mrsopel 07.02.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Witam, Proszę o poradę co do wyboru systemu ocieplenia ścian zewnętrznych domku jednorodzinnego parterowego. Analizuję produkty Termo Organiki. Zastanawiam się czy użyć systemu Silver fasada, który przy grubości 200mm ma Rd= 5,00 czy może Galaxy fasada który dla grubości 170mm ma Rd=5,15 (i nie chodzi mi tutaj o to że Galaxy fasada ma większy opór cieplny bo chodzi mi o analizę kosztów analizują ten sam opór cieplny). Kosztowo wygląda to następująco (ceny na podstawie popularnego serwisu aukcyjnego ) Silver fasada 200mm = 28zł/m2 + klej standardowy TO-KS = 3,1zł/m2 (przy założeniu zużycia 5kg/m2) = całość = 31,1 zł/m2 Galaxy fasada 170mm = 27,2zł/m2 + klej TO-KU (zalecany do Galaxy fasada - to samo założenie zużycia 5kg/m2) = 3,98zł/m2 = całość = 31,18zł/m2 Na podstawie powyższych widać że rozwiązanie z Galaxy fasada jest droższe o 0,25% (tak 0,25% nie 2,5%). Co przy całej mojej elewacji która ma powierzchnię 311m2 wyniesie różnicę 24,88zł a otrzymam cieńszą elewację czyli nieznacznie więcej światła w domu... Czy jeszcze jakieś wady/zalety cieńszej warstwy ocielenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts