bn4pn 06.02.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 (edytowane) Dzień dobry,Dom z lat 30 XX w. z cegły + ocieplenie. Pomieszczenie ok. 5x4m. Z braku czasu chciałbym odpuścić wylewkę i zrobić podłogę na legarach + OSB. Nie jestem pewien czy dobrze myślę.. 1. Utwardzić podłoże , na to folia przeciwwilgociowa wyciągnięta na boki ściany, potem słupki pod legary, na samą powierzchnię słupków (czy na całość podłogi??) papa lub folia przeciwwilgociowa, na słupki dać legary, na legary taśma filcowa. Całość zakryć wełną mineralną od podstawy słupka do wysokości legarów i na to jeszcze folia przeciwwiatrowa (i/lub folia przeciwwilgociowa) i na to wszystko płyta OSB. Dodatkowo zrobić otwory wentylacyjne lub odkryć stare. Czy to rozwiązanie jest prawidłowe ? Będzie odpowiednia wentylacja przez otwory jeśli całość zakryję wełną mineralną ? 2. Druga myśl.. Utwardzić podłożę, postawić słupki pod legary, na powierzchnię samych słupków dać izolację przeciwwilgociową, legary na słupki, całość od ubitego podłoża do legarów zasypać keramzytem, na całość dać folię przeciwwiatrową (i/lub folię przeciwwilgociową), na legary taśma filcowa i płyta OSB. No i pod podłogą otwory wentylacyjne. Proszę o podpowiedź czy dobrze myślę. Edytowane 16 Lutego 2017 przez bn4pn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bn4pn 07.02.2017 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Nikt nie pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waleck 15.02.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Miałem podobny problem w starym budownictwie takie rzeczy to norma. Wymieniłem jedynie stare legary a deski na płytę osb i przede wszystkim zadbałem o dobrą wentylacje. A jeszcze odsłonięte fundamenty potraktowałem jakimś najtańszym środkiem grzybobójczym możliwe że wybrałem trochę starego piasku i nasypałem nowego ale to raczej tak symbolicznie. Dobra wentylacja to podstawa w tym wypadku. Nie jestem pewien czy gruzowanie tego to najlepszy pomysł ale specjalistą nie jestem. W mojej opinii albo robimy wylewkę albo zostawiamy przestrzeń i dbamy o odpowiednią wentylacje taka podłoga musi mieć cyrkulacje powietrza. Robiłem taki remont z 3 lata temu. Na płycie osb mam położone panele. Na razie jest spokój. Nie czuć ani wilgoci ani stęchlizny. Może miałem więcej szczęścia niż rozumu ale na razie wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts