Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na podłoge zmiana planów z 10 na 20cm

konrdzik

Recommended Posts

Witam

Przedstawie mój problem .Mam dom 100m2 parterówka bez poddasza , w projekcie styropian na podłoge 10cm i tak zrobił majster oczywiscie chudziak wylany :bash:, chcę zmienić na 20cm styropianu na podłoge .I tu powstaje pytanie jak to zrobić.Podam na wstepie wymairy obecne od chudziaka do sufitu mam 285cm, nadproza zrobione na 225cm oraz okna obsadzone na 103cm do pustaka. Myslalem o przerobieniu nadprozy oraz demontaz okna balkonowego w salonie i podniesienie nadproza ?

Jedyne co mnie martwi to wyskosc okien w kuchni , mam narozne okno wiec wyjdzie na wyskosci okolo 75cm

Czy mój tok myslenia jest pawidlowy , moze ktos sie wypowie i podpowie jakie rozwiązanie zastosować,

Witam

Przedstawie mój problem .Mam dom 100m2 parterówka bez poddasza , w projekcie styropian na podłoge 10cm i tak zrobił majster oczywiscie chudziak wylany :bash:, chcę zmienić na 20cm styropianu na podłoge .I tu powstaje pytanie jak to zrobić.Podam na wstepie wymairy obecne od chudziaka do sufitu mam 285cm, nadproza zrobione na 225cm oraz okna obsadzone na 103cm do pustaka. Myslalem o przerobieniu nadprozy oraz demontaz okna balkonowego w salonie i podniesienie nadproza ?

Jedyne co mnie martwi to wyskosc okien w kuchni , mam narozne okno wiec wyjdzie na wyskosci okolo 75cm

Czy mój tok myslenia jest pawidlowy , moze ktos sie wypowie i podpowie jakie rozwiązanie zastosować,

Najłatwiej położyć "cieplejszy" styropian niż ten przewidziany w projekcie. Jeśli przewidziana podłogówka to wylewka anhydrytowa może dodać 2-3 centymetry extra.

A może użyć płyt PIR thermano ?

A może innej, najlepiej polskiej firmy?

Wysokość 75 cm od podłogi dla okna kuchennego to za mało. Miła pani, która robiła pomiary moich okien zasugerowała, aby parapet okna kuchennego był nieco wyżej niż blaty szafek kuchennych. Podmurowałem i mam jak trzeba.

Pozdrawiam

Cezary

Teoretycznie jest to mozliwe ale z drugiej strony jestes zmuszony zmniejszyc okna. Jezeli masz 285 w tej chwili -20cm styro -7cm wylewki i -2cm parkietu -2cm tynku na suficie yo daje 254cm. W tym momencie lepiej powazniej sie zastanowic na ta plyte pir

Własnie mam światełko w tunelu i mój kierunek to płyty PIR, własnie czekam na wycene , z rozmowy telefoniczne cenowo nie bedzie tragedi ale to sie okaże.

Polskim producentem jest firma Gór-Stal np... produkuje m.in dla termoorganiki, wiec kazdy sklad majacy w ofercie termoorganike moze zaproponowac te pir-y :) Termoorganikowo-Gorsalowe.

Ponadto jest wspomniany Balex Metal z produktem Thermano.

Nie pozostaje tajemnica ze dystrybutor termooganika oraz Balex-metal jest na forum :) o dziwo fighter1983 sie nazywa...

a dane kontaktowe, strona mail macie w moim platnym profilu :-)

Płyty możesz zamówić z systemem łączeń krawędziowych na wpust lub zakładkę, a krawędzie łączenia skleja się taśmą aluminiową. Rurki od ogrzewania można montować na klipsy tak jak robi się to na styropianie. Chociaż znajomy podpowiada mi żeby rurki dać na stelażu z siatki zbrojącej (lekkiej z dużym oczkiem) i do niej podwiązać rurki, to daje efekt podniesienia rurek dzięki czemu nie leżą one bezpośrednio na izolacji (płycie pir) tylko są otulone wylewką i grzeją wylewkę a nie izolację. Muszę to przemyśleć i przeanalizować.