kuba91 06.02.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam, na wiosnę będę zaczynał budowe domu jednorodzinnego i zastanawiam sie jaki zrobić strop karton-gipsowy czy lane skosy ( monolityczny )jakie są zalety karto-gips a jakie lanych skosów. Firma budowlana poleca mi zrobienie drugiego stropu z karton - gips ponieważ monolityczny: jak jest zle zrobiony to często na łączeniu skosów przemarza i wychodzi grzyb , dwóch znajomych którzy się wybudowali 3 lata temu ,ma w tych miejscach grzyba ale mówią że to przez słabo ogrzewane poddasze w zimie , inni znowu mi polecają strop monolityczny twierdząc, w przypadku zerwania dachu zawsze mamy jeszcze beton nad głową , chłodniej w lecie , płyty k-g nie pękają , co o tym myślicie?z betony wyjdzie drożej 4tys robocizna + materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antek12345 06.02.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 wydaje mi sie ze sprawa grzyba i wilgoci nie ma prawa wystapic przy dobrej izolacji termicznej i wentylacji pomieszczenia.Ja mam wlasnie lane skosy zrobione i nie zaluje.zrobione raz i solidnie.wydaje mi sie ze pekaniecia beda przy plytach kg a nie przy sztywnej konstrukcji betonowej.tak ze wielu moich znajomych zdecydowalo sie na lane skosy.pewno troche drozsze ale... ..opini z zamieszkania nie mam bo mam dopiero stan surowy zamkniety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts