Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Potrzebuje osadzić rurę fi 200 w murze o grubości około 55cm. Szczelina pomiędzy murem a rurą to około 3-4 cm.

Dostęp do szczeliny tylko z jednej strony.

Jak można "dostarczyć" piankę montażową do tak głębokiej szczeliny ? Rurka dozująca ma raptem z 20 może 25cm,

Musi mi to wyjść za pierwszym razem. A nie za bardzo mam pomysł jak to zrobić.

https://forum.murator.pl/topic/226573-dozowanie-piany-mont-na-g%C5%82%C4%99boko%C5%9B%C4%87-50cm/

Kup kawałek wężyka o średnicy rurki tak żeby ją przedłużyć.

Myślę że w sklepie motoryzacyjnym lub z akwarystyką coś dopasujesz.

Lepiej szukać czegoś sztywniejszego.wiotki wężyk może się uginać i pianka nie poleci tam gdzie trzeba.

Nie można też za bardzo się spieszyć i ładować piankę na raz bo zrobią się "gluty" pianka nie rozpręży się powstaną pustki.

Być może robotę trzeba podzielić na dwa razy trochę popsikać pianką. odczekać aż się rozpręży, w między czasie założyć na pistolet nowy kawałek rurki i ponownie aplikować a później już bez dodatkowego wężyka jak już będzie bliżej krawędzi sciany.

Generalnie lepiej byłoby aplikować piankę z kartusza przez pistolet niż tą z wbudowanym aplikatorem bo rozprężenie następuje na dyszy na końcu rurki (byłaby krótsza droga od rozprężenia do wylotu z dodatkowej rurki.

Po pierwsze primo, to ten wężyk przedłużka zaciśnij opaską na króćcu piankowej butli.

Uszczelniałem przerwę dylatacyjną między dachem, a murem szer. 25 cm. Żeby było wygodnie wymieniłem wężyk na dłuższy nie założywszy opaski. Efekt piana na zębach:)

Im dłuższy wężyk, tym większe opory, opaska zaciskowa koniecznie.

Pozdrawiam

Cezary

Żeby było wygodnie wymieniłem wężyk na dłuższy nie założywszy opaski. Efekt piana na zębach:)

:) :)

trzeba było pracować z powagą a nie z uśmiechem :)

Widzę, ze opcja z dłuższym wężykiem była już testowana. Trochę obawiałem się, że opory ruchu w długim wężyku nie pozwolą pianie wypływać.

Przetestujemy tę metodę :) tylko musi się zrobić trochę cieplej, bo mrozy idą. A to na zewnątrz.

• 2 weeks później...

Operacja przeprowadzona.

A zrobiłem tak. Kupiłem pianę oraz sztywną rurkę z tworzywa o średnicy 10mm. I 100cm długości. Można takie kupić w casto i leroyu za kilka pln.

Rurka wchodziła na rurkę od piany z luzem około 1mm.

Odmierzyłem potrzebną długość, Na rurkę od pianki przy rękojeści 3 zwoje taśmy izolacyjnej. Rurka weszła na wcisk.

I pianowałem. Poszło szybko, w kilka minut wypryskałem 4 zbiorniki :)