Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja podlogowa w UK

swider1983

Recommended Posts

Hej!

Kupilem ostatnio mieszkanie w UK. Na podlodze ulozone sa panele podlogowe a pod spodem odkrylem ze sa polozone bezposrednio na wylewce. Brak jakiejkolwiek izolacji (angielska technologia budowlana...), nie wiem co jest pod wylewka. Jako ze strasznie od podlogi "ciagnie" planuje ja ocieplic. I stad moje pytanie: co byscie polecili?

wysokosc mieszkania wynosi ok 235 cm wiec preferowalbym nie wiecej niz 10 cm izolacji. Jakis styropian, pianka cos innego? Zastanawialem sie tez nad ogrzewaniem podlogowym. Dodatkowo czy mysliscie ze byloby mozliwe zerwanie paneli i po zalozeniu izolacji polozenie ich na nowo czy juz nie? Docelowo planuje zalozyc dywan na calej powierzchni wiec w zasadzie moglbym tez z paneli zrezygnowac. Jakies sugestie?

Z racji tego, że z technologią budowlaną w UK mam sporo doświadczenia to gwarantuję Ci, że pod posadzką nie masz ani grama ocieplenia. Wątpię byś znalazł jakąkolwiek izolacje przeciwwilgociową fundametów. Ot angielskie warunki....

Z podłogówki na Twoim miejscu bym zrezygnował, kalafiory w UK dadzą sobie świetnie radę. Jednocześnie z izolacji od gruntu nie zrezygnowałbym. Od Was zależy ile możecie urwać z wysokości sufitu.

Styro, na to wylewkę i będzie git. Nie wiem jak u Ciebie z izolscją ścian, ale swego czasu sam zaobserwowałem na Wembley dom bliżniak ocieplany szarym sturopianem, polskiego producenta więc idzie ku lepszemu.

To juz by znacznie podnioslo poziom. Pewnie najlepiej byloby skuc istniejaca wylewke i tym samym obnizyc poziom, polozyc styropian, na to wylewke i panele. A co bys powiedzial na zalozenie pod panele plyt celotex dostepnych w wickes? Myslisz ze dalyby rade i nie zawilgacaly sie?

Wilgoć tot akie cholerstwo, zwłaszcza ta podciągana kapilarnie, że wedrze się z łatwością w każdą szczelinę,a jeśli i to będzie utrudnione to do domu dostanie się po ścianach. Nie kojarzę tych płyt bo do tego sklepu nie zaglądam. Wydaje mi się, że są to płyty PUR?

Jeśli zauważyłeś lub podejrzewasz, że w domu masz wilgoć to najlepiej skuć w newralgicznym miejscu posadzkę i sprawdzić skąd ona pochodzi. Zaizolować przeciw wilgoci i dopiero wtedy myśleć o izolacji termicznej.