Kurtz1992 07.02.2017 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 (edytowane) Witam Państwa!!Posiadam aktualnie blaszak o wymiarach 6x5, niestety jest to samoróbka mojego ojca z czego nie jestem do końca zadowolony, zresztą wg z blaszaka nie jestem zadowolony - trzeszczy, tłucze się bo to sama blacha, spad dachu też dużo za mały bo przy dobrych śniegach widać jak się ciut dach na środku ugina i ciągle mi podcieka, no i estetyka na poziomie zerowym:/ Pomyślałem sobie więc żeby zamienić tego blaszaczka w murowany ładny garażyk, a dokładniej budynek gospodarczy "na zgłoszenie". Robił go będę stopniowo ze względu ograniczonego budżetu, robotę będę robił 100% samodzielnie tak więc koszta robocizny odpadają całkowicie.I tutaj pytanie, jaki byłby mniej więcej koszt materiałów na taki fundament o wymiarach 5x6m? Jest mi obojętnie czy beton z gruchy czy mieszany (mam dużą betoniarę i ludzi do pomocy). Myślałem o mieszanym betonie bo mógłbym znacznie obniżyć koszt kamieniem polnym i pewnie cena sporo mniejsza a czasu i tak mam bardzo dużo. I jeszcze tak w gratisie jedno małe pytanko. Czy mógłbym ten budynek na zgłoszenie postawić sobie w granicy działki? Ew. Odsunąć się max 0,5m od granicy? Dodam iż działka w tym miejscu graniczy z drogą wojewódzką. Edytowane 7 Lutego 2017 przez Kurtz1992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.02.2017 02:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Budynek musisz postawić wedle przepisów.Bez okien, to 3m od granicy.Z oknami, 4m od granicy.Za to nie ma regulacji określającej odległość nowego budynku od Twojego domu.Sam taki chcę postawić, dowiadywałem się u siebie w starostwie.Drugą sprawą jest plan zagospodarowania przestrzennego.Tam także musisz zajrzeć.Mogą wystąpić dodatkowe regulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurtz1992 14.02.2017 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Oooo jezuu 3 metry od granicy to byłbym udupiony... Znalazłem ostatnio taki przepis:§ 12. [Warunki usytuowania] [10] ......3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się:1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m,2) sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli będzie on przylegał całą powierzchnią swojej ściany do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem że jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała długość i wysokość nie większe niż ma budynek istniejący lub projektowany na sąsiedniej działce budowlanej,3) rozbudowę budynku istniejącego, usytuowanego w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 od granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli w pasie o szerokości 3 m wzdłuż tej granicy zostaną zachowane jego dotychczasowe wymiary, a także nadbudowę tak usytuowanego budynku o nie więcej niż jedną kondygnację, przy czym w nadbudowanej ścianie, zlokalizowanej w odległości mniejszej niż 4 m od granicy nie może być otworów okiennych lub drzwiowych,4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych. Dokładnie chodzi o tekst pogrubiony. Jeśli tylko długość miała być mieć 5,5m to by mi grało bo akurat od strony drogi bym potrzebował 5m więc by wystarczyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 15.02.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych. Droga nie jest działka budowlaną. Przepisy odnośnie ogrodzenia i budynków przy drogach wojewódzkich są jeszcze bardziej restrykcyjne. Musisz zachować odległości i wysokości ogrodzeń. Poczytaj sobie też twój MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 16.02.2017 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Dokładnie chodzi o tekst pogrubiony. Jeśli tylko długość miała być mieć 5,5m to by mi grało bo akurat od strony drogi bym potrzebował 5m więc by wystarczyło... Tak jak napisał przedmówca plan miejscowy z linią zabudowy, w przypadku braku planu minimum określa ustawa o drogach publicznych art 43. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts