Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry, cześć i czołem!

Przymierzam się powoli do budowy domu. Jestem obecnie na etapie przemyśleń i planowania. Bardzo proszę o opinie/uwagi/sugestie na temat wyboru projektu - czy widzicie jakieś spore wady/mankamenty projektu albo rzeczy które można by zmienić/poprawić?

Na początku grudnia 2016 stałem się właścicielem działki leśno-budowlanej. Informacje na temat działki:

• Szerokość: 20 metrów
  • Długość/Głębokość: 60 metrów
  • Wjazd od zachodu
  • Na działce znajduje się domek letniskowy (murowany) z początku lat 80-tych o metrażu ~37m2 oraz drewniany budynek gospodarczy (komórka)
  • Prąd na działce, doprowadzony do domku - puszka przed ogrodzeniem
  • Kanalizacja miejska doprowadzona na teren działki i gotowa do podłączenia
  • Wodę podłączam na wiosnę (poprzedni właściciele mieli kranik 'po znajomości' z sąsiedniej działki i nigdy nie podłączyli się do sieci wodociągowej)
  • Gaz w ulicy
  • Światłowód (internet) w ulicy
  • Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego: jest i to dość liberalny (po drugiej stronie ulicy m.in. 2 domki z dachem płaskim)
  • Działka bezpośrednio przy drodze asfaltowej (położona na wiosnę 2016 roku), ale oddalona od bardziej ruchliwej drogi o 550m - także ruch znikomy.

Działka wygląda tak: http://i.imgur.com/qHXtso9.png

Po przetrzepaniu Internetu w poszukiwaniu projektu, moim obecnym i już długotrwałym faworytem jest Pliszka IV (odbicie lustrzane) pracowni Atrium : https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-1226-Pliszka-IV,1314,lustro.html

Moje uwagi nt. projektu:

• Mieści się na działce 20-metrowej. Może wybór projektów na taką działkę nie jest bardzo mały, ale na pewno mniejszy niż na szersze, także znalezienie czegoś co nie jest kompromisem jest sukcesem.
  • Trzy pokoje. Zastanawiałem się nad podobnymi projektami, ale z dwoma pokojami (Pelikan, Tokyo). Ale jednak trzy pokoje dają większą elastyczność w przyszłości (dziecko). Obecna koncepcja dla tych pomieszczeń to: sypialnia, komputerownia/pracownia (czasem pracuję z domu) oraz siłownia. Mieszkam teraz w 37-metrowym mieszkanku w bloku i moją siłownią jest duży pokój (17m2) - domyślacie się jak to musi wyglądać. Dlatego marzy mi się oddzielne pomieszczenie na moje ciężary i sprzęt.
  • Zadaszony taras. Mam znajomego, który ma spory zadaszony taras (przechodzący w większy, niezadaszony) i w sezonie letnim (i nie tylko zresztą) sprawdza się to świetnie.
  • Okno kuchenne z widokiem na front działki.
  • Zadaszone wejście do domu - duży plus moim zdaniem.
  • Garaż: Nie jest dla mnie wymogiem. Ale nie znalazłem domu o podobnych cechach co 'Pliszka', ale bez garażu, który by mi sie podobał. Przejście bezpośrednio z garażu do domu też jest plusem.
  • Ustawienie względem stron świata: Działkę kupiłem niedawno, więc jeszcze nie wiem dokładnie jak operuje na niej słońce na przykład w okresie letnim. Działki na południe i wschód od mojej są dość silnie zalesione - pewnie będzie to miało wpływ na działanie słońca.

Sporo rzeczy będę robił sam z pomocą taty (ani on, ani ja nie jesteśmy budowlańcami, ale dwóch lewych rąk nie mamy):

• Ogrodzenie, brama, furtka - sam
  • Fundament: sam
  • Ściany: sam
  • Dach (konstrukcja + pokrycie): zlecone
  • Wentylacja mechaniczna + rekuperacja: jeszcze nie wiem - chciał bym sam, ale to się jeszcze okaże.
  • Instalacje (gaz, prąd, podłogówka): raczej zlecone (może podłogówka sam)
  • Wykończenie: sam

Mój plan na chwilę obecną:

• Wiosna 2017: Podłączyć wodę.
  • Lato/Jesień 2017: Nowe ogrodzenie frontowe (obecnie jest to stara drewniana brama+furtka i zwykła siatka). Nowe ogrodzenie będzie przesunięte kilka metrów na północ, tak żeby przyszły wjazd prowadził prosto do garażu.
    Wraz z usytuowaniem domu mniej więcej na środku działki będzie to wyglądać tak: http://i.imgur.com/O7JjPtA.png
  • Lato 2017: Rozpocząć starania o pozwolenie na budowę.
  • Wiosna - Jesień 2018: Fundament
  • Wiosna - Jesień 2019: Ściany + Dach (SSO)
  • Wiosna - Jesień 2020: SSZ + rozpoczęcie wykończeniówki. Może doprowadzenie domu do stanu zamieszkalnego (min. kuchnia, sypialnia, toaleta/łazienka), tak żebym mógł się przeprowadzić i sprzedać mieszkanie w bloku.

W sumie to chyba trochę za dużo informacji i tekstu jak na wątek o projekcie, ale chciałem naświetlić sytuację jak najlepiej. Będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi czy sugestie.

Oe1Mbct.jpg

Edytowane przez Maciek85
Korekty formatu i obrazków

• 3 weeks później...

Czy moge prosic jakiegos ADMina o przeniesienie tego tematu do 'BUDOWA - WYMIANA DOSWIADCZEN >> Doswiadczenia i rady, tych ktorzy juz zbudowali'?

Chyba pomylilem dzialy i tutaj rozmawia sie juz o realizacjach/problemach realizacyjnych konkretnych projektow, a ja chcialem poprosic o rady dotyczace samego wyboru projektu i jego dopasowania do mojej dzialki.

• 6 months później...