Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór oferty rekuperacji po wycenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz jeszcze jeden dylemat, jeśli robisz sam to wiesz co zrobiłeś, gdzie i zaraz po robocie będziesz wiedział że coś spartoliłeś lub nie. Nawet jak coś się zepsuje to wiesz gdzie szukać usterki lub jak ją naprawić. Zlecając zadania ekipie nic nie będziesz wiedział i nikt nie gwarantuje że będzie to fachowo wykonane. Ja wiem jedno że zlecając coś ekipie trzeba patrzeć im na ręce i wiedzieć tyle samo lub więcej ... inaczej żyjesz w nieświadomości i płacisz drogo za fuszerkę.

zaraz po robocie będziesz wiedział że coś spartoliłeś lub nie. Nawet jak coś się zepsuje to wiesz gdzie szukać usterki lub jak ją naprawić

Ciężko naprawić wentylacje, która najczęściej chowana jest w podłogach.

Nie mając projektu, nie masz możliwości sprawdzenia poprawności pracy ekipy wykonawczej.

A że dzisiaj wszystko robią bez projektu "byle taniej" to co się dziwić.

A co tam można popsuć w tych kanałach ? Jeśli będzie dobrze zaprojektowana i policzona to wykonanie tego ogranicza ryzyko błędu. Poza tym rekuperację można zamontować przed wylewkami i sprawdzić. Ale to fakt jeśli nie ma projektu tylko robi się na oko to może być problem. Mnie polecano żeby zamówić projekt u wykonawcy czyli ten sam projektuje i ten sam wykonuje. Czy to dobrze ... wątpię. Projekt zrobią tak by łatwo było im wykonać nie patrząc na to czy to dobrze czy nie.

Wybuduję czy nie? :)

80% ludzi buduje firmami, nie przejmuj się. Po prostu z tych pozostałych 20% co sie znają i budują własnoręcznie większość jest na forum i to zaburza obraz rzeczywistości. Nic złego w tym nie jest, że ludzie sami budują ale trzeba się znać i mieć czas. Ja też cześć rzeczy robię samodzielnie ale instalacje odpuściłem. Mało kto pisze, ile czasu i zdrowia kosztuje budowa samemu. Ja dzisiaj skończyłem ukłądać styropian pod podłogówkę i masakra. Rury wod - kan, prąd, odkurzcaz centralny i kanały wentylacji...wszystko inne poziomy ukryć w styropianie....ale dłubanina :bash:

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam,

Chciałbym się podpiąć pod temat, ponieważ nie chcę tworzyć nowego wątku. Mam pytanie odnośnie wyboru rekuperatora. Mianowicie przy wycenie całości instalacji zaproponowano mi rekuperator Thesla Green 300. Oczywiście byłem za, widziałem jeden dom w którym on pracuje, bez zarzutów, cicho i ekonomicznie. Jednakże instalator zaproponował mi rekuperator Wanas 350, który nie bagatela jest dużo tańszy, licząc ze sterownikiem i innymi opcjami na których mi zależy, takimi jak panel dotykowy umożliwiający sterowanie z innej części domu... odpowiednik u Thesli kosztuje coś blisko dwóch tyś. Czy opłaca się inwestować w droższy zestaw Thesli? Czy polskiego Wanasa, który z resztą i tak posiada podobne parametry, nagrzewnice wstępną, baypass i jest dosyć cichy. Na co według was powinienem się zdecydować?

Faktycznie, pomyliłem się trochę przy modelach, wychodzi coś tylko tysiąc taniej za Wanasa. Reku Thessla 6500zł, do tego jakiś moduł 350zł, sterownik 1000zł. Natomiast za Wanasa mogę zapłacić 7700. Różnica nie jest duża, ale co w takim wypadku będzie po prostu lepsze? Co można polecić z czysym sumieniem?

Cena systemu rekuperacji:

1. Rekuperator - ceny można zobaczyć i porównać.

2. Instalacja - tutaj zależy od rodzaju domu, ilości skrzynek itp ale wychodzi 4000 - 5000 średnio jak liczyłem

3. Robocizna - firmy biorą 3 000 -4000 za montaż.

Z moich obserwacji - oferty na dom około 15 m2 wahaja się od 15-17. Jeśłi kupimy tańszy reku i zrobimy sami można zejść do 9-10 tyś zł

Za piątkę zrobię instalację z materiałem. Do tego reku.

Ulepisz za 5 tys. przy tym rekuperator z gwarancją plus gwarancja na wykonanie instalacji? Przecież to koszt dobrej jakości materiałów to ok. 10 tys.

Jeśli tak to proszę informację czy podejmiesz się u mnie wykonania instalacji za 5 tys. Prośba o wysłanie wzoru umowy jaką jesteś w stanie podpisać, abym wiedział jakie będę miał prawa i obowiązki. Dziękuję.

Edytowane przez Wybuduję czy nie? :)