Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o opinię na tema komina

myry

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum.

Proszę o opinię, czy taki komin ja w załączonym rysunku jest ok.

Czy wstawka na parterze o średnicy 200 mm nie jest błędem i przyczyną moich problemów.

Mam problem podczas palenia w kominku z płaszcz wodnym.

Kominek ma dopływ powietrza z zewnątrz rurą fi 150

Rozpalanie od góry, na początku dym ucieka w komin, jak zajmą się grubsze kawałki drewna i zrobi się trochę więcej dymu ogień jakby przygasa.

Mam wrażenie że dym nie ucieka w całości do komina tylko zostaje w kominku i tłumi ogień,

tym bardziej że jak uchylę drzwiczki kominka to wydobywa się na pokój.

Nie mogę dobrze nagrzać komina, temperatura spalin ( w miejscu jak na rysunku ) max. 200 stopni a najczęściej 150 - 160

Jak wzrośnie płomień woda nagrzeje się do temp. np. 65 stopni, włączy się pompa zaczyna przepychać wodę i ogień musi ją grzać zamiast komina.

Mój komin.jpg

Z Twojego opisu trudno coś wyniuchać...Masz jakieś zdjęcia z montażu? Skoro ogień przygasa, może masz mokre drewno, albo za dużą różnicę między podpałką a kawałkami do palenia. Postopniuj drewno, daj kawałki będące etapem przejściowym między drobiazgiem a grubasami. dwa trzy etapy pośrednie między grubym a podpałkowym...Musisz poznać swoje urządzenie ogniowe (wkład i komin). Kombinuj różne warianty, aż "złapiesz" ten optymalny...

Dziękuję za odpowiedź.

Dodam jeszcze że wkład kominkowy to Kratki Oliwia narożny 18kW, wiem wiem nie jest z tych najlepszych.

Wyjście do rury spalinowej 200 mm.

Czy średnica komina 150 mm od pierwszego piętra ( rura kamionkowa ) to jest za mało ?

Nie chciałbym rozwalać ścian żeby wymienić na 200 mm.

To może być przyczyna. Zanim jednak rozwalisz pół domu, popróbuj nauczyć się inaczej palić....Na rozwałkę zawsze będzie czas....Drobniejsze drewno...Nie otwieraj drzwi po dołożeniu opału, niech się najpierw wypali, wygazuje...

Ok spróbuję drobniejszym drewnem.

A może zamiast rozwalać/wymieniać komin zastosować mechaniczny wyciąg spalin na kominie ?

To kolejna możliwość...Może nawet tańsza od rozwałki. Z pewnością mniej kłopotliwa...