Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej

Trzy lata temu nabylem mieszkanie na ostatnim pietrze 3 poziomowego bloku.

Lazienka (3m2) nie posiada ogrzewania, jest przy zewnetrznej scianie.

Zewnetrzna sciana i sufit podczas duzych mrozow potrafia byc 5 stopni "chlodniejsze" niz reszta scian.

Wentylacja grawitacyjna - dziala.

Po pewnym czasie na scianie zewnetrznej i suficie zauwazylem ogniska plesni.

Problem zostal rozwiazany chemicznie, i od tamtego czasu po kazdym prysznicu wycieram sufit i sciane pepierowymi recznikami zeby zebrac wode.

Dziala, ale jest mega irytujace i czasochlonne.

Chcialbym wyremontowac te lazienke, firma projektowo-remontowa usilnie namawia mnie na obnizenie sufitu o kolo 15 cm (z 2.6m).

Troche sie obawiam czy przestrzen miedzy sufitem a podwieszanym sufitem nie stanie sie taka komora, gdzie wilgoc i tak sie dostanie i problem plesni znow sie pokaze.

Myle sie, czy podwiezsany sufit jest 100% szczelny i nie bedzie problemu?

https://forum.murator.pl/topic/226590-czy-podwieszany-sufit-w-lazience-pod-dachem-to-dobry-pomysl/

Nie wiem, czy się tak da, ale ja kombinowałabym w tym kierunku, żeby przestrzeń między podwieszanym sufitem, a sufitem właściwym, podpiąć do kanału wentylacyjnego. Inaczej tego nie widzę.
  • 9 months później...
Hej

Trzy lata temu nabylem mieszkanie na ostatnim pietrze 3 poziomowego bloku.

Lazienka (3m2) nie posiada ogrzewania, jest przy zewnetrznej scianie.

Zewnetrzna sciana i sufit podczas duzych mrozow potrafia byc 5 stopni "chlodniejsze" niz reszta scian.

Wentylacja grawitacyjna - dziala.

Po pewnym czasie na scianie zewnetrznej i suficie zauwazylem ogniska plesni.

Problem zostal rozwiazany chemicznie, i od tamtego czasu po kazdym prysznicu wycieram sufit i sciane pepierowymi recznikami zeby zebrac wode.

Dziala, ale jest mega irytujace i czasochlonne.

Chcialbym wyremontowac te lazienke, firma projektowo-remontowa usilnie namawia mnie na obnizenie sufitu o kolo 15 cm (z 2.6m).

Troche sie obawiam czy przestrzen miedzy sufitem a podwieszanym sufitem nie stanie sie taka komora, gdzie wilgoc i tak sie dostanie i problem plesni znow sie pokaze.

Myle sie, czy podwiezsany sufit jest 100% szczelny i nie bedzie problemu?

I jak to rozwiązałeś? Ciekawy jestem.