Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydrofor - bardzo często się załącza

Maciej Loret

Recommended Posts

Witam.

Wygląda to tak:

Instalacja hydroforowa - dwa miesiące temu wymieniona pompa (stara miała problem z uzyskaniem ciśnienia, a regeneracja wirnika/korpusu połowę nowej. Wymieniłem też dwa wkłady filtrów na sznurkowe (chyba 0,02mm a drugi 0,01mm). Całą reszta w tym włącznik ciśnieniowy wydaje się być sprawna.

Podejrzanym jest zbiornik (nie wiem czy ma przeponę?). Wymieniony był wentyl miesiąc temu ale jest coraz gorzej, jak widać na filmie.

Czytałem o możliwości "przyklejenia się" balona do ścianek naczynia (wówczas mnożna napompować 3-4 bar aby go "rozprostować"), ale wydaje mi się, że u mnie nie ma balona?

Dodatkowo te uderzenia hydrauliczne spowodowane mniej więcej co 2s włączaniem się pompy są głośne, a może nawet bardzo głośne. W każdym razie kiedyś tego nie było...

Jak to "naprawić" - przed wszystkim częstotliwość załączania się pompy, a rewelacją byłoby wyciszenie tych hałasów...

Najlepiej byłoby pociągnąć wodę z gminy ale niestety po raz kolejny mi odpisano, że być może w przyszłym roku nas uwzględnią...

Brak poduszki powietrznej - zbiornik jest na pewno z workiem membranowy.

Może być jeszcze źle ustawiony zawór ciśnieniowy różnica pomiędzy załączeniem a wyłączeniem jest niewielka , pokrywa się lub nie ma jej wcale.

Wygląda również jakby ciśnienie bujało workiem tzn pompa nabija ciśnienie i się wyłącza wtedy ciśnienie spada bo worek się ścieśnia i znów pompa swoje worek swoje i tak jak widać na filmie.

Zawór zwrotny również do kontroli na pompie bo jeśli woda się cofa do studni to na wyłączniku ciśnieniowym spada ciśnienie więc pompa podnosi ten słup wody z powrotem i tak w kółko - trzeba eliminować poszczególne elementy instalacji .

Pierwsze - zawór zwrotny na pompie

Drugie ciśnienie w zbiorniku i sprawdzenie szczelności membrany

Trzecie regulacja zaworu ciśnieniowego wg instrukcji (zwiększenie histerezy pracy elektrozaworu)

... rewelacją byłoby wyciszenie tych hałasów...

Po usunięciu przyczyny tej przerywanej pracy powinno się uspokoić - dodatkowo rurki dla tego typu pomp - połączenia stosuje się elastyczne lub tłumiki drgań do hydrauliki w 90% pomaga, w pozostałych przypadkach stosuje się jeszcze elastyczne mocowanie pomp /silników pomp - poprzez podkłady gumowe - amortyzujące ich mocowanie.

Brak poduszki powietrznej - zbiornik jest na pewno z workiem membranowy.

[...]

Pierwsze - zawór zwrotny na pompie

Drugie ciśnienie w zbiorniku i sprawdzenie szczelności membrany

Trzecie regulacja zaworu ciśnieniowego wg instrukcji (zwiększenie histerezy pracy elektrozaworu)

Witam,

zawór zwrotny świeżo zainstalowany 2mies. temu razem z nową pompą. Wcześniej tego efektu nie było, więc to chyba nie to. Zawor ciśnieniowy nie jest nowy, ale byla wymieniana uszczelka niedawno. Różnica pomiedzy włącz i wyłącz jest raczej spora chyba 2,5bar i 3,8bar.

Chyba wszystko wskazuje na membranę. Jak ją sprawdzić?

Czy na pewno jest u mnie membrana? Da się ją wymienić i ewentualnie w jaki sposób oraz jaki to koszt?

Edytowane przez Maciej Loret

Czy na pewno jest u mnie membrana? Da się ją wymienić i ewentualnie w jaki sposób oraz jaki to koszt?

Nie widziałem jeszcze emaliowanego zbiornika bez memrany gdyż w szybkim czasie uległby uszkodzeniu poprzez korozję - ma membranę

Łatwo ją sprawdzić czy jest dobra - wystarczy przycisnąć zaworek powietrza jeśli zbiornik jest pełny, a membrana przebita poleci woda jeśli nie, nic nie poleci wyleci tylko powietrze z poduszki nad membraną.

Zresztą - weź rusz zbiornikiem jeśli jest pełen wody= bardzo ciężki lub postukaj w niego - nie oddaje dźwięku, że nie ma w nim powietrza to po prostu dopompuj, przy pustym powinno być ok 1,7 bar.

A czy membranę da się wymienić - owszem odkręcając dekiel od spodu chyba 12 śrub ...tylko po co skoro może być dobra.

Na filmie widać również, że bardzo zanieczyszczoną masz wodę bo filtry są bardzo brudne?Czy jest takiej złej jakości?

Witam,

dziękuję za odpowiedź.

Pytałem o brak membrany, bo nie widać otworu, przez którą można by ją wymieniać - dna nie oglądałem.

Wciśnięcie zaworka - brak jakiegokolwiek efektu, czyli brak powietrza nad membraną = ciśnienie powietrza wewnątrz i na zewnątrz zbiornika identyczne.

Zbiornik również dosyć ciężki, co potwierdzałoby Twoją teorię.

Czy trzeba spuszczać wodę ze zbiornika, odcinając pompę oraz instalację wodną w domu czy można pompować powietrze bez spuszczania wody?

Ostatnie - dlaczego w ciągu 2 miesięcy ciśnienie spadło do zera? Uszkodzony zaworek?

Filtry są brudne od wewnątrz, mam wodę czerpaną z około 4,5 głębokości tylko, więc pewnie dlatego.

Witam,

dziękuję za odpowiedź.

Pytałem o brak membrany, bo nie widać otworu, przez którą można by ją wymieniać - dna nie oglądałem.

Wciśnięcie zaworka - brak jakiegokolwiek efektu, czyli brak powietrza nad membraną = ciśnienie powietrza wewnątrz i na zewnątrz zbiornika identyczne.

Zbiornik również dosyć ciężki, co potwierdzałoby Twoją teorię.

Czy trzeba spuszczać wodę ze zbiornika, odcinając pompę oraz instalację wodną w domu czy można pompować powietrze bez spuszczania wody?

Ostatnie - dlaczego w ciągu 2 miesięcy ciśnienie spadło do zera? Uszkodzony zaworek?

Filtry są brudne od wewnątrz, mam wodę czerpaną z około 4,5 głębokości tylko, więc pewnie dlatego.

Aby wypuścić wodę ze zbiornika - zakręć zawór na pompie i odkręć kran w domu- pompuj aż zbiornik będzie pusty. Zakręci i zawór na dom, W zbiorniku będzie tylko powietrze i dopompuj poduszkę nad membraną do 1,4 atm. Sprawdź czy zaworek jest sprawny czy trzyma szczelność, niekoniecznie nowy jest sprawny. Ja robię coś takiego wykręcam tzw"maszynkę" i całość zanurzam w oleju maszynowym gdy po takim zabiegu jest niesprawna wyrzucam, z nową robię to samo.

Po tym zabiegu odkręć wodę na dom potem na pompę, uruchom pompę, aż napełni się zbiornik powinien to zrobić do ok 3/4 pojemności i pompę powinien wyłączyć zawór ciśnieniowy.

Dziękuję bardzo. Półtorej godziny mi to wczoraj zajęło. Spuściłem około 60l wody z 80l zbiornika! Potem pompowanie pompką do roweru, pompka ciepła, mi gorąco ale jakos dalem radę. Nareszcie blogi spokój w domu, nawet nie słychać kiedy pompa się załącza.

Ma ktos jakis w miarę niedrogi kompresorek? 4bar, 12V/230V z możliwością uzycia do auta, roeru, kompresora, materca...

Edytowane przez Maciej Loret
uzupelnienie wpisu