justcav 05.02.2017 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Witam, właśnie zastanawiam się na zakupem drewna BSH, + deski suche frezowane (na zakładkę). Zdecydowałem się na deskowanie + papa (SBS?)Zacząłem drążyć temat wentylacji i otrzymałem info od sprzedającego.Powiedział, że deski + papa, a od strony domu przed wełną folia paroizolacyjna, mówił, że żadne szczeliny nie są potrzebne, przy takim wykonaniu...- bo są szczeliny wentylacyjne w dachówkach, gąsiorach, a pary i tak nie będzie bo zostanie... w domu... Nie jest to tani zakup, i zacząłem czytać. Chyba najlepiej byłoby zastosować pod deskami, listwa 3-4 cm jako dystans, MWK, i wełna, a na koniec od części mieszkalne folia paroizolacyjna. Tak? Tyle, że przez to zmniejszy mi się grubość ocieplenia poddasza, zmiana wysokości krokwi przy BSH, to jakiś kosmos. Słyszałem też o szczelinach na szczycie dachu, czy to potrzebne? Jeżeli tak to jak wykonać aby było zgodnie ze sztuką. Proszę fachowców o poradę zb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justcav 05.02.2017 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 dachówka ceramiczna typ esówka, dodatkowo chciałbym impregnację desek i konstrukcji przeciwgrzybicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 06.02.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Szczelina między deskami a wełną jest KONIECZNA. Folia paroizolacyjna to jest "opóźniacz" pary wodnej a nie 100% bloker. Schemat od góry:Papadeskiszczelina (2/3 cm)wełna między krokwiamiwełna w poprzek krokwifolia paroizolazyjnapłyty gk Konieczny jest również wlot powietrza w tą szczeline między wełną a deskami oraz jego wylot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justcav 06.02.2017 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 dziękuję za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 06.02.2017 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 jeżeli nie chcesz tracić koniecznie wymiaru krokwi możnie je jeszcze nadbić deskami o gr tych 3 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2017 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Przedstawiciel tej hurtowni nie ma zielonego pojęcia o funkcji dachu. Myli wentylację pokrycia dachu z wentylacją warstwy izolacji cieplnej. Trzeba zrobić tak jak napisał Paweł. Radził bym rozważyć montaż izolacji nakrokwiowej np. płyty BAUDER PIR PLUS. Być może drogie ale odpada deskowanie, papa, wełna i paroizolacja. Do tego można wyeksponować elementy więźby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts