diveriks 05.02.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Sufit w stanie takim jak na zdjęciach. Stary dom, tynk jest na stropie drewnianym z taką słomianą podbitką. Z robienia elewacji zostało mi trochę: Capatect Klebe und Spachtelmasse 190 (klej do siatki). Czy na tym suficie: 1. jest konieczność wklejania siatki, jeśli tak to czy mogę użyć tego kleju 2. nie ma konieczności wystarczy sama gładź polimerowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diveriks 06.02.2017 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Nikt nic nie poradzi? Czy kleju do siatki można użyć wewnątrz domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 06.02.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Ale z tego co widzę to na suficie jest farba i do niej chcesz kleić siatkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diveriks 06.02.2017 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Tak, tym klejem co podałem lub od razu kłaść na to gładź. To jest stara farba, nawet nie wiem czy to nie jest bielone wapnem, a nie farba. W kuchni na ścianach robiłem podobnie, tylko że tam farbę częściowo zdrapałem jak już mocno odchodziła. Pytanie czy jest sens kłaść siatkę czy od razu gładź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 06.02.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Zmocz sufit, zeskrob farbe a gdzie sie da to tynk do gołej słomy i wtedy siatka z klejem i gładź a najprościej profil przyscienny do okoła, w srodek co 60cm profile głowne, podwieszone do sufitu i plyta k-g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 07.02.2017 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Wydasz sporo kasy żedy doprowadzić to do porządku ,a efekt będzie raczej mizerny i ten sufit będzie Ci się śnił po nocach....moja rada...zrób sufit napinany i zapomnisz o problemach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diveriks 07.02.2017 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Zmocz sufit, zeskrob farbe a gdzie sie da to tynk do gołej słomy i wtedy siatka z klejem i gładź a najprościej profil przyscienny do okoła, w srodek co 60cm profile głowne, podwieszone do sufitu i plyta k-g A czy mogę użyć tego kleju co podałem? Farba trzyma się dobrze, tynk raczej też, tylko po prostu jest popękany, ale nigdzie nie odpada. Robienie sufitu podwieszanego to nie na teraz, poza tym nie chcę tracić tych charakterystycznych dla starych chałup zaokrąglonych rogów. Bardziej chodzi mi o to czy siatka na kleju czy sama gładź wystarczy do naprawienia tych spękań. Wydasz sporo kasy żedy doprowadzić to do porządku ,a efekt będzie raczej mizerny i ten sufit będzie Ci się śnił po nocach....moja rada...zrób sufit napinany i zapomnisz o problemach. Sufit napinany 60-90 zł za metr plus robocizna (20-30 zł za metr) - czyli lekko licząc 1000 zł i w wiejskiej chałupce będzie wyglądał przepięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 20.02.2017 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Szanowny Panie, należy zacząć od sprawdzenia stanu sufitu. Pęknięcia oraz ubytki trzeba oczyścić i usunąć luźno związane, odpadające fragmenty tynku. Podobnie postępujemy w przypadku uszkodzonej powłoki malarskiej. Kolejny etap to nałożenie gruntu głęboko penetrującego w celu wzmocnienia i związania podłoża – polecam zastosowanie ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący. Dla dalszego wzmocnienia sufitu przydatna będzie aplikacja kleju wraz z zatopieniem w niego siatki (trzeba pamiętać, żeby klej całkowicie pokrył siatkę). Po wyrównaniu powierzchni, do jej wykończenia można zastosować gładź szpachlową ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ, którą aplikujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Na jednym z zaprezentowanych zdjęć widoczna jest również plama, która przypomina zaciek. Proponuję sprawdzić czy nie doszło tam do zawilgocenia, np. na skutek nieszczelności w pokryciu dachowym. Jeśli tak, to źródło wilgoci należy zlokalizować i zlikwidować, a podłoże oczyścić i osuszyć przed prowadzeniem dalszych prac. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts