zgodnie ze sztuką.

Proszę fachowców o poradę

zb.

Szczelina między deskami a wełną jest KONIECZNA. Folia paroizolacyjna to jest "opóźniacz" pary wodnej a nie 100% bloker. Schemat od góry:

Papa

deski

szczelina (2/3 cm)

wełna między krokwiami

wełna w poprzek krokwi

folia paroizolazyjna

płyty gk

Konieczny jest również wlot powietrza w tą szczeline między wełną a deskami oraz jego wylot.

• 1 month później...
Przedstawiciel tej hurtowni nie ma zielonego pojęcia o funkcji dachu. Myli wentylację pokrycia dachu z wentylacją warstwy izolacji cieplnej. Trzeba zrobić tak jak napisał Paweł. Radził bym rozważyć montaż izolacji nakrokwiowej np. płyty BAUDER PIR PLUS. Być może drogie ale odpada deskowanie, papa, wełna i paroizolacja. Do tego można wyeksponować elementy więźby. Pozdrawiam.