Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pieca CO na EKO

apows

Recommended Posts

Witam

po tym sezonie grzewczym zamierzam wymianę 12 letniego pieca CO na piec 5 generacji na pelet lub eko groszek.

W związku z tym mam takie pytanie do ludzi którzy zrobili już podobnie :

O ile większy będzie koszt ogrzania domu po zmianie pieca ?

Dotychczas opalając zwykłym węglem po ok 800 zł spalanie roczne wynosiło 2,5- 3 ton węgla na rok, plus drewno do rozpałki i lekkiego dogrzania kosztowało mnie do 3 tys zł rocznie.

Latem ciepłą wodę zapewniają mi solary.

Edytowane przez apows
poprawka

Przy wymianie kotła na ekogroszek powinieneś spalić tyle samo ekogroszku co do tej pory węgla czyli koszt opału powinien być taki sam (a może nawet mniej jak dojdziesz już do wprawy ) - jednak odejdzie drewno na rozpałki.

Przy wymianie na pelet koszt ogrzewania będzie trochę większy (musiałby Ci ktoś bardziej zaawansowany w temacie policzyć o ile więcej) - tak samo odejdzie drewno na rozpałki.

No przy ekogroszku na pewno w kotłowni więcej się zakurzy (właściciel też) a przy pelecie znacznie mniej.

:)

Kocioł podajnikowy ma wyższą sprawność niż śmieciuch. A ekogroszek też można kupić tańszy niż 800zł więc podejrzewam że przy eko koszt powinien spaść minimalnie a roboty kupa mniej. Co do peletu uważam to za nieopłacalne, drogi i mało kaloryczny chociaż piecyk ma wyższą sprawność niż pojemnikowiec.

Witam

po tym sezonie grzewczym zamierzam wymianę 12 letniego pieca CO na piec 5 generacji na pelet lub eko groszek.

W związku z tym mam takie pytanie do ludzi którzy zrobili już podobnie :

O ile większy będzie koszt ogrzania domu po zmianie pieca ?

Dotychczas opalając zwykłym węglem po ok 800 zł spalanie roczne wynosiło 2,5- 3 ton węgla na rok, plus drewno do rozpałki i lekkiego dogrzania kosztowało mnie do 3 tys zł rocznie.

Latem ciepłą wodę zapewniają mi solary.

Witam !

Polecam zapoznać się z programem Viessmann Czyste niebo nad Krakowem! przewidzianym dla mieszkańców Krakowa. Aby ubiegać się o dotację wystarczy tylko wypełnić formularz na tej stronie. Rozumiem, że ogrzewania gazowego nie bierzesz pod uwagę ze względu na dostęp do sieci?

Pozdrawiam !

To, że spalałeś 2,5- 3t nic nie znaczy. Ja też kiedyś spalałem 2,5-3,5 ton na 90m2. Obecnie od 5 sezonów 1- 1,5 t. Zmieniłem węgiel z jaworzna na marcela, zmieniłem kocioł z zasypowego(no name zgnił w 3 sezonie) na zasypowy markowy , używałem dmuchawy już nie używam tylko miarkownik, paliłem od dołu palę od góry, miałem 21stC teraz 23, co do lokum to zewnętrznie nic nie zmieniłem w środku tylko pojawiła się w 1/3 podłogówka.

Nie podałeś w czym palisz (producent moc, dmuchawa)?, jakim węglem?, jakie warunku mieszkaniowe?, palisz od dołu czyli na żar sypiesz węgiel, czy palisz od góry na węglu robisz ognisko?

Wróżkami nie jesteśmy ile spali piec eko, ponieważ nie podałeś faktycznie żadnych danych. Jeśli palisz po chamsku to przy eko może być 30-60% oszczędności.

Nawet pelet może okazać się dużo tańszą inwestycją. Wypełnij to ale poprawnie http://cieplowlasciwie.pl/