grzep1978 06.02.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam wszystkich.Od jakiegoś czasu w ciepłej wodzie pojawił się czarny osad, coś jakby drobinki piasku.Jest tak tylko przy ciepłej wodzie i co najdziwniejsze to tylko w jednym pionie (kuchnia i umywalka na pietrze).Ciepła woda w innych kranach (inne piony) jest normalna.Wodę mam z własnego ujęcia.Czy ktoś ma jakieś sugestie co do przyczyny tego osadu i ewentualnego sposobu na rozwiązanie? PozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.02.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu w ciepłej wodzie pojawił się czarny osad, coś jakby drobinki piasku. Jest tak tylko przy ciepłej wodzie i co najdziwniejsze to tylko w jednym pionie (kuchnia i umywalka na pietrze). Ciepła woda w innych kranach (inne piony) jest normalna. Wodę mam z własnego ujęcia. Czy ktoś ma jakieś sugestie co do przyczyny tego osadu i ewentualnego sposobu na rozwiązanie? Pozdrawiam Grzegorz Zacznij od wykonania badania wody ze studni. Masz takie? Robiłeś kiedyś? Napisz jak stara instalacja i z czego. Czy masz jakieś filtry? Jak podgrzewasz tą ciepłą wodę. Czy ten osad jest twardy, czy się rozmazuje. Inaczej to zgadywanki tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzep1978 06.02.2017 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 A więc tak.Instalacja z 98 roku, miedziana.Stacja uzdatniania Viesmana.Ciepła woda podgrzewana gazem, zasobnik elektromet z 2012 roku. Badań nie robiłem. Mieszkam tu pół roku.Jak wezmę ten osad na rękę to jak mocno potrę to w sumie chyba rozpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 06.02.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Spuść wodę z zasobnika, przepłucz go - powinno pomóc. Jeśli nie masz, to zamontuj filtr na wyjściu lub ew zmień zaworki przy podejściach z filtrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.02.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 A więc tak. Instalacja z 98 roku, miedziana. Stacja uzdatniania Viesmana. Ciepła woda podgrzewana gazem, zasobnik elektromet z 2012 roku. Badań nie robiłem. Mieszkam tu pół roku. Jak wezmę ten osad na rękę to jak mocno potrę to w sumie chyba rozpuszczę. To warto badania wody zrobić. Najlepiej przed i za stacją uzdatniania to się dowiesz czy stacja ciągle działa. Czarne osady tworzy mangan, który często występuje w wodzie głębinowej. Ale bez badania to tylko zgadywanie. Spuszczenie wody z zasobnika i jego przepłukanie - wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts