Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana systemu otwierania drzwi z balkonowych na wejściowe

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

wynajmuję lokal, w którym okna wstawiał poprzedni najemca. Niestety drzwi wejściowe mają system zwykłych drzwi balkonowych, czyli przy intuicyjnym naciśnięciu klamki drzwi zamykają się i na odwrót. Muszę zmienić to rozwiązanie, ponieważ każda osoba próbuje wyrwać drzwi i jest to po prostu niewygodne.

Niestety nie ma kontaktu z poprzednim najemcą i nie mogę się dowiedzieć jakiej firmy są okna, jest tylko naklejka producenta szyb agc, lecz nie uzyskałam u nich pomocy.

Zrobiłam zdjęcia systemu, proszę podpowiedzcie mi jak najlepiej i najtaniej to rozwiązać - czy da się to zmienić i jak? Jeżeli nie, to zastanawiałam się nad zamontowaniem klamki - gałki...

16523946_1863933233819536_186235119_o.jpg 16593521_1863933160486210_1825553195_o.jpg

Tu jest zasuwnica balkonowa blokowana wkładką , trochę sprawę komplikuje słupek ruchomy czyli to skrzydło zamykane wajchą. Żeby zrobić to na zasuwnicy drzwiowej np. z bolcami wysuwanymi wkładką całe okucie poza zawiasami do wyrzucenia, na skrzydło bierne kantrygle. Nowa nakładka na próg + zaczepy kantrygli. Nie wiem jaki tu jest rozstaw klamka-wkładka, może się okazać że szyld klamki nie przykryje starych otworów. Koszt okuć niezłej klasy to ok. 400 złotych + dużo pracy dla raczej rozgarniętego serwisanta. Jeśli takiego znajdziesz to poznasz drugą składową ceny.