Tomaszs131 07.02.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 (edytowane) A rurki cwu i zwu umieścic bezposrednio na chudziaku ? W moim przypadku udostępniłem hydraulikowi kawałki styropianu takiej samej grubości co pierwsza warstwa izolacji posadzki. Poprosiłem by podłożył je pod rurki CWU i cyrkulacji. Po wszystkim, kolejna ekipa zastępowała owe kawałki tej samej grubości płytami styropianu(pierwszej warstwy) Edytowane 7 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrdzik 07.02.2017 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Zaizolować i umieścić na dystansach w połowie wysokości ocieplenia podłogi. Pozdrawiam Cezary A możesz podpowiedzieć jakie to dystanse ? chodzi mi o materiał i gdzie to można nadobyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 07.02.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Przedstawie mój problem .Mam dom 100m2 parterówka bez poddasza , w projekcie styropian na podłoge 10cm i tak zrobił majster oczywiscie chudziak wylany , Jaki problem? Się głupot naczytałeś po internetach i zaczynasz fixować! 10cm. to jest STANDARD. No chyba, że masz poziom ZERO chudziaka POD poziomem gruntu, na którym stoi budynek, to może ta podłoga przemarzać (teoretycznie). W innym wypadku, zostaw to chłopie tak, jak jest i nie kombinuj, bo szkoda twoich nerwów i pieniędzy. Jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.02.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 A możesz podpowiedzieć jakie to dystanse ? chodzi mi o materiał i gdzie to można nadobyć? No przecież Ci napisałem. Wydaje mi się, że Cezary zgodzi się z tym co napisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.02.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 A możesz podpowiedzieć jakie to dystanse ? chodzi mi o materiał i gdzie to można nadobyć? Materiał na dystanse. Mogą być kawałki styro takiej grubości, aby oś rurociągu wypadała w połowie wysokości ocieplenia. Wystarczy fastryga, przyklejenie plastrem do filii na chudziaku. I tak puste miejsca uzupełnisz pianką, przykryjesz folią, rurkami OP i zalejesz wylewką. Jeśli tych rurek będzie dużo i może być bałagan z układaniem izolacji ocieplenia, można użyć uchwytów (obejm) do rur montowanych na kołki rozporowe. Lecz wtedy dziurawi się folię na chudziaku, a lepiej tego unikać. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thermano 08.02.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 ^^ Ale Balex metal to polska firma? Tak, jesteśmy polską firmą. Pozdrawiamy i w razie pytań prosimy o kontakt z doradcami technicznymi: http://thermano.eu/kontakt/doradztwo-techniczne/ tel. 664741302 Pozdrawiamy, Zespół Thermano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 12.02.2017 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 A u mnie instalator rurki cwu oraz co położył bezpośrednio na chudziaku, fakt, że są w otulinie piankowej, ale przyczepione do chudziaka -czy to rzeczywiście do poprawki, czy może zostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.02.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 A u mnie instalator rurki cwu oraz co położył bezpośrednio na chudziaku, fakt, że są w otulinie piankowej, ale przyczepione do chudziaka -czy to rzeczywiście do poprawki, czy może zostać? Czym będziesz ogrzewał dom i CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 12.02.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Czym będziesz ogrzewał dom i CWU ? Gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.02.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Nie wiem czy w takiej sytuacji opłaca się cokolwiek poprawiać.Trochę pracy trzeba byłoby w to włożyć. To kolejne koszta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 12.02.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Tomaszs131 -też tak sądziłem, w końcu rurki położyli mi co prawda bezpośrednio na chudziaku, ale w takim peszlu z pianki izolacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.02.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Jak są w peszlu z pianki to powinny mieć możliwość dylatacji i nie są na sztywno zatopione w wylewce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 12.02.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Kemotxb -dzięki, myślałem że chodzi o co innego, np. o straty ciepła, itp. U mnie wszystkie rurki, nawet z zimną wodą są w peszlu z pianki -czyli super, dzięki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.02.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Ehm o straty ciepła też chodzi, na myśli miałem że jedną z funkcji peszla jest właśnie umożliwienie pracy instalacji razem z wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.02.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Jak są w peszlu z pianki to powinny mieć możliwość dylatacji i nie są na sztywno zatopione w wylewce. O czym ty kolego bredzisz ? Rurki z cwu które są przyczepione do chudziaka będą zatopione w wylewce? To nie będzie na chudziaku żadnej izolacji? Od razu wylewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 15.02.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 ...Rurki z cwu które są przyczepione do chudziaka będą zatopione w wylewce? To nie będzie na chudziaku żadnej izolacji? Od razu wylewka? Ale wszystkie rurki mam w otulinie piankowej i na chudziaku -też źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.02.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Czytaj ze zrozumieniem . Oczywiście że lepiej byłoby dać rury z CWU i doprowadzające CO na I warstwie izolacji ( mniejsze straty ). Ale przecież tak czy tak zakrywasz je kolejną warstwą izolacji , na którą dopiero dajesz wylewkę. Tak że bredzenie kolegi kemotaxa o zatopionych w wlewce rurkach CWU można między bajki włożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.02.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Ale wszystkie rurki mam w otulinie piankowej i na chudziaku -też źle? No cudnie nie jest, ale nie ma tragedii. Jeśli nie masz jeszcze ułożonego ocieplenia podłogi, to może uda się na rurki od CWU założyć dodatkową otulinę większej średnicy. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 18.02.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 ...nie ma tragedii. Jeśli nie masz jeszcze ułożonego ocieplenia podłogi, to może uda się na rurki od CWU założyć dodatkową otulinę większej średnicy... No tak, jeszcze mogę W takim razie dod. otulina powinna iść na CWU i dla CO grzejnikowego, tak? Ale pytałem kolegów w pracy (wielu buduje) i nikt aż tak bardzo nie modzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.02.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 No tak, jeszcze mogę W takim razie dod. otulina powinna iść na CWU i dla CO grzejnikowego, tak? Ale pytałem kolegów w pracy (wielu buduje) i nikt aż tak bardzo nie modzi Myślałem że masz 100% podłogówkę. Otulaj ile się da, aby nie płacić za ciepło uciekające do gruntu. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts