Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi PCV dobry wybór ?

Recommended Posts

Witam !

W obecnym domu mam drzwi wejsciowe stalowe.

Nie jestem z nich zadowolony , bo od słońca się lekko pofalowały i dodatkowo kolor okleiny zaczął sie odbarwiać.

Dodatkowo porobiły się szpary i musiałem stosowac bardoz grube uszczelki ...

Z tego co czytam to "niemalże standard" i wiele drzwi stalowych po pewnym czasie podobnie się zachowuje nawet tych "markowych" ...

Pomyślałem więc że dać drzwi wejściowe PCV.

Okna też będa PCV (Witraż Veka 82mm) więc czemu nie drzwi ...

Wiem że wyglądem drzwi trochę "odstają" od drzwi drewnianych albo stalowych ...

Dzwonilem do firmy od której będę brał okna to mi odradzano drzwi z PCV a doradzano drzwi stalowe KMT ...

Czy faktycznie drzwi PCV są tak kiepskie ? Ale co w nich jest kiepskiego ?

Jeśli chodzi o gorszą antywłamaniowośc to nie jest dla mnie żaden minus , bo jak złodzije będzie chciał to sobie wejdzie ... oknem a nie bedzie się siłował z drzwiami :)

Drzwi PCV też bym jak juz brał z Witraża , albo jakieś inne na profilu "drzwiowym"

Dzięki

W ciagu 20 lat sprzedalem sporo drzwi wejsciowych z PVC w roznych okleinach od jasnych po antracyt.

W roznych konfiguracjach. Z pelnym wypelnieniem. Z szybkami. Z wypełnieniami wsadowymi

ZERO !!!! Problemów

Dlaczego ludzie boja sie drzwi z PVC ?

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia

Moze to kwestia tradycji ze jak drzwi to koniecznie z drewna ?

Moze kwestia ceny - dobre i z dobrymi okuciami jednak kosztuja wiecej niz stalowe czy podlejsze drewniane z marketu.

Moze tez opinia tych ktorzy kazde drzwi doprowadziliby do wypaczenia zamykaniem tylko na klamke, ze sie wypaczaja itp......bzdury wbrew pozorom.

U siebie gdybym budowal wstawilbym pvc z zasuwnica hakowa w automacie

No widzisz ...

Nawet sprzedawca okien który oferuje okna firmy Witraż nie ma w ofercie drzwi PVC a jedynie stalowe (być może też drewniane).

I sam nie polecał , bo mówi coś o uszczelkach i zawiasach ?

Ale przecież takie drzwi są w sklepach , biurach od wielu lat ...

Ja rozumię że może nie są one zbyt cudowne , ale jakoś jak okna wytrzymują dziesiątki lat i się nie wypaczają i itd to czmeu miało by być gorzej z drziwami ?

Czy sprzedawca ma po prostu większą prowizję bo nie rozumię skąd ten "opór" ... ???

Drzwi raczej z "niższej półki" nie jakieś super pasywne.

http://allegro.pl/drzwi-pcv100-x-210-antracyt-i6703743245.html

Albo coś w tym "stylu". Cenowo do około 1500zł ...

Wiem że nie są pasywne i i itd ...

po pierwsze - drzwi wejściowe powinny otwierać się na zewnątrz

dlaczego ?

Wiatr wtedy dociska skrzydło do ościeżnicy i dodatkowo uszczelnia

po drugie

Nigdy nie kupiłbym jakichkolwiek drzwi na aledrogo czy w innej sprzedaży wysyłkowej

po trzecie :)

takie drzwi może i kosztują 1200 zeta ale szybkę to mają zwykłą a mimo wszystko w drzwiach wejściowych co najmniej bezpieczna by się zdała

Ja domyślam się ze jest to pewien kompromis ...

Wiem że będą takie drwi PCV przypominały mocno drzi biurowe i że na zdjeciu jakie zapodałem są pokazane drzwi bez widocznych zawiasów ...

U mnie drzwi mają otwierać się na zewnatrz i drzwi jakie pokazałem tak mogą być montowane.

Drzwi stalowe jakie oglądałem bardzo często mają bardzo kiepskie właściwości izolacyjne (jeśi producent sie chwali) ...

Te cieplejsze to spory wydatek a i tak brak pewności że użyta blacha nie powygina się i nie pofaluje ...

A drzwi PCV ?

Może piękne nie są , ale sądzę że jak zwykłe drzi balkonowe PCV wytrzymują bez problemu kilkadziesiąt lat i nic sie z nimi nie dzieje (nie wypaczają i itd) to to samo powinno dotyczyć drzwi PCV , tym bardziej że są narażone na takie same czynniki jak okna PCV ...

Te które pokazałem są dość ciepłe , sądzę ze cieplejsze od większości drzwi stalowych do 2000zł (jak nie wiecej).

Niestety u mnie (Toruń) nigdzie drzwi PCV nie mogę znaleźć a sklepy są zawalone drzwiami stalowymi ..

Sprzedawca jaki mi bedzie sprzedawał okna też oferuje drzwi drewaniane lub stalowe ...

Problem z drzwimi stalowymi czy to "polskiego producenta" czy "chińskich" że wyglądają identycznie , mają taki sam wygląd a różnią się ceną i ... nalepką i boję się że te wszystkie drzwi "polskie" i "chińskie" są tak naprawdę od tego samego producenta i płąci sie za marketing ...

A drzwi stalowe mam (bez przeszkleń) . Fakt nie były drogie , firmy Splendoor , ale patrząc na ich wagę to są cieższe od większości drzwi jakie są obecnie dostępne , więc zapewne z grubszej blachy i patrzą jak zachowują sie drziw sąsiadów (też stalowe) to raczej stalowych nie chce , no chyba że producent da mi na nie 10lat gwarancji :)

Drewniane też odpadają. Widziałem wcale nie tanie drzwi drewniane jak wyglądały po kilku latach ...

Zgadza się antywlamaniowosc nie zachwyca. Ale co z tego ze z przodu były by drzwi anty wlamy a z tyłu balkon 2500 x 2000 ;)

Osobiście posiadam drzwi z PCV i mogę polecić innym. Jak kolega wcześniej wspomniał o otwieraniu na zewnątrz jak najbardziej się z tym zgadzam aczkolwiek i mnie otwierają się do wewnatrz z faktu na warunki architektoniczne i także nie ma z nimi problem.

W przypadku drzwi trzeba wykonać bardziej dokładnie montaż , a także pamientaj aby sprzedawca nie wcisnal Ci drzwi z profilu okiennego.

No właśnie ...

Dla mnie antywłamaniowość to naj mniej ważna wada , bo przecież w domu jednorodzinnym jest sporo innych miejsc gdzie złodziej może sie dostać i na 100% nie będzie forsował drzwi jak obok ma okno ...

Drewniane jak i stalowe drzwi z tego co czytam i z moich obserwacji w większości sie po kilku latach deformują i nadają się tak naprawdę do wymiany , bo nie zapewniaja szczelności ...

Być może jakieś najdroższe są lesze i nie ulegają deformacji , ale pytanie jakie i czy producent to zagwarantuje ?

Sam musisz podjac decyzje.

Jak wspomnialem zero problemow wsrod moich klientow w ciagu dlugiego okresu czasu bo czas jest wyznacznikiem czy dane rozwiazanie jest dobre czy do bani.

W rozmowach z klientami ktorzy kupili typowy u nas w kraju zestaw drzwi z drewna i okna z PVC u mnie wiekszosc na drzwi drewniane narzekala i miala z nimi rozne klopoty zalujac po czasie ze nie wybrali drzwi pvc jak im proponowalem.

Antywlamaniowosc - pokazcie mi wlamanie gdzie do domu jednorodzinnego weszli drzwiami wejsciowymi. Znikomy odsetek wlaman. A jak dasz okucia z zasuwnica hakowa i zawiasami Dr.Hana oraz bolcami antywywazeniowymi to stawiam skrzynke jesli uda Ci sie je sforsowac lomem.

Sam musisz podjac decyzje.

Jak wspomnialem zero problemow wsrod moich klientow w ciagu dlugiego okresu czasu bo czas jest wyznacznikiem czy dane rozwiazanie jest dobre czy do bani.

W rozmowach z klientami ktorzy kupili typowy u nas w kraju zestaw drzwi z drewna i okna z PVC u mnie wiekszosc na drzwi drewniane narzekala i miala z nimi rozne klopoty zalujac po czasie ze nie wybrali drzwi pvc jak im proponowalem.

Antywlamaniowosc - pokazcie mi wlamanie gdzie do domu jednorodzinnego weszli drzwiami wejsciowymi. Znikomy odsetek wlaman. A jak dasz okucia z zasuwnica hakowa i zawiasami Dr.Hana oraz bolcami antywywazeniowymi to stawiam skrzynke jesli uda Ci sie je sforsowac lomem.

Osobiście widziałem próbę włamania przez drzwi drewniane gdzie producent deklarował że są antywlamy. Podczas próby drzwi po 15 sekundach wyleciały z futryny. W tej próbie nie były używane żadne elektronarzędzia.

Czegoś takiego nie uzyskasz w drzwiach z tworzywa. Choćby z racji ich konstrukcji i sposobu mocowania zasuwnic i zawiasów. Sam material jest bardziej wytrzymały od najlepszego drewna

Mamy w swojej ofercie drzwi wejsciowe i nigdy nie sprawiały klientom problemów użytkowych

Wygladaja do tego fantastycznie a w okleinach dtewnopodobnych wygladaja bardziej drewnianie jak drewniane

PCV mogą być naprawdę bardzo ładne, ale niestety półka cenowa to nie wydatek rzędu 1500-2000 za przyzwoite jednoskrzydłowe drzwi, ale od 2500 wzwyż i to jeszcze za dosyć "cienki" profil nie wspominając o wzmocnionej szybie czy jakichś tam specjalnych zamkach.Mnie osobiście urzeka coś takiego:

http://www.oknagalio.pl/galeria/realizacje/category/43-schuco-si82-antracyt

albo z realizacji Jareko: http://www.jareko.pl/

Pozdrawiam

Mariusz

W swoim regionie często widuję drzwi z PCW (jedna fabryka je robi tanio). Przedłużacz mogę bez problemu nimi puścić, bo sztywność taniochy jest mierna. Zwykłe zamki nie zabezpieczą przed odkształceniem. Ja nie jestem zwolennikiem drzwi tworzywochm: uważam że dobre drewno będzie lepsze. No i do nowoczesnych domów aż się prosi o aluminium.

Fin. Jakbym mial wywalic 7 tys za dobre frzwi drewniane ktore najczesciej wsrod swych klientow widzialem to ani chwili bym sie nie zastanawial i wzial PVC.

Mowimy o dobrych producentach a nie badziewiarzach :) a takich w segmencie drzwi PVC jest niestety sporo.

Przewaznie ewentualne regulacje okien dokonuje po roku dwu od zamieszkania i powiem Ci szczerze drzwi wejsciowe jakie widze generują tylko problemy a kosztowaly niemalo.

A skad się biorą tak wysokie ceny drzwi wyjściowych PCV ?

Pytam bo mam wycenę okien i np. drzwi tarasowe 1000x2300 z profilem 82mm VEKA i z szkleniem 3-szybowym U=0,5 mam za 770zł netto ...

Ja rozumię że jakieś okucia dodatkowe trochę kosztują , tak samo jak jakiś zamek ale przecież większośc drzwi jest z cieńszego profila i często przeszklania mają spor gorsze a kosztują kilka razy wiecej niż okno o dużo lepszych właściwościach ?

Osobiście zapewne starczyło by mi dać jakaś folię typu lustro weneckie i klamkę i zamontować jakąś wkładkę i miałbym idealnie dobrane drzwi :)

Jak dla mnie drzwi są "niszą" na rynku i producenci sobie tutaj "odbijają" słabe zyski ze sprzedaży okien ...

Ja poszukam na lokalnym rynku jeszcze drzwi PCV , ale z tego co się orientowałem drzwi PCV do domu to dla większości sprzedawców temat "tabu" i dla nich drzwi PCV nie nadają się do domu ...

To błędne wrażenia.

Profil drzwiowy jest "nietypowy". O jego cenie decydują dziesiątki tysiący wytłoczonych kilometrów kształtownika. Jest szerszy (w skrzydle musi się zmieścić zamek i a przez co też musi być stabilniejsze). Powinno mieć mocniejszą stal, kiedyś wymogiem były drogie kości zgrzewne. Próg alu i to najlepiej cieplego(droższy niż plastik). Inne - droższe zawiasy. Szyby też są inne - jak to w drzwiach- powinny być wzmocnione by nie stłuc ich przy byle trzaśnięciu.

Dużo się na to sklada, dlatego sądzę że drzwi z allegro za 1200zł są tylko wyrobem drzwiopodobnym.