Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lokalizacja dla przydomowej oczyszczalni ścieków

mercii85

Recommended Posts

Witam

Mam do Państwa ogromna prośbę o radę.

Muszę jak najszybciej zdecydować w którym miejscu na działce będzie umieszczona POŚ. Od jej umiejscowienia zależy układ kanalizacyjny w domu nad którym obecnie pracuje projektant adaptujący dom.

Opcja 1 to oczyszczalnia z lewej strony domu.

Wady :

- ograniczenie swobody poruszania samochodem, w przyszłości do ściany będzie "przyklejona" wiata na samochód

- uniemożliwienie umieszczenia w rogu działki garażu typu blaszak który zostanie po budowie (nie wiem czy będzie taka konieczność) albo innej wiaty na np. 3 samochód

Zalety :

- oczyszczalnia zupełnie oddzielona od ogrodu , brak zapachów od strony wypoczynkowej domu (? czy są z tym problemy?)

Opcja 2 to oczyszczalnia umieszczona z prawej strony domu, w ogrodzie

Wady:

- obawa przed nieprzyjemnym zapachem w trakcie odpoczynku w ogrodzie, przenikanie zapachu do domu

- brak możliwości dojazdu do zbiornika,. oczyszczanie przed płot. Nie wiem czy to jest problem bo nie znam zasady oczyszczania takiego zbiornika.

Zalety :

- swoboda poruszania samochodem z lewej strony domu

Opcja 3 to oczyszczalnia z lewej strony domu, poustawiana tak aby uzyskać jak największy obszar do poruszania samochodem

Wady :

- skomplikowany układ oczyszczalni

- nadal nie do końca swobodny dostęp do tego fragmentu działki

Zalety

- lepsza niż opcja 1:)

Bardzo będę wdzięczny za użyteczne wskazówki.

Z góry dziękuje

image(1).jpgimage(2).jpg

-

Ja bym raczej obstawiał wariant nr. 2 ( na prawo ), ale odsunąłbym całość od domu ( wzdłuż ogrodzenia ). Główny problem w takim układzie to dojazd i wybieranie okresowe osadów, który można rozwiązać na dwa sposoby, tj. mała furtka, a raczej drzwiczki w ogrodzeniu na wąż z wozu asenizacyjnego lub znaleźć producenta, który oferuje króciec do zaciągania osadów, wyprowadzony osobną rurą do ogrodzenia ( coś w stylu rozwiązań stosowanych w szambach ).