Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Państwa!!

Posiadam aktualnie blaszak o wymiarach 6x5, niestety jest to samoróbka mojego ojca z czego nie jestem do końca zadowolony, zresztą wg z blaszaka nie jestem zadowolony - trzeszczy, tłucze się bo to sama blacha, spad dachu też dużo za mały bo przy dobrych śniegach widać jak się ciut dach na środku ugina i ciągle mi podcieka, no i estetyka na poziomie zerowym:/ Pomyślałem sobie więc żeby zamienić tego blaszaczka w murowany ładny garażyk, a dokładniej budynek gospodarczy "na zgłoszenie".

Robił go będę stopniowo ze względu ograniczonego budżetu, robotę będę robił 100% samodzielnie tak więc koszta robocizny odpadają całkowicie.

I tutaj pytanie, jaki byłby mniej więcej koszt materiałów na taki fundament o wymiarach 5x6m? Jest mi obojętnie czy beton z gruchy czy mieszany (mam dużą betoniarę i ludzi do pomocy). Myślałem o mieszanym betonie bo mógłbym znacznie obniżyć koszt kamieniem polnym i pewnie cena sporo mniejsza a czasu i tak mam bardzo dużo.

I jeszcze tak w gratisie jedno małe pytanko. Czy mógłbym ten budynek na zgłoszenie postawić sobie w granicy działki? Ew. Odsunąć się max 0,5m od granicy? Dodam iż działka w tym miejscu graniczy z drogą wojewódzką.

Edytowane przez Kurtz1992
https://forum.murator.pl/topic/226645-fundament-pod-garax-6x5-jaki-koszt/

Budynek musisz postawić wedle przepisów.

Bez okien, to 3m od granicy.

Z oknami, 4m od granicy.

Za to nie ma regulacji określającej odległość nowego budynku od Twojego domu.

Sam taki chcę postawić, dowiadywałem się u siebie w starostwie.

Drugą sprawą jest plan zagospodarowania przestrzennego.

Tam także musisz zajrzeć.

Mogą wystąpić dodatkowe regulacje.

https://forum.murator.pl/topic/226645-fundament-pod-garax-6x5-jaki-koszt/#findComment-7292602

Oooo jezuu 3 metry od granicy to byłbym udupiony...

Znalazłem ostatnio taki przepis:

§ 12. [Warunki usytuowania] [10] ....

.

.

3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się:

1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m,

2) sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli będzie on przylegał całą powierzchnią swojej ściany do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem że jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała długość i wysokość nie większe niż ma budynek istniejący lub projektowany na sąsiedniej działce budowlanej,

3) rozbudowę budynku istniejącego, usytuowanego w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 od granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli w pasie o szerokości 3 m wzdłuż tej granicy zostaną zachowane jego dotychczasowe wymiary, a także nadbudowę tak usytuowanego budynku o nie więcej niż jedną kondygnację, przy czym w nadbudowanej ścianie, zlokalizowanej w odległości mniejszej niż 4 m od granicy nie może być otworów okiennych lub drzwiowych,

4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych.

Dokładnie chodzi o tekst pogrubiony. Jeśli tylko długość miała być mieć 5,5m to by mi grało bo akurat od strony drogi bym potrzebował 5m więc by wystarczyło...

https://forum.murator.pl/topic/226645-fundament-pod-garax-6x5-jaki-koszt/#findComment-7296887

4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych.

Droga nie jest działka budowlaną. Przepisy odnośnie ogrodzenia i budynków przy drogach wojewódzkich są jeszcze bardziej restrykcyjne. Musisz zachować odległości i wysokości ogrodzeń.

Poczytaj sobie też twój MPZP.

https://forum.murator.pl/topic/226645-fundament-pod-garax-6x5-jaki-koszt/#findComment-7297149

Dokładnie chodzi o tekst pogrubiony. Jeśli tylko długość miała być mieć 5,5m to by mi grało bo akurat od strony drogi bym potrzebował 5m więc by wystarczyło...

Tak jak napisał przedmówca plan miejscowy z linią zabudowy, w przypadku braku planu minimum określa ustawa o drogach publicznych art 43.

https://forum.murator.pl/topic/226645-fundament-pod-garax-6x5-jaki-koszt/#findComment-7298195