tenzin 05.02.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Witam, Mam kuchenkę gazową (rury z gazem na których gdzie niegdzie widać rdzę, choć coroczne testy przechodzą.) Piece które kiedyś paliły na drewno i węgiel obecnie są na prąd.Stare budownictwo poniemieckie.Wentylacja w kibelku i kuchenna.Do kuchennej przyszedl kominiarz i stwierdził, ze w ścianie "koryta" czy jak to zwał wentylacyjne sa dziurawe bo jak puscił dymek do jednego to wyszlo tez drugim na górze, ale stwierdził, cytuję, że "tak się dzieje w starym budocwnictwie"Co o tym myślicie? (zapytam przy okazji) Zakladam, ze nikt tam nie ma pieca w kuchni (bo w pokojach juz mają, ale piece są w pokojach na innej ścianie to moze inna sciezka, ale cholera wie co ludziom moze strzelic do glowy, kiedyś.). Ze względu na naszą kuchenkę chciałem kupić detektor gazu oraz jeśli zalecicie również detektor czadu (ze wględu na te wentyakcję która jest jak mowil kominiarz nieszczelna) Pytania:-jaki detektor-na prad czy baterie?- czy jest sens w tym przypadku kupic tez detektor czadu (podobno poza czadem wykrywa też pewne zagrozenia pozarowe (patrz nizej)-i czy łaczyć oba detektory w jednym urządzeniu Przeczytałem ponizszy artykul i jest tam kilka ciekawych informacji, ale może coś dodacie od siebie:http://www.jakkupowac.pl/jaki-czujni...ub-dymu-kupic/"Detektory gazu"Decydując się na zakup detektora gazu sprawdź, czy urządzenie posiada certyfikat potwierdzający, że zostało przetestowane zgodnie z normą PN – EN 50194." Detektor czaduPodobna juz inna wysokosc zamonntowania. Dlatego dziwi mnie, ze niektorzy prodenci stosują dwa detektory w jednym "Decydując się na czujnik czadu zwróć uwagę na to, czy posiada certyfikat potwierdzający przeprowadzenie testów w oparciu o normę PN – EN 50291." "Na rynku dostępne są urządzenia 2 w 1, które w jednej obudowie zawierają czujniki gazu i czadu. Polecane są do mieszkań, domów, gdzie centralne ogrzewanie zasilane jest kotłami gazowymi lub woda ogrzewana jest piecykiem gazowym.""Detektory czadu mogą służyć również jako czujniki przeciwpożarowe w przypadku materiałów, których spalaniu towarzyszy wydzielanie CO (patrz tabela poniżej: typy pożarów TF)."czyli tam gfzie obecnosc CO byla duza i znaczna bo juz nie wymienialem slabej: "Obecność CO" szybkie tlenie się drewna, tlenie się bawełny, powolne tlenie się drewna, tlenie się złożonej bawełny." Edytowane 5 Lutego 2017 przez tenzin Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/226541-jaki-detektor-gazu-lub-czadu-warto-kupic-na-co-zwr%C3%B3ci%C4%87-uwag%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts