konrdzik 06.02.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam Przedstawie mój problem .Mam dom 100m2 parterówka bez poddasza , w projekcie styropian na podłoge 10cm i tak zrobił majster oczywiscie chudziak wylany , chcę zmienić na 20cm styropianu na podłoge .I tu powstaje pytanie jak to zrobić.Podam na wstepie wymairy obecne od chudziaka do sufitu mam 285cm, nadproza zrobione na 225cm oraz okna obsadzone na 103cm do pustaka. Myslalem o przerobieniu nadprozy oraz demontaz okna balkonowego w salonie i podniesienie nadproza ? Jedyne co mnie martwi to wyskosc okien w kuchni , mam narozne okno wiec wyjdzie na wyskosci okolo 75cm Czy mój tok myslenia jest pawidlowy , moze ktos sie wypowie i podpowie jakie rozwiązanie zastosować, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 06.02.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Jeśli ci zależy na lepszej izolacji to może może taniej będzie zainwestować w styropian o lepszych parametrach (szary podłogowy) lub po prostu 10 cm XPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 06.02.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam Przedstawie mój problem .Mam dom 100m2 parterówka bez poddasza , w projekcie styropian na podłoge 10cm i tak zrobił majster oczywiscie chudziak wylany , chcę zmienić na 20cm styropianu na podłoge .I tu powstaje pytanie jak to zrobić.Podam na wstepie wymairy obecne od chudziaka do sufitu mam 285cm, nadproza zrobione na 225cm oraz okna obsadzone na 103cm do pustaka. Myslalem o przerobieniu nadprozy oraz demontaz okna balkonowego w salonie i podniesienie nadproza ? Jedyne co mnie martwi to wyskosc okien w kuchni , mam narozne okno wiec wyjdzie na wyskosci okolo 75cm Czy mój tok myslenia jest pawidlowy , moze ktos sie wypowie i podpowie jakie rozwiązanie zastosować, Najłatwiej położyć "cieplejszy" styropian niż ten przewidziany w projekcie. Jeśli przewidziana podłogówka to wylewka anhydrytowa może dodać 2-3 centymetry extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 06.02.2017 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Problem polega na tym czy przerabiać na 20cm i dac grafitowy styropian czy zostawić na 10cm i tesz dac grafitowy, w projekcie mam 10cm ale nie okreslone czy grafit czy bialy .Osobiscie sklaniam sie ku przerobieniu,tylko tak jak pisze martwi mnie wysokosc okna wowczas bedzie 75cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.02.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Jeśli ci zależy na lepszej izolacji to może może taniej będzie zainwestować w styropian o lepszych parametrach (szary podłogowy) lub po prostu 10 cm XPS? Oświeć nas, co mu da ten XPS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 06.02.2017 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Wiem że są Xps i inne styropiany o dobrych parametrach.!!!Moje pytanie brzmi czy przerabiać i czy okna nie bedą za nisko te 75cm..a moze ktos mi obliczy lub wie oile będą wieksze koszta za ogrzewanie jesli poloze styropian 10cm , jakie to są roznice procentowo w skali roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 06.02.2017 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 A może użyć płyt PIR thermano ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.02.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 A może użyć płyt PIR thermano ? A może innej, najlepiej polskiej firmy? Wysokość 75 cm od podłogi dla okna kuchennego to za mało. Miła pani, która robiła pomiary moich okien zasugerowała, aby parapet okna kuchennego był nieco wyżej niż blaty szafek kuchennych. Podmurowałem i mam jak trzeba. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 06.02.2017 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 A może innej, najlepiej polskiej firmy? Pozdrawiam Cezary Np.jaka firma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 06.02.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Teoretycznie jest to mozliwe ale z drugiej strony jestes zmuszony zmniejszyc okna. Jezeli masz 285 w tej chwili -20cm styro -7cm wylewki i -2cm parkietu -2cm tynku na suficie yo daje 254cm. W tym momencie lepiej powazniej sie zastanowic na ta plyte pir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 06.02.2017 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Teoretycznie jest to mozliwe ale z drugiej strony jestes zmuszony zmniejszyc okna. Jezeli masz 285 w tej chwili -20cm styro -7cm wylewki i -2cm parkietu -2cm tynku na suficie yo daje 254cm. W tym momencie lepiej powazniej sie zastanowic na ta plyte pir Własnie mam światełko w tunelu i mój kierunek to płyty PIR, własnie czekam na wycene , z rozmowy telefoniczne cenowo nie bedzie tragedi ale to sie okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.02.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Np.jaka firma ? Niestety firma nie płaci mi za reklamę na forum, więc nie napiszę Ale na priv mogę napisać. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 06.02.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Niestety firma nie płaci mi za reklamę na forum, więc nie napiszę Ale na priv mogę napisać. Pozdrawiam Cezary Też poproszę nazwę producenta czy dystrybutora na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 07.02.2017 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Niestety firma nie płaci mi za reklamę na forum, więc nie napiszę Ale na priv mogę napisać. Pozdrawiam Cezary Poprosze o info na priv,dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.02.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Polskim producentem jest firma Gór-Stal np... produkuje m.in dla termoorganiki, wiec kazdy sklad majacy w ofercie termoorganike moze zaproponowac te pir-y Termoorganikowo-Gorsalowe. Ponadto jest wspomniany Balex Metal z produktem Thermano. Nie pozostaje tajemnica ze dystrybutor termooganika oraz Balex-metal jest na forum o dziwo fighter1983 sie nazywa... a dane kontaktowe, strona mail macie w moim platnym profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 07.02.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 ^^Ale Balex metal to polska firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 07.02.2017 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 A może ktoś opisać jak montuje sie te plyty Pir na podłogę , czy używa sie jakiś taśm montażowych w celu połączenia płyt i uszczelnienia szczelin ? , jak umiescić rurki od ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.02.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Płyty możesz zamówić z systemem łączeń krawędziowych na wpust lub zakładkę, a krawędzie łączenia skleja się taśmą aluminiową. Rurki od ogrzewania można montować na klipsy tak jak robi się to na styropianie. Chociaż znajomy podpowiada mi żeby rurki dać na stelażu z siatki zbrojącej (lekkiej z dużym oczkiem) i do niej podwiązać rurki, to daje efekt podniesienia rurek dzięki czemu nie leżą one bezpośrednio na izolacji (płycie pir) tylko są otulone wylewką i grzeją wylewkę a nie izolację. Muszę to przemyśleć i przeanalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 07.02.2017 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 A rurki cwu i zwu umieścic bezposrednio na chudziaku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.02.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 A rurki cwu i zwu umieścic bezposrednio na chudziaku ? Zaizolować i umieścić na dystansach w połowie wysokości ocieplenia podłogi. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts