Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Masz rekuperację? Montuj okna dachowe bez nawiewnika!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

Panowie to jak to jest z tymi nawiewnikami ostatecznie - ja mam poważny dylemat bo mam 6 okienek 118x78 i tak:

- Fakro U5 + kołnierz termo + zestaw izolacyjny to ponad 10000zł

- Roto Q4 wersja 3 szyby - również ponad 10000zł

to są 2 opcje, które można kupić bez nawiewnika

Mam też opcje na np Dakea Ultima - tutaj cena to max 7500zł ale jest nawiewnik.

Z nawiewnikami są też Okpol za 7200zł

Zakładam, że 3 szyby być muszą, ale gdyby np Roto Q4 z dwoma szybami i bez nawiewnika zabrać pod uwagę to jest już 8500zł.

Będzie rekuperacja, nie wiem jaką podjąć decyzję a muszę ją podjąć na dniach.

I tu trzeba się zatrzymać i wyjaśnić.. w okresach przejściowych - wentylacja WM - .. chętnie ją bym wyłączył.. ona ma odzyskiwać ciepło.. a w okresie przejściowym ten odzysk jest iluzoryczny .. nie potrzebny .. potrzeba w lecie odzyskać tzw "chłód" bo do tego też służy WM..

Czy się tam coś zalęgnie ? nie.. bo powietrze się nie miesza ..

A jak zimą wpada - do reku, po pogrzaniu jest suche jak pieprz.. może przy skrajnych różnicach w lecie .. jest to "możliwe..

gdzie zaciąga się powietrze +35 i 99% zaraz przed burzą.. a wywiewa +22 .. różnica temp na wymienniku przez chwile jest nie korzystna..

Ciekawe podejście i wyjaśnienie, lecz moim zdaniem wypaczone.

WM ma wentylować, tzn. nawiewać powietrze z zewnątrz i wywiewać z wewnątrz. WM to komfort. Dopiero WM z odzyskiem (rekuperacją) ma odzyskiwać chłód latem a ciepło zimą, lecz również to komfort. Nie wieje latem +35 i nie wieje zimą -15, bo ma wymiennik - rekuperator. Wpada wtedy np. +25 (lato, upalny dzień) i +17 (mroźna zima).

WM to komfort. WM z odzyskiem to większy komfort + oszczędność.

nie wiem czy to prawda, ale pytałem o to właśnie masę instalatorów i to z górnych półek którzy np. zajmują się tylko instalacją wm i nikt mi nie powiedział że musi chodzić non stop nawet mówili, że spokojnie mogę sobie wyłączyć na całe lato

a co do chłodzenia to ponoć szału nie ma

To co mówili o wyłączeniu już samo w sobie świadczy o górnej półce :) ...paranoja.