asterixx 05.02.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Potrzebuje osadzić rurę fi 200 w murze o grubości około 55cm. Szczelina pomiędzy murem a rurą to około 3-4 cm.Dostęp do szczeliny tylko z jednej strony.Jak można "dostarczyć" piankę montażową do tak głębokiej szczeliny ? Rurka dozująca ma raptem z 20 może 25cm, Musi mi to wyjść za pierwszym razem. A nie za bardzo mam pomysł jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 05.02.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Kup kawałek wężyka o średnicy rurki tak żeby ją przedłużyć.Myślę że w sklepie motoryzacyjnym lub z akwarystyką coś dopasujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 06.02.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Kup kawałek wężyka o średnicy rurki tak żeby ją przedłużyć. Myślę że w sklepie motoryzacyjnym lub z akwarystyką coś dopasujesz. Lepiej szukać czegoś sztywniejszego.wiotki wężyk może się uginać i pianka nie poleci tam gdzie trzeba. Nie można też za bardzo się spieszyć i ładować piankę na raz bo zrobią się "gluty" pianka nie rozpręży się powstaną pustki. Być może robotę trzeba podzielić na dwa razy trochę popsikać pianką. odczekać aż się rozpręży, w między czasie założyć na pistolet nowy kawałek rurki i ponownie aplikować a później już bez dodatkowego wężyka jak już będzie bliżej krawędzi sciany. Generalnie lepiej byłoby aplikować piankę z kartusza przez pistolet niż tą z wbudowanym aplikatorem bo rozprężenie następuje na dyszy na końcu rurki (byłaby krótsza droga od rozprężenia do wylotu z dodatkowej rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.02.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Po pierwsze primo, to ten wężyk przedłużka zaciśnij opaską na króćcu piankowej butli. Uszczelniałem przerwę dylatacyjną między dachem, a murem szer. 25 cm. Żeby było wygodnie wymieniłem wężyk na dłuższy nie założywszy opaski. Efekt piana na zębach:) Im dłuższy wężyk, tym większe opory, opaska zaciskowa koniecznie. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 06.02.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Jeśli zrobisz to przez pistolet i masz szczelinę 3-4 cm to nie potrzeba żadnych przedłużek wystarczy ustawić odpowiedni strumień na pistolecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 06.02.2017 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Żeby było wygodnie wymieniłem wężyk na dłuższy nie założywszy opaski. Efekt piana na zębach:) :) trzeba było pracować z powagą a nie z uśmiechem Widzę, ze opcja z dłuższym wężykiem była już testowana. Trochę obawiałem się, że opory ruchu w długim wężyku nie pozwolą pianie wypływać. Przetestujemy tę metodę tylko musi się zrobić trochę cieplej, bo mrozy idą. A to na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 19.02.2017 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Operacja przeprowadzona. A zrobiłem tak. Kupiłem pianę oraz sztywną rurkę z tworzywa o średnicy 10mm. I 100cm długości. Można takie kupić w casto i leroyu za kilka pln. Rurka wchodziła na rurkę od piany z luzem około 1mm. Odmierzyłem potrzebną długość, Na rurkę od pianki przy rękojeści 3 zwoje taśmy izolacyjnej. Rurka weszła na wcisk. I pianowałem. Poszło szybko, w kilka minut wypryskałem 4 zbiorniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts