Adam Maciejewski 05.02.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Witam, Chciałbym się zapytać czy jest możliwość tak zaprojektować instalację WM by zrezygnować ze szczelin wentylacyjnych przy podłodze w pokojach w drzwiach i kratkach w drzwiach łazienki i WC ? Chcę koniecznie uniknąć podcięć w drzwiach 1-1,5 cm i kratki w drzwiach WC. By to zrobić pewnie trzeba zrobić nawiew i wywie w jednym pomieszczeniu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_kicker 06.02.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 A sprawdzałeś jak wygląda szczelina 1cm? Ja mieszkam od kilku lat i w tym roku planuje zrobić WM. Popatrzyłem sobie na moje drzwi, jaka jest malutka szczelina i zacząłem już myśleć o ich cięciu. Na razie tylko planuje, więc wziąłem sobie miarę i sprawdzam. Okazało się że 1cm szczelinę już mam wszędzie. Jak osadzałem drzwi to zrobiłem sobie delikatnie większą żeby można było je bezpiecznie otwierać a nie żeby przy pełnym otwarciu ocierały o podłogę bo trzeba było je np. delikatnie "przekosić" podczas regulacji.. Drzwi mam 90cm, oprócz tego na ościeżnicach nie mam uszczelek a to też przecież na całym obwodzie też daje jakąś szczelinę. Zaintrygował mnie ten temat więc "wlazłem" na kalkulator przepływu i wstawiłem przekroje szczelin żeby zobaczyć jaka jest ich wydajność.Przyjmuje się że do prędkości przepływu powietrza 5m/s nie słychać przepływającego powietrza.A więc wyniki: przy szczelinie 6mm!Drzwi 80 przy 3m/s = 51m3/h przy 5m/s = 86m3/hDrzwi 90 przy 3m/s = 58m3/h przy 5m/s = 97m3/hDrzwi 100 przy 3m/s = 64m3/h przy 5m/s = 108m3/h przy szczelinie 10mm!Drzwi 80 przy 3m/s = 86m3/h przy 5m/s = 144m3/hDrzwi 90 przy 3m/s = 97m3/h przy 5m/s = 162m3/hDrzwi 100 przy 3m/s = 108m3/h przy 5m/s = 180m3/h Teraz wziąłem to do swoich wartości w domu.Maksymalnie na 1 pokój moja wentylacja będzie ładować 62m3/h, (na co dzień pewnie będzie tego tylko ze 30%). Jeżeli założę że przy 5m/s będzie cicho a moje drzwi mają 90cm to szpara która zapewni ten przepływ (nie uwzględniam w ogóle luzu między drzwiami a ościeżnicą na całym obwodzie!) musi mieć uwaga: 3,83mm! Gorzej jest np w łazience gdzie moja centrala musi wywiać Maksymalnie 125m3/h (na co dzień pewnie będzie tego też tylko ze 30%) tam potrzebuje szczeliny (drzwi też mam 90) aż: 7,72mm Teraz przyjmijmy że na całym obwodzie drzwi (oprócz szczeliny między podłogą a drzwiami) mamy luz między drzwiami i ościeżnica 1mm wtedy taka szczelina ma powierzchnię 4900mm2 co przy prędkości przepływu 5m/s daje przepływ 88m3/h! Biorąc pod uwagę że drzwi łazienkowe przeważnie mają otwory wentylacyjne, oraz szczeliny między drzwiami a podłogą aby te poprawnie się otwierały mają te min 6mm a drzwi nie mają uszczelek między ościeżnicą to naprawdę temat nie jest aż tak istotny. Jeżeli natomiast do łazienki damy otwory wentylacyjne w drzwiach oraz wszędzie będziemy mieli 1cm szparę, której praktycznie i tak nie widać to temat jest załatwiony z ogromnym zapasem. Takie jest moje zdanie amatora. Proszę jakiegoś profesjonalistę o weryfikację tej teori. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 06.02.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 (edytowane) Nie musisz robić dużych podcięć, norma mówi o otworach wyrównawczych o powierzchni 80cm2 dla pokojów mieszkalnych i 200cm2 dla łazienek, wc, kuchni. Można to zrobić przez podcięcie w drzwiach, otwory w drzwiach, ale najlepiej przez otwory nad drzwiami, czyli przebicie ściany pod sufitem i wstawienie kratek wentylacyjnych. Danie nawiewu i wywiewu w jednym pomieszczeniu to zły pomysł. Chciałbyś żeby do łazienki, w której masz np. 24oC w zimę dmuchało ci powietrze o temp. 12-15oC i to w ilości 50m3/h? Poza tym to by podwoiło ilość wymienianego powietrza w mieszkaniu.Normalnie to co nawiewasz do pomieszczeń czystych, przechodzi później do pomieszczeń brudnych (i nadal jest uznawane za powietrze świeże). Np. nawiewasz do gabinetu i salonu łącznie 100m3, a z kuchni i wc wywiewasz łącznie też 100m3/h, w ten sposób porcją 100m3/h zwentylowałeś 4 pomieszczenia. Gdyby każde z nich miało własny nawiew i wywiew potrzebowałbyś 200m3/h. Wyliczenia, które wyżej zrobił kolega są bez sensu ze względu na przyjęcie prędkości 3-5 m/s, które nie są dopuszczalne w strefie przebywania ludzi (na wysokości stóp), o ile pamiętam nie powinno się przekroczyć 0,2m/s (w lato trochę więcej), ale pod sufitem (powyżej wzrostu człowieka) mogą być wyższe prędkości. Edytowane 6 Lutego 2017 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Maciejewski 06.02.2017 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Bardzo dziękuję za wypowiedź. Wiele mi to wyjaśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_kicker 06.02.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Wyliczenia, które wyżej zrobił kolega są bez sensu ze względu na przyjęcie prędkości 3-5 m/s, które nie są dopuszczalne w strefie przebywania ludzi (na wysokości stóp), o ile pamiętam nie powinno się przekroczyć 0,2m/s (w lato trochę więcej), ale pod sufitem (powyżej wzrostu człowieka) mogą być wyższe prędkości. Mądrego to i przyjemnie posłuchać A więc moje drzwi do pokoju mające 1cm szparę między podłogą oraz 1mm szparę wokół ościeżnicy mają w sumie szczelinę 140cm2 Teoretycznie z normą jest ok (>80cm2), ale jak jak policzę prędkość przepływu dla mojego pokoju (max 62m3/h) to i tak prędkość w szczelinach wychodzi 1,23m/s więc dużo za dużo. Teraz jak tak liczę to samo ale żeby zapewnić choćby te 0,27m/s musiałbym mieć szczelinę 7cm. Kurcze to jak to jest? Czy aby w szczelinie jest strefa przebywania ludzi? Widocznie strefa przebywania ludzi w tym przypadku przyjmowana jest jakąś odległość (nie mam pojęcia jaką, ale to chyba bez znaczenia) od tej szczeliny i stąd powstała wyżej wymieniona norma. W każdym bądź razie w pokojach nie widoczna szczelina 1cm (min drzwi 80) jest ok, a w łazience 1cm śzczelina + 4 krateczki, które wg. mnie ładnie dobrane dodają uroku i też jest kozaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.02.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 "Przyjmuje się że do prędkości przepływu powietrza 5m/s nie słychać przepływającego powietrza." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Maciejewski 06.02.2017 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Może i jest kozaczek ale ja nie chcę kratek w drzwiach id wc czy łazienki. Zrobię w ścianie taki mikro kanał w kształcie litery S by zastąpić kratki wentylacyjne a układ w S rozbije dźwięki dochodzące z wc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts