wuszy1 06.02.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 (edytowane) Witam, chcę zadaszyć przylegający do domku letniskowego taras o wymiarach 4m x 6m . Dach będzie jednospadowy, o niewielkim nachyleniu (dach musi się zmieścić pod okienkiem na strychu). Mam prośbę o podpowiedź, czy projekt o którym myślę, jest dobry i jakiej grubości elementy będą odpowiednie. Dach ma się opierać na 8 słupach z kantówki 14cm na 14cm, czyli po 4 słupy co 2m z obu stron. Na słupach murłata 10cm x 10 cm. Na murłatach krokwie 7cm na 14cm - długości około 4,7m. I tu mam wątpliwość, czy krokwie, które będą miały około 4,7m mogą być podparte tylko na końcach? Co ile powinno się zrobić te krokwie? I jaka ich grubość będzie odpowiednia w tym przypadku. Na krokwiach będzie jeszcze płyta OSB, na to blacha trapezowa. Czy OSB warto jeszcze zabezpieczyć od góry folią paroprzepuszczalną? Edytowane 6 Lutego 2017 przez wuszy1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuszy1 20.02.2017 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Naprawdę nikt nic nie podpowie? Mój wykonawca radzi dać krokwie 7x14 co 80 cm. Mogę być spokojny, że dobrze będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 21.02.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Będzie w porządku. Ważne żeby śniegu nie było za dużo. Jesli to Warszawa to jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuszy1 21.02.2017 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Będzie w porządku. Ważne żeby śniegu nie było za dużo. Jesli to Warszawa to jest w porządku. Okolice Warszawy - koło Pomiechówka. Ze śniegiem to nigdy nie wiadomo, przez 10 lat może nie być, a potem jak przypierdzieli to pewnie nawet tam nie dojadę - to jest działka letniskowa. Nie siedzę tam w zimie. Dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.02.2017 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 8x16 Krokiew i płatwie 14x14 jak słupy, łatwiej będzie łączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbartocha 23.04.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Nikt nie odpowiedział kol. wuszy1 a więc ponawiam pytanie. Jaką i jak położyć folie pomiędzy płytą osb i blachą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 26.04.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Ja robiłem podobną wiatę, słupy 12x12, płatwie czy jak piszesz murłaty 12x14. krokwie o długości 4,2 i przekroju 6x14 co 83,3 cm (płytowałem pod papę płytami OSB i dzięki temu nie miałem odpadu).Wszystko stoi, nic się nie ugięło ale pamiętaj też o mieczach aby porządnie usztywnić konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts