Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na podłoge zmiana planów z 10 na 20cm

konrdzik

Recommended Posts

A rurki cwu i zwu umieścic bezposrednio na chudziaku ?

W moim przypadku udostępniłem hydraulikowi kawałki styropianu takiej samej grubości co pierwsza warstwa izolacji posadzki. Poprosiłem by podłożył je pod rurki CWU i cyrkulacji. Po wszystkim, kolejna ekipa zastępowała owe kawałki tej samej grubości płytami styropianu(pierwszej warstwy)

Edytowane przez Tomaszs131
Uzupełnienie

Przedstawie mój problem .Mam dom 100m2 parterówka bez poddasza , w projekcie styropian na podłoge 10cm i tak zrobił majster oczywiscie chudziak wylany :bash:,

Jaki problem? Się głupot naczytałeś po internetach i zaczynasz fixować! 10cm. to jest STANDARD.

No chyba, że masz poziom ZERO chudziaka POD poziomem gruntu, na którym stoi budynek, to może ta podłoga przemarzać (teoretycznie). W innym wypadku, zostaw to chłopie tak, jak jest i nie kombinuj, bo szkoda twoich nerwów i pieniędzy. Jest dobrze.

A możesz podpowiedzieć jakie to dystanse ? chodzi mi o materiał i gdzie to można nadobyć?

Materiał na dystanse. Mogą być kawałki styro takiej grubości, aby oś rurociągu wypadała w połowie wysokości ocieplenia. Wystarczy fastryga, przyklejenie plastrem do filii na chudziaku. I tak puste miejsca uzupełnisz pianką, przykryjesz folią, rurkami OP i zalejesz wylewką. Jeśli tych rurek będzie dużo i może być bałagan z układaniem izolacji ocieplenia, można użyć uchwytów (obejm) do rur montowanych na kołki rozporowe. Lecz wtedy dziurawi się folię na chudziaku, a lepiej tego unikać.

Pozdrawiam

Cezary

Czytaj ze zrozumieniem . Oczywiście że lepiej byłoby dać rury z CWU i doprowadzające CO na I warstwie izolacji ( mniejsze straty ). Ale przecież tak czy tak zakrywasz je kolejną warstwą izolacji , na którą dopiero dajesz wylewkę. Tak że bredzenie kolegi kemotaxa o zatopionych w wlewce rurkach CWU można między bajki włożyć.

...nie ma tragedii. Jeśli nie masz jeszcze ułożonego ocieplenia podłogi, to może uda się na rurki od CWU założyć dodatkową otulinę większej średnicy...
No tak, jeszcze mogę :) W takim razie dod. otulina powinna iść na CWU i dla CO grzejnikowego, tak? Ale pytałem kolegów w pracy (wielu buduje) i nikt aż tak bardzo nie modzi :eek:

No tak, jeszcze mogę :) W takim razie dod. otulina powinna iść na CWU i dla CO grzejnikowego, tak? Ale pytałem kolegów w pracy (wielu buduje) i nikt aż tak bardzo nie modzi :eek:

Myślałem że masz 100% podłogówkę. Otulaj ile się da, aby nie płacić za ciepło uciekające do gruntu.

Pozdrawiam

Cezary