Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panka PUR na chudziak - jaka grubość?

MarzenaTG

Recommended Posts

Mam mało miejsca na izolację posadzki. Facet od ogrzewania doradził mi natrysk pianką zamkniętokomórkową z uwagi na jej parametry izolacyjne i hydroizolacyjne (dość mokro jest na naszych terenach).

Oczywiście najchętniej dałabym 8 cm pianki, ale to cena 80 zł na m2 - niestety mnie nie stać.

Rozważam 2 warianty:

3 cm pianki + 5 cm dobrego styropianu

5 cm pianki + 3 cm dobrego styropianu

Pytanie do Was - czy te 2 cm różnicy to dużo? Warto?

No to się dowiadywałam. Przedstawiciel hiszpańskiej Synthesia International zapewnia, że szlifowanie niczego nie psuje, ponieważ nakłada się piankę warstwowo, a każda warstwa jest na wierzchu wykończona tak jakby "skórką pomarańczy". Podobno szlifowanie jest standardową procedurą.

Panowie, nie znam sie na budownictwie, zatem nic nie zakładam, tylko słucham rad mądrych ludzi :) Zasugerowano mi piankę na chudziak jako świetna metoda izolacji. Izolacji przed zimnem i przed wilgocią (która może przenikać przez mury) - źle myślę? Napiszcie proszę co przemawia za zastosowaniem płyt PIR zamiast pianki.

Współczynnik przewodzenia ciepła - Lambda - 0,022-0,025 przy piance. Nie znalazłam parametrów lambdy odnośnie grubości natrysku (lambda stała?), przy płytach PIR 4 cm płyta to 0,58, wg tego:spam:

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy

@Marzena TG Dam czapkę Dolarów przeciw czapce orzechów że natrysk pianki na chudziak zaproponował Ci jej wykonawca.

Jeśli brakuje miejsca lub chcesz mieć doskonałej jakości ocieplenie podłogi na gruncie stosuje się płyty PIR lub PUR. Ten sam materiał co natryskiwany tylko wylany w fabryce w formie płyty z okładziną folii aluminiowej i przynajmniej o połowę tańszy. Najlepiej stosować w jednej warstwie z t/z półfelcem.

Pozdrawiam

Cezary

Na podłogę zastosuj tak jak wyżej płyty PIR, są drogie ale będą tańsze niż natrysk pianki i jej szlifowanie. Poza tym będą równe i mają już folię aluminiową, warstwę tekturową. Będzie szybciej i łatwiej, natrysk pianki wewnątrz budynku to nie jest taka łatwa sprawa, bo trzeba obłożyć okna, drzwi, ościeża itd tak żeby nie zapianować bo pianki już się nie da łatwo usunąć. To samo tyczy się samego chudziaka raz zapiankowany będzie już tak do końca. Owszem będzie szczelnie, ale nierówno.

^^

Żadna pianka natryskowa nie ma takiej lambdy jak płyty PIR, natrysk piany na chudziaka to jakieś nieporozumienie, kto to w ogóle doradza?

Kupiłem ostatnio płyty PIR thermano grubość 8 cm za 36 PLN netto /m2

Mam ofertę na PIR w alu. pióro/wpust grubość 120mm za 45 PLN netto/m2 :) z firmy co mam Ci od niej przysłać próbkę. Podaj adres na priv.

Pozdrawiam

Cezary

@jacentyy daj namiar na to thermano za taką cenę :)

Sorki machnąlem się w liczeniu 38,40 netto /m2, zakupione u lokalnego dostawcy w mojej okolicy tylko musiałem wziaźć pełne paczki tj jedna paczka 43,2 m2.

Na priv moge podac adres tylko nie wiem czy to była cena specjalnie dla mnie bo dość długo z nimi wspołpracuje.

Mam ofertę na PIR w alu. pióro/wpust grubość 120mm za 45 PLN netto/m2 :) z firmy co mam Ci od niej przysłać próbkę. Podaj adres na priv.

Pozdrawiam

Cezary

Hej

Po Twoich postach odnośnie ceny zaczalem sam szukac cen thermano i sie zdecydowalem zakupić . Test robiłem na swoich resztkach i musze powiedziec, że rzeczywiście izolacja zwegla się w miejscu przyłożenia ognia ale nie "zanika" tak jak styropian , kiedyś może nagram filmiki z takiego palenia. Tak wiec z probka to już nieaktualne.

Mozesz zdradzic gdzie kupiłeś ? oraz jak kładłeś? 2 warstwy czy jedna?

Tak jak pisalem wyzej wyszla mi cena 38,40 netto , troszke sie pomylilem w metrach jednej paczki, jak jestes dalej zainteresowany to przesle na priv dane hurtowni, jedna z wiekszych w Skoczowie.

A co do układania, ja akurat ocieplam poddasze od środka, na krokwie dałem stare płyty osb co mialem z szalunków i do tych osb przykrecilem i na piance przykelilem płyty thernano, potem bede krecil płyty GK lub jakies inne na to .

https://zapodaj.net/819b1c98b3ad5.jpg.html

Edytowane przez jacentyy

Czy mam rozumieć, że "Współczynnik przewodzenia ciepła - Lambda - 0,022-0,025 przy piance" to ściema? Piszecie, że płyty PIR są lepsze, bo prosto z fabryki. Czyli pianka jest do niczego, bo jest z agregatu? Trochę słaba argumentacja jak dla mnie.

ps. facet od ogrzewania robi mi tylko ogrzewanie, nie natrysk.

^^

żadna pianka natryskowa nie ma lambdy 0,022 ,taka lambda tylko w płytach PIR, a jak ktos tweirdzi inaczej niech pokaże deklaracje zgodności na ta pianke natryskową, pianka natryskowa jest ok ale nie ma takich wlasciwosci jak płyty PUR i PIR , a poza tym te szlifowanie, toż to jakaś żenada ....

poszukaj sobie na you tube jakiś filmik ze ścinania pianki natryskowej i porownaj sobie z tanszymi gotowymi płytami PIR