Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie schodów drewnianych z panelem podłogowym na piętrze

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników forum i bardzo uprzejmie proszę o pomoc w znalezieniu najlepszego sposobu na połączenie schodów drewnianych i paneli.

Na holu poddasza użytkowego /na piętrze/ mam ułożoną podłogówkę /pozwoliło to na uniknięcie grzejnika/. Planowałem tam ułożyć na panele podłogowe 9.5mm gr + podkład 2mm !!!na chwilę obecną nie biorę pod uwagę zamiany paneli na drewno!!! Proszę o podpowiedzi, jak najlepiej wykonać połączenie schodów drewnianych /drewniana ma być również podstopnica/ z tymi panelami. Czy panele należy jakoś skleić ze schodami, tak aby "pływająca" była jedynie ta część podłogi, która nie przylega do schodów?

Druga część pytania, to jak powinienem wykończyć panele w części, w której są one odcięte od klatki schodowej. Na ścianach wiadomo... listwy ścienne. Pod drzwiami wiadomo... listwy podłogowe. A tutaj? Wylewki profilaktycznie nie były dolane do samej krawędzi, w każdej chwili mogę to uzupełnić. Nie byłem pewien czy będzie musiało się tam znaleźć jakieś drewno /które jest oczywiście grubsze niż panel/ i dlatego tak wygląda to na tą chwilę.

Na rzucie czerwoną linią jest oznaczone ?miejsce? połączenia paneli ze schodami, a na niebiesko wykończenia krawędzi paneli.

20160901_165120.jpg20160901_165122.jpgSchody.jpg

1.Można zrobić opaskę podłogową grubszą od panela z podkładem o 5mm

i zafelcować od spodu,tak aby opaska zachodziła trochę na panele

Opaska wystaje 5mm poza poziom paneli i wygląda to tak

SDC14444.jpg

2.Można zrobić opaskę podłogową o tej samej grubości co panel z podkładem

i pierwszy panel przykleić do podłogi

Zaraz pewnie pojawią się wypowiedzi że to niezgodne ze sztuką,

bo podłoga pływająca powinna mieć dylatacje i nie wolno kleić jej do podłogi

Teoretycznie to jest zgodne z prawdą i wymogami producentów podłóg

ale nie raz tak robiłem i wszystko jest w porządku

Wygląda to tak

DSC_2389.jpg

3.Można też zrobić tak jak wyżej,ale nie kleić panela do podłogi

tylko na łączeniu paneli z opaską dać próg aluminiowy typu T

Wygląda to tak

IMG_20161004_164239.jpg

Wylewkę musisz dolać do krawędzi podłogi

LasekD, dziękuję za wartościowego i wyczerpującego temat posta!

Wg mnie najbardziej estetyczne będzie wykonanie zgodnie z nr: 2. Skoro hall ma 1.9m szerokości, to nawet jeśli przykleję jedną stronę to spokojnie będzie miał miejsce żeby sobie popracować, czy tam popływać. Podpowiedz jeszcze czym kleić? Masz coś sprawdzonego?

Jeśli to możliwe, proszę o wskazówki jak wykończyć pionową krawędź stropu w miejscu gdzie kończy się podłoga /niebieska linia/. Czy miejsce pomiędzy drewnianą opaską a stropem należy wypełnić jakimś akrylem, tynkiem? Malować? Nie będzie pękać?

PS: Jeśli to zdjęcia Twoich realizacji to gratuluję.

Pierwszy rząd paneli możesz przykleić klejem montażowym (taki wyciskany z tuby)

albo klejem do parkietu

Jeśli chodzi o drugie pytanie,to dam Ci radę :)

Jak dolejesz posadzkę do końca,to od czoła stropu przyklej płytę karton-gips

Wystarczy 6mm,ale może być też 12

Na krawędziach daj narożnik z siatką

Zapobiegnie to przyszłym pęknięciom na styku strop-wylewka,które prędzej czy później się pojawiają i wygląda to nieciekawie

Tam gdzie niebieska linia robisz podobnie jak tam gdzie czerwona

Robisz opaskę z noskiem,tzn ta część opaski która wychodzi za strop jest pogrubiona

Załóżmy że opaska ma gr.15mm,to nosek robimy gr.40mm

Wtedy ten nosek będzie zachodził w dół 25mm i ładnie zamaskuje połączenie ze stropem

Ot i cała filozofia,wtedy pęknięcia nam nie straszne :)

• 2 years później...

Witam,

odgrzebię kotleta, sposób wyżej wskazany nr 2, podoba mi się,ale jak on sprawdza się w momencie, gdy na styku z opasku, panel musi być wzdłużnie cięty, zakładając, że cięcie będzie proste, to jest jeszcze problem jakiegoś wyszczypania laminatu?Mi najbardziej pasuje sposób nr 1,choć, przyznaję,że sposób z listwą też jest do zaakceptowania.

pozdrawiam

• 5 months później...

Odgrzebię bo fajny temat.

Moim zdaniem sposób pierwszy jest idiotyczny bo może się skończyć zjazdem na główkę na sam dół schodów. Świetnie wygląda sposób 2 ale pewnie najtrudniej go wykonać.

Można pewnie jeszcze dojechać deską podłogową do krawędzi, zamiast stopnia, ale pewnie będzie mocno obciążona i narażona na szybkie zużycie..

Trudna sprawa.