Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

konstrukcja dachu jednospadowego nad tarasem

wuszy1

Recommended Posts

Witam,

chcę zadaszyć przylegający do domku letniskowego taras o wymiarach 4m x 6m . Dach będzie jednospadowy, o niewielkim nachyleniu (dach musi się zmieścić pod okienkiem na strychu).

Mam prośbę o podpowiedź, czy projekt o którym myślę, jest dobry i jakiej grubości elementy będą odpowiednie.

Dach ma się opierać na 8 słupach z kantówki 14cm na 14cm, czyli po 4 słupy co 2m z obu stron. Na słupach murłata 10cm x 10 cm. Na murłatach krokwie 7cm na 14cm - długości około 4,7m. I tu mam wątpliwość, czy krokwie, które będą miały około 4,7m mogą być podparte tylko na końcach? Co ile powinno się zrobić te krokwie? I jaka ich grubość będzie odpowiednia w tym przypadku.

Na krokwiach będzie jeszcze płyta OSB, na to blacha trapezowa. Czy OSB warto jeszcze zabezpieczyć od góry folią paroprzepuszczalną?

Edytowane przez wuszy1

• 2 weeks później...
Będzie w porządku. Ważne żeby śniegu nie było za dużo. Jesli to Warszawa to jest w porządku.

Okolice Warszawy - koło Pomiechówka. Ze śniegiem to nigdy nie wiadomo, przez 10 lat może nie być, a potem jak przypierdzieli to pewnie nawet tam nie dojadę - to jest działka letniskowa. Nie siedzę tam w zimie. Dzięki za radę.

• 2 months później...

Ja robiłem podobną wiatę, słupy 12x12, płatwie czy jak piszesz murłaty 12x14. krokwie o długości 4,2 i przekroju 6x14 co 83,3 cm (płytowałem pod papę płytami OSB i dzięki temu nie miałem odpadu).

Wszystko stoi, nic się nie ugięło ale pamiętaj też o mieczach aby porządnie usztywnić konstrukcję.