Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór oferty rekuperacji po wycenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Witam,

Chciałbym się podpiąć pod temat, ponieważ nie chcę tworzyć nowego wątku. Mam pytanie odnośnie wyboru rekuperatora. Mianowicie przy wycenie całości instalacji zaproponowano mi rekuperator Thesla Green 300. Oczywiście byłem za, widziałem jeden dom w którym on pracuje, bez zarzutów, cicho i ekonomicznie. Jednakże instalator zaproponował mi rekuperator Wanas 350, który nie bagatela jest dużo tańszy, licząc ze sterownikiem i innymi opcjami na których mi zależy, takimi jak panel dotykowy umożliwiający sterowanie z innej części domu... odpowiednik u Thesli kosztuje coś blisko dwóch tyś. Czy opłaca się inwestować w droższy zestaw Thesli? Czy polskiego Wanasa, który z resztą i tak posiada podobne parametry, nagrzewnice wstępną, baypass i jest dosyć cichy. Na co według was powinienem się zdecydować?

Witam,

Jeżeli nie wybrał Pan jeszcze rekuperatora, marka Buderus oferuje ciekawą centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, wynosząca nawet do 90% i bardzo cicha praca. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

Jeżeli nie wybrał Pan jeszcze rekuperatora, marka Buderus oferuje ciekawą centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, wynosząca nawet do 90% i bardzo cicha praca. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Buderus jest od pieców gazowych, centrale wentylacyjne są rzadko stosowane i nie przebiją obecnych numerów jeden na rynku rekuperatorów stosowanych do domów jednorodzinnych, sa oczywiście ekonomiczniejsze odpowiedniki, ale tutaj jest kilka modeli, które dają jakość. W przypadku przewodów wentylacyjnych moga Państwo zastosować nawet fi 30, natomiast istotne jest to jak Państwo rozplanują wentylację, jakie zaplanują ilości powietrza i co będzie dla Państwa ważne. Na tym forum czytałem o ludziach, którzy sobie cos zespawają...no comment. Rekuperacje albo się kupuje i instaluje przez profesjonalistów, albo wcale.

Nie wierzmy w psudo zastępcze rozwiązania, i pseudo powstające firmy. Rozumiem, że Polak na wszystkim się zna, jest najlepszym trenerem piłki nożnej, zna się na rządzeniu krajem, a do tego zmieniłby system nauczania i zastąpił swojego szefa, a jesli chodzi o wentylację...tak równiez wiele wiem:) Prosze korzystać ze sprawdzonych firm, z produkcją najlepiej europejską, a jeśli chodzi o wykonawstwo to też warto się zainteresować kim są osoby, które to Państwu wykonają.

Buderus jest od pieców gazowych, centrale wentylacyjne są rzadko stosowane i nie przebiją obecnych numerów jeden na rynku rekuperatorów stosowanych do domów jednorodzinnych, sa oczywiście ekonomiczniejsze odpowiedniki, ale tutaj jest kilka modeli, które dają jakość. W przypadku przewodów wentylacyjnych moga Państwo zastosować nawet fi 30, natomiast istotne jest to jak Państwo rozplanują wentylację, jakie zaplanują ilości powietrza i co będzie dla Państwa ważne. Na tym forum czytałem o ludziach, którzy sobie cos zespawają...no comment. Rekuperacje albo się kupuje i instaluje przez profesjonalistów, albo wcale.

Nie wierzmy w psudo zastępcze rozwiązania, i pseudo powstające firmy. Rozumiem, że Polak na wszystkim się zna, jest najlepszym trenerem piłki nożnej, zna się na rządzeniu krajem, a do tego zmieniłby system nauczania i zastąpił swojego szefa, a jesli chodzi o wentylację...tak równiez wiele wiem:) Prosze korzystać ze sprawdzonych firm, z produkcją najlepiej europejską, a jeśli chodzi o wykonawstwo to też warto się zainteresować kim są osoby, które to Państwu wykonają.

Co do firm to było już nieraz pisane że też potrafią spiepszyc więc uważam że jak samemu zrobie to bedzie napewno lepiej ,przeważnie oferują klientowi sprzęt za który dostaja wieksze prowizję ityle w tym temacie i takie jest moje zdanie nikt nie musi sie z tym zgadzać.

Rekuperacja nie jest może łatwą instalacją, ale nie jest to też misja na Marsa więc, każdy kto ma dwie sprawne ręce i głowę jest w stanie zrobić taką instalację sam. Samodzielna budowa centrali też jest możliwa, bo nie ukrywam za pudełko wielkości starego telewizora w którym nie ma kosmicznej technologii woła się kosmiczne pieniądze. Za 8 tys zł można mieć auto bardziej skomplikowane niż centrala ;)

• 1 month później...

DoradcaDTS,

Niestety nie mogę się z Panem zgodzić w tej kwestii. Marka Buderus, mimo, że rozpoznawalna jest głównie z kotłów gazowych, posiada w swojej ofercie również innego rodzaju rozwiązania grzewcze, takie jak pompy ciepła oraz centrale wentylacyjne z odzyskiem ciepła. Rekuperatory wykonane są z wysokiej jakości materiałów, co wpływa na parametry pracy.

Przy wyborze producenta rekuperatora należy mieć na uwadze jego renomę oraz należy sprawdzić, czy posiada fachowy i rozbudowany serwis. Autoryzowani instalatorzy marki Buderus gwarantują montaż zakupionej centrali wentylacyjnej, przeprowadzą jej uruchomienie oraz w przyszłości wykonają okresowe przeglądy techniczne oraz ewentualne naprawy po okresie gwarancyjnym. Wszystkie czynności serwisowe wykonywane są do 24 godzin od zgłoszenia.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus