Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi balkonowe podwójne

Recommended Posts

Witam, mam pytanie dotyczące drzwi balkonowych.W lecie będę przerabiał dach i miedzy innymi zostaną podwyższone ścianki kolankowe i wykonane między innymi w dachu lukarny proste. Zamierzamy tam zamontować drzwi balkonowe , w jednej lukarnie będą dwuskrzydłowe o szer. 1800 mm, natomiast druga lukarna ma mieć drzwi, albo tak samo 1800 mm , albo 2700 mm, bo takie jet okno z drzwiami balkonowymi na niższej kondygnacji pod spodem. Córka myśli o tych drzwiach odsuwnych, chyba nazwa brzmi HS, czy jakoś tak. Niestety ja natomiast nie mam do takich drzwi za bardzo przekonania, po pierwsze to , że cena na pewno jest chyba dużo wyższa od tych zwykłych R + RU, no ale głównie boję się , że będą bardziej awaryjne z tymi okuciami do odsuwania. Czytałem trochę tu na forum o oknach bo też będzie wymiana i widziałem kilka postów, gdzie ludzie trochę narzekali na takie drzwi, a to że ciężko im chodzą, a to że dostaje się w szyny brud i ogólnie, że są z nimi problemy. Czy mógłbym prosić kogoś o opinię na temat takich drzwi balkonowych, na jakie się zdecydować , które lepiej wybrać i czy jest sens dopłacać tą różnicę w cenie .Ja jestem za normalnymi drzwiami dwuskrzydłowymi ze słupkiem stałym, czyli obie kwatery otwierane ( wydają mi się mocniejsze na wiatr ) .Zaznaczam , że pod nimi nie będzie żadnego balkonu, tylko będzie wykonane zabezpieczenie balustradą zaraz za ścianą.Proszę o porady i jakieś opinie od osób użytkujących takie drzwi.

Zdaje się, ze mylisz pojęcia drzwi:

HS (HST) czyli niskoprogowe drzwi przesuwne (najdroższa, ale najbardziej komfortowa i bezawaryjna opcja

oraz PSK (standardowa lub automatyczna opcja odchylno przesuwna). Ta w odróznieniu od HS wygląda po zamnięciu jak zwykłe okno.

Balkon 2skrzydłowy - sprawdza się do szer. 180 (jeden z popularniejszych wymiarów) . Pow. 2 metrów powinien być trójdzielny lub przesuwny.

Z powodów m.in. estetycznych wybrałbym własnie 180cm.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Też jestem zdania , że nie ma sensu kupować przesuwnych i wydawać kasę na zbędny luksus , bo podejrzewam , że i tak chyba rzadko będą otwierane , raczej częściej wykorzystana będzie opcja uchylania skrzydła.Co do mylenia pojęć drzwi jak zwrócił uwagę kolega finlandia to owszem, sam nie wiedziałem za bardzo co znaczą te oznaczenia HS, widziałem je w postach na forum i wiedziałem tylko , że tyczą się drzwi tarasowych , ale nie zdawałem sobie sprawy , że obecnie jest tyle nowych rozwiązań przy stolarce okiennej i drzwiowej.