Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą wybrać ?

pagu

Recommended Posts

Nie jestem użytkownikiem, ale montażystą, dlatego powiem ogólnie, że ja poszukałbym wersji na większą ilość użytkowników. Logiczne jest, że najtańsze są oczyszczalnie o najmniejszej maksymalnej ilości użytkowników. Często bywa, że mają one jakieś uproszczenia, które nie występują w kolejnych modelach. Dlatego dopłata do kolejnej wersji, tj. większej np. na maksymalnie 6 osób jest opłacalna, bo za różnicę ( o ile jest w granicach rozsądku ), dostaniesz znacznie więcej - zależy od producenta :).

Całkowity brak zapachów to jest priorytet .

Może jak będziesz popijał obiad perfumami, to coś pomoże :p

Jak wszystko dobrze działa, to żadna oczyszczalnia nie śmierdzi. Ale to "wszystko" składa się z większej lub mniejszej liczby czynników.

W oczyszczalniach o prostej technologii jest mniej elementów sterujących i regulacyjnych, czyli mniejsze prawdopodobieństwo awarii. Ale z drugiej strony ich tolerancja dla zmieniających się warunków na dopływie może być gorsza od tych bardziej skomplikowanych - np. typu SBR.

Te lepiej sobie radzą ze zmiennością na dopływie, ale kosztem większej ilości zaworów, elektrozaworów, pomp mamutowych i elektroniki.

Do tego dokłada się jeszcze wymóg porządnej wentylacji każdej oczyszczalni - bez tego nie da rady.

W sumie to ciekawe pytanie, czy tak samo oceniasz awaryjność, jak łatwość wykonania potencjalnych napraw ? :)

Może to i głupie, ale wspomniane przeze mnie typy oczyszczalni w kwestii podejścia producentów i możliwych awarii znacznie się różnią, np:

- w ZBS-6C, faktycznie zbiorniki są bardziej wytrzymałe niż w ACTIBLOC 4 Lti ( np. bez. dod. cementowania, wytrzymują głębszy montaż )

- w ZBS-6C masz dwie komory i każda z nich ma właz 0,6m średnicy ( jest łatwiej serwisować, gdy montuje się głębiej ), za to ACTIBLOC 4 Lti, ma włazy o średnicy tylko 0,4m ( nie rozumiem takiego podejścia, bo zawsze byłem i jestem zwolennikiem większej średnicy włazów ), ale za to wyposażenie-kolumnę wyjmuję się na zewnątrz do czyszczenia ( zależy kto co lubi ) :)

Edytowane przez WojtekINST