mayek 05.02.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Witam, pytanie jak w temacie. Czy parkiet warstwowy (właściwie deska warstwowa) z drewna Tali nadaje się na ogrzewanie podłogowe? Pytam bo znalazłem sprzeczne informacje na ten temat.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaO87 06.02.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Już pisałam o tym w innym wątku - ogrzewanie podłogi drewnianej sprawdza się, gdy podłogówka jest dodatkowym źródłem ciepła tj. oprócz niej jest w pomieszczeniu grzejnik jako podstawowe źródło grzania. I tak naprawdę to połączenie jest jednym z lepszych rozwiązań grzewczych, wiele osób które zamontowało tylko grzejniki albo tylko podłogówkę żałuje, że nie zastosowało tej kombinacji. Twoje drewno jest dość gęste, więc w przypadku np. elektrycznej podłogówki graniczna wartość mocy dla tego surowca jakieś 60W/m2 (dość sporo), niemniej jednak temperatura przy podłodze osiągnie wartość max. 22-24 stopnie, więc samodzielnie pomieszczenia nie ogrzeje do komfortowej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.02.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Witam, pytanie jak w temacie. Czy parkiet warstwowy (właściwie deska warstwowa) z drewna Tali nadaje się na ogrzewanie podłogowe? Pytam bo znalazłem sprzeczne informacje na ten temat. Dzięki Tali w warstwówce nadaje się na podłogówkę. Ma lepszą przewodność cieplną od dębu i porównywalną kurczliwość. O tym czy należy łączyć podłogówkę z grzejnikami decydują potrzeby cieplne ogrzewanych pomieszczeń. Jeżeli maksymalne potrzeby cieplne są do 60 W/m2 wystarczy sama podłogówka bez grzejników i drewno TALI da tu radę bez problemu. Maksymalna temperatura będzie wtedy około 25 oC a średnia 22-23oC. Ważną sprawą jest przygotowanie instalacji oraz izolacji płyty grzewczej pod taką lub inną posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts