Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet z drewna TALI. Nadaje się na podłogówkę?

mayek

Recommended Posts

Już pisałam o tym w innym wątku - ogrzewanie podłogi drewnianej sprawdza się, gdy podłogówka jest dodatkowym źródłem ciepła tj. oprócz niej jest w pomieszczeniu grzejnik jako podstawowe źródło grzania. I tak naprawdę to połączenie jest jednym z lepszych rozwiązań grzewczych, wiele osób które zamontowało tylko grzejniki albo tylko podłogówkę żałuje, że nie zastosowało tej kombinacji.

Twoje drewno jest dość gęste, więc w przypadku np. elektrycznej podłogówki graniczna wartość mocy dla tego surowca jakieś 60W/m2 (dość sporo), niemniej jednak temperatura przy podłodze osiągnie wartość max. 22-24 stopnie, więc samodzielnie pomieszczenia nie ogrzeje do komfortowej temperatury.

Witam,

pytanie jak w temacie. Czy parkiet warstwowy (właściwie deska warstwowa) z drewna Tali nadaje się na ogrzewanie podłogowe? Pytam bo znalazłem sprzeczne informacje na ten temat.

Dzięki

Tali w warstwówce nadaje się na podłogówkę. Ma lepszą przewodność cieplną od dębu i porównywalną kurczliwość. O tym czy należy łączyć podłogówkę z grzejnikami decydują potrzeby cieplne ogrzewanych pomieszczeń. Jeżeli maksymalne potrzeby cieplne są do 60 W/m2 wystarczy sama podłogówka bez grzejników i drewno TALI da tu radę bez problemu. Maksymalna temperatura będzie wtedy około 25 oC a średnia 22-23oC. Ważną sprawą jest przygotowanie instalacji oraz izolacji płyty grzewczej pod taką lub inną posadzkę.