mercii85 07.02.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Witam Mam do Państwa ogromna prośbę o radę. Muszę jak najszybciej zdecydować w którym miejscu na działce będzie umieszczona POŚ. Od jej umiejscowienia zależy układ kanalizacyjny w domu nad którym obecnie pracuje projektant adaptujący dom. Opcja 1 to oczyszczalnia z lewej strony domu. Wady : - ograniczenie swobody poruszania samochodem, w przyszłości do ściany będzie "przyklejona" wiata na samochód - uniemożliwienie umieszczenia w rogu działki garażu typu blaszak który zostanie po budowie (nie wiem czy będzie taka konieczność) albo innej wiaty na np. 3 samochód Zalety : - oczyszczalnia zupełnie oddzielona od ogrodu , brak zapachów od strony wypoczynkowej domu (? czy są z tym problemy?) Opcja 2 to oczyszczalnia umieszczona z prawej strony domu, w ogrodzie Wady: - obawa przed nieprzyjemnym zapachem w trakcie odpoczynku w ogrodzie, przenikanie zapachu do domu - brak możliwości dojazdu do zbiornika,. oczyszczanie przed płot. Nie wiem czy to jest problem bo nie znam zasady oczyszczania takiego zbiornika. Zalety : - swoboda poruszania samochodem z lewej strony domu Opcja 3 to oczyszczalnia z lewej strony domu, poustawiana tak aby uzyskać jak największy obszar do poruszania samochodem Wady : - skomplikowany układ oczyszczalni - nadal nie do końca swobodny dostęp do tego fragmentu działki Zalety - lepsza niż opcja 1:) Bardzo będę wdzięczny za użyteczne wskazówki. Z góry dziękuje - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 07.02.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Zrób biologiczną, to będziesz potrzebował mniej miejsca. Nie wiadomo, jak masz spadek terenu. Zrób oczyszczalnię tam, gdzie jest "z górki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 07.02.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Ja bym raczej obstawiał wariant nr. 2 ( na prawo ), ale odsunąłbym całość od domu ( wzdłuż ogrodzenia ). Główny problem w takim układzie to dojazd i wybieranie okresowe osadów, który można rozwiązać na dwa sposoby, tj. mała furtka, a raczej drzwiczki w ogrodzeniu na wąż z wozu asenizacyjnego lub znaleźć producenta, który oferuje króciec do zaciągania osadów, wyprowadzony osobną rurą do ogrodzenia ( coś w stylu rozwiązań stosowanych w szambach ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts