Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak bardzo truje kominek?

Jastrząb

Recommended Posts

Palę drewnem. Więc dla mnie to nie tylko beletrystyka.

A w kwestii źródeł energii, to jak to jest, że w Norwegii nie rządzi lobby naftowe?

Bo produkują 3x więcej energii elektrycznej niż PL, przy 6x mniejszej liczbie ludności.

Od 2020 można budować tylko domy zeroenergetyczne.

Nie wiem jak do 2030 chcą zmniejszyć emisję CO2 o 40%, przy jednoczesnym promowaniu biomasy.

Per capita

Norwegia - 89 500 $

Polska - 14 650 $

Norwegia dalej rozbudowuje elektrownie wodne i wiatrowe, Polska ratuje kopalnie i inwestuje w elektrownie węglowe.

Norwegia ma ministra ochrony środowiska, my mamy Szyszkę.

Właśnie chodzi o to, że nie od czasu do czasu. Mają fest wydobycie ropy i gazu z jednej strony, a z drugiej energię elektryczną z czystych, bezemisyjnych źródeł. A stawiają na ogrzewanie biomasą. I jest to strategia rozpisana na dłużej niż do najbliższych wyborów. Do tego instytucje państwowe i prywatne zaprzęgnięte do działalności rozwojowo-badawczej w temacie grzania drewnem. I ekolodzy to popierają, a Statoil jakoś nie pcha się do grzania chałup. A jeżeli się pcha (a tego nie wiemy), to bezskutecznie.

Ale że ktoś napisał promocyjną książkę to znaczy,e stawiają ?.

Jest ich mało, grzeją głównie prądem, drewnem się dogrzewają, gaz mają na emerytury.

Przy takiej gęstośći zaludnienia i takiej jakości wkładów moga sobie na taką fanaberię pozwolić, choć zawsze będzie to trucie środowiska (w stosunku do energii z ich prądu)

W polskich aglomeracjach takie pomysły to paranoja....

W Niemczech jak z komina przez dłużej niż kilka(-naście) minut leci gęsty dym to można być pewnym interwencji Policji.

W Polsce jest patologia i choć sąsiad sąsiada i jego rodzinę truje to jest na to społeczne przyzwolenie. Kto z Was zgłaszał sprawę do Straży Miejskiej czy Policji niech się wypowie.

Ja zgłaszałem na Policję,Straż Miejską (której u mnie nie ma) do Gminy ale zgłaszałem ,że mój sąsiad pali opony gdy rozpala swoje źródło energii cieplnej.Dostał ode mnie w ryj ,że mnie podtruwa ,zgłosił to na Policję ,przyjechała ,pouczyła ,że jak będzie tak znowu robił to żebym go nie bił tylko im zgłaszał.Wiesz co teraz się dzieje , albo siedzi i śpi w kurtce i niczym nie pali albo przejrzał na oczy i pali drewnem ;).Mam naprzeciw chałupy stolarnie z suszarnią włącznie.Codziennie w dzień i w nocy suszy się drewno.Wiesz czym suszy???. Wiesz jak to wonia???