Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
jakie zmiany planujecie wprowadzić? :)

U nas od góry zaczynając... Klatka podciągnięta na poddasze - będzie tam urządzona m.in bawialnia. Najmniejszy pokój na piętrze powiększony kosztem części garderoby plus pokoju z balkonem. W miejscu łazienki przy sypialni garderoba. Łazienka główna i jedyna na piętrze powiększona o część pralni. Loggia odrobinę zmniejszona. Na dole zamiast wc ma być "graciarnia" z przejściem do kotłowni i pralni. W holu będzie szafa jak w wersji 3. Rezygnujemy z jednego z okien w kuchni, w jadalni powiększamy, fix w salonie również wyrzucamy i z pewnością również te na klatce. Cały budynek będzie wydłużony i poszerzony. Z części garażu chcę zrobić małą garderobę z wejściem z wiatrołapu. Uff. :) Zrobi się nam indywidualny na bazie Kasjopei ;)

Zmiany teoretyczne na razie... Zobaczymy co sie da z tym zrobić.

• 2 months później...

Dzień dobry,

czy ktoś buduje (lub już wybudował) Kasjopea 7 w województwie małopolskim?

Chodzi mi o możliwość obejrzenia (choćby stan surowy zamknięty ) :)

Przymierzamy się z mężem do tego projektu, jednak kwestia wejścia do gabinetu na parterze (spod schodów) jakoś do nas nie przemawia (nie jest tam za nisko?). Chcielibyśmy najpierw obejrzeć jak to wygląda w rzeczywistości.

Na razie podglądam wątki Kasjopea 3 i kombinuję nad przerobieniem tego wejścia (ale nie chcę z salonu tak jak w innych Kasjopeach), wstępnie sobie to przearanżowałam, ale być może nie potrzeba aż tyle "zachodu"?! Dodam, że musimy mieć dach 30 stopni.

Jeżeli ktoś z Państwa ma możliwość udostępnić dom do obejrzenia, bardzo proszę o informację mailową: [email protected]

Z góry dziękuję :)

• 3 months później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 3 months później...
  • 4 weeks później...

Drodzy Forumowicze,

Chcemy budować Kasjopeę 7B w mazowieckim. Z chęcią wymienilibyśmy doświadczenia/ obejrzeli postępy w budowie. Kontakt do nas: [email protected].

Rozważamy likwidację filara w kuchni. Ciekawe czy jest to możliwe? Pewnie trzeba będzie wzmocnić strop.

Z dalszych przeróbek, to chcemy:

- przerobić WC na kotłownię....

- przesunąć ścianę garażu i gabinetu o 0,5 metraPozdrawiamy,

Asia i Tomek

• 2 weeks później...
Witam Asiu i Tomku. My właśnie zaczęliśmy wykop pod kasjo 7 . Tez rozważaliśmy likwidację słupa w kuchni z info z pracowni mg uzyskalismy informację ze wystarczy zrobić lany strop ze wzmocnieniem. Niestety w trakcie adaptacji okazało się ze nie jest to możliwe bo cała gora podpiera się na tym podciągu, który biegnie przez kuchnię i jadalnię a jest to zbyt duży odcinek. Uzyskaliśmy info że można by było jedynie zmienić jego lokalizację więc słup zostaje. Napiszcie jeżeli macie jakieś inne informacje.

Super, Cieszę się, że udało się nam skontaktować i jest możliwość wymiany doświadczeń w sprawie Kasjo 7.

Siostra, która przeszła przez podobny problem z filarem w salonie (inny projekt z pracowni MG Projekt) zastąpiła filar stropem monolitycznym i uzyskała 60m2 salonu. Efekt w połączeniu z sufitem napinanym (lusto) jest oszałamiający. Mi osobiście się kręci w głowie:rolleyes: Reasumując, Siostra tak długo szukała biura architektonicznego, aż znalazła takie, które podjęło się likwidacji filara.

W inspiracji stropem monolitycznym wysłałem zapytanie do MG Projekt w sprawie Kasjo 7B:

Temat filara w kuchni nie daje mi spokoju...

A gdyby tak:

1. zmienić strop na monolityczny (zakładam, że to droższa opcja niż Terriva)?

2. przy założeniu, że realizujemy Pana propozycję z dodatkowymi podciągami, to czy podciągi można ukryć w suficie podwieszanym. Brakuje mi tu wyobraźni..

Odpowiedź MG Projekt:

Niestety nawet zmieniając strop na monolityczną płytę (zgadza się – droższe rozwiązanie ) nie uniknie Pan konieczności podparcia konstrukcji domu w tym miejscu . Co do ukrycia podciągów - podciąg podpierający wzdłuż piętro jest właściwie nadciągiem , co oznacza , że wystaje poniżej lica dolnego stropu na 5-6 cm zaledwie , a jego większa część jest powyżej stropu , niejako na piętrze . Może Pan to zobaczyć na pliku szczegółowym pdf :

https://www.mgprojekt.com.pl/upload/downloads/projekt-domu-kasjopea-7-b-plik-szczegolowy-b27b408055563233e2e5c1c54227d364.pdf na przekroju poprzecznym . Podciąg zamienny w stosunku do filara idący prostopadle jaki zaproponowałem wcześniej , musiałby mieć dolne zbrojenia poniżej tego podciągu , zatem wystawałby ze strony na ca 11-12 cm . Słowem niewiele . A więc : tak - można byłoby go ukryć w suficie podwieszanym .

Panie Tomaszu - chce Pan zlikwidować jeden z najważniejszych elementów konstrukcji w tym domu.

"Panie Tomaszu - chce Pan zlikwidować jeden z najważniejszych elementów konstrukcji w tym domu" dziwne tylko że na wizualizacjach mg projekt ten slup się jakoś rozpłynął :)

Budowa ruszyła więc już i tak zaakceptowałam obecność tego słupa :)

Z projektu jesteśmy ogólnie bardzo zadowoleni choć oprócz słupa ma on jeszcze kilka wad. Kolejnym problemem moim zdaniem bardzo istotnym są schoody i to przejście pod nimi do dodatkowych pomieszczeń. Wydaje mi się że pracownia też tutaj niezbyt się przyłożyła. W rzeczywistości wychodzi ono bardzo nisko. Jakiś czas temu rozmawiałam z jedną Panią, u której schody zostały już wylane i nie ukrywała, że było to spore wyzwanie. My schodów nie będziemy wylewać dlatego szukamy teraz odpowiedniego rozwiązania konstrukcyjnego aby maksymalnie podnieść je w miejscu przejścia.

a robili Państwo wcześniej projekt schodów ? jakieś dodatkowe wzmocnienia pod schody ? my mamy w planie schody samonośne na konstrukcji stalowej zastanawialismy się czy w takim wypadku gorny strop nie powinien być nieco wydłużony i czy robic jakies wzmocnienia do mocowania schodow. Może ktoś już jest po tym etapie ?

• 6 months później...

Hej jak tam budowa?

My mamy już projekt Kasjopea 7B po przeróbkach i składamy wniosek o pozwolenie na budowę.

Ze słupem w kuchni się pogodziliśmy. Schody będą najprawdopodobniej drewniane dywanowe. Przerobiliśmy front domu: zlikwidowaliśmy logię, mamy większą sypialnię i dzięki temu powiększymy garderobę, aby móc zrobić półki na dwóch dłuższych równoległych ścianach. Zrezygnowaliśmy też z balkonów, będą balkonetki.

A jakie postępy u Was na budowie? Jak tam schody wyszły? Czy jeszcze jakieś inne problemy widzicie?

QUOTE=czarna_owca_23;7704314]Nam zupełnie ten słup nie przeszkadza :) Nie jest to wg mnie słaby punkt projektu ;) My również nie będziemy wylewać schodów betonowych. Robimy dywanowe drewniane i aby przejscie było jak najwyższe będą zabiegowe a nie ze spocznikiem.