Maciek85 05.02.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Dzień dobry, cześć i czołem! Przymierzam się powoli do budowy domu. Jestem obecnie na etapie przemyśleń i planowania. Bardzo proszę o opinie/uwagi/sugestie na temat wyboru projektu - czy widzicie jakieś spore wady/mankamenty projektu albo rzeczy które można by zmienić/poprawić? Na początku grudnia 2016 stałem się właścicielem działki leśno-budowlanej. Informacje na temat działki: Szerokość: 20 metrów Długość/Głębokość: 60 metrów Wjazd od zachodu Na działce znajduje się domek letniskowy (murowany) z początku lat 80-tych o metrażu ~37m2 oraz drewniany budynek gospodarczy (komórka) Prąd na działce, doprowadzony do domku - puszka przed ogrodzeniem Kanalizacja miejska doprowadzona na teren działki i gotowa do podłączenia Wodę podłączam na wiosnę (poprzedni właściciele mieli kranik 'po znajomości' z sąsiedniej działki i nigdy nie podłączyli się do sieci wodociągowej) Gaz w ulicy Światłowód (internet) w ulicy Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego: jest i to dość liberalny (po drugiej stronie ulicy m.in. 2 domki z dachem płaskim) Działka bezpośrednio przy drodze asfaltowej (położona na wiosnę 2016 roku), ale oddalona od bardziej ruchliwej drogi o 550m - także ruch znikomy. Działka wygląda tak: http://i.imgur.com/qHXtso9.png Po przetrzepaniu Internetu w poszukiwaniu projektu, moim obecnym i już długotrwałym faworytem jest Pliszka IV (odbicie lustrzane) pracowni Atrium : https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-1226-Pliszka-IV,1314,lustro.html Moje uwagi nt. projektu: Mieści się na działce 20-metrowej. Może wybór projektów na taką działkę nie jest bardzo mały, ale na pewno mniejszy niż na szersze, także znalezienie czegoś co nie jest kompromisem jest sukcesem. Trzy pokoje. Zastanawiałem się nad podobnymi projektami, ale z dwoma pokojami (Pelikan, Tokyo). Ale jednak trzy pokoje dają większą elastyczność w przyszłości (dziecko). Obecna koncepcja dla tych pomieszczeń to: sypialnia, komputerownia/pracownia (czasem pracuję z domu) oraz siłownia. Mieszkam teraz w 37-metrowym mieszkanku w bloku i moją siłownią jest duży pokój (17m2) - domyślacie się jak to musi wyglądać. Dlatego marzy mi się oddzielne pomieszczenie na moje ciężary i sprzęt. Zadaszony taras. Mam znajomego, który ma spory zadaszony taras (przechodzący w większy, niezadaszony) i w sezonie letnim (i nie tylko zresztą) sprawdza się to świetnie. Okno kuchenne z widokiem na front działki. Zadaszone wejście do domu - duży plus moim zdaniem. Garaż: Nie jest dla mnie wymogiem. Ale nie znalazłem domu o podobnych cechach co 'Pliszka', ale bez garażu, który by mi sie podobał. Przejście bezpośrednio z garażu do domu też jest plusem. Ustawienie względem stron świata: Działkę kupiłem niedawno, więc jeszcze nie wiem dokładnie jak operuje na niej słońce na przykład w okresie letnim. Działki na południe i wschód od mojej są dość silnie zalesione - pewnie będzie to miało wpływ na działanie słońca. Sporo rzeczy będę robił sam z pomocą taty (ani on, ani ja nie jesteśmy budowlańcami, ale dwóch lewych rąk nie mamy): Ogrodzenie, brama, furtka - sam Fundament: sam Ściany: sam Dach (konstrukcja + pokrycie): zlecone Wentylacja mechaniczna + rekuperacja: jeszcze nie wiem - chciał bym sam, ale to się jeszcze okaże. Instalacje (gaz, prąd, podłogówka): raczej zlecone (może podłogówka sam) Wykończenie: sam Mój plan na chwilę obecną: Wiosna 2017: Podłączyć wodę. Lato/Jesień 2017: Nowe ogrodzenie frontowe (obecnie jest to stara drewniana brama+furtka i zwykła siatka). Nowe ogrodzenie będzie przesunięte kilka metrów na północ, tak żeby przyszły wjazd prowadził prosto do garażu. Wraz z usytuowaniem domu mniej więcej na środku działki będzie to wyglądać tak: http://i.imgur.com/O7JjPtA.png Lato 2017: Rozpocząć starania o pozwolenie na budowę. Wiosna - Jesień 2018: Fundament Wiosna - Jesień 2019: Ściany + Dach (SSO) Wiosna - Jesień 2020: SSZ + rozpoczęcie wykończeniówki. Może doprowadzenie domu do stanu zamieszkalnego (min. kuchnia, sypialnia, toaleta/łazienka), tak żebym mógł się przeprowadzić i sprzedać mieszkanie w bloku. W sumie to chyba trochę za dużo informacji i tekstu jak na wątek o projekcie, ale chciałem naświetlić sytuację jak najlepiej. Będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi czy sugestie. Edytowane 8 Lutego 2017 przez Maciek85 Korekty formatu i obrazków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek85 21.02.2017 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Czy moge prosic jakiegos ADMina o przeniesienie tego tematu do 'BUDOWA - WYMIANA DOSWIADCZEN >> Doswiadczenia i rady, tych ktorzy juz zbudowali'? Chyba pomylilem dzialy i tutaj rozmawia sie juz o realizacjach/problemach realizacyjnych konkretnych projektow, a ja chcialem poprosic o rady dotyczace samego wyboru projektu i jego dopasowania do mojej dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala2580 27.08.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Witam, My też zastanawiamy się nad tym projektem. Proszę o wiadomość prywatną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts